- Νέα σκληρά μέτρα: Ο Ε. Βενιζέλος τόνισε πως η Ελλάδα ήταν
υποχρεωμένη να αποδεχθεί τις αλλαγές που ζήτησαν οι εταίροι
-
κήρυξη 48ωρης απεργίας την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου
αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
Τα σκληρά μέτρα Βενιζέλου by fon1972
Ακόμα πιο δύσκολες μέρες έρχονται για τους Έλληνες πολίτες. Με το νέο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Ξεπουλιέται, η δημόσια περιουσία, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά. Το νερό, το ρεύμα, ο ΟΤΕ, τα λιμάνια, οι συγκοινωνίες, ο ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.α. ξεπουλιούνται για ένα κομμάτι ψωμί, με δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία και την εγχώρια οικονομία. Καταργούν και συγχωνεύουν δημόσιες υπηρεσίες, δημόσιους οργανισμούς, μειώνουν δραματικά την απασχόληση στο Δημόσιο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στους πολίτες και τους εργαζόμενους.
Βήχος Παναγιώτης
Όπως ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη μείωση του ορίου για ΦΑΠ από 400.000 σε 200.000, δεν χρειάζεται άλλη παρέμβαση και κυρίως μέσω λογαριασμών ΔΕΗ.
Όπως είπε δεν είναι ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους, γιατί το ηλεκτρικό ρεύμα είναι θεμελιώδες αγαθό.Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, για φέτος αποφασίστηκε πολύ μικρή αύξηση στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης, εξίσωση με φόρο πετρελαίου κίνησης για επιχειρήσεις και, όπως είπε, «θα επιδιώξουμε να οργανώσουμε περιβόητο μηχανισμό επιστροφών για να είμαστε δίκαιοι σε πιο κρύες περιοχές και σε στρώματα με εισοδηματικό πρόβλημα»
Παραμένει η ετήσια εισφορά από 1% έως 5%.
Συγκεκριμένα, για εισόδημα από 12.000 έως 20.000, η εισφορά διαμορφώνεται στο 1%, από 20.000 – 50.000 στο 2%, από 50.000 -100.000 στο 3% και από 100.000 και πάνω στο 4%.Για βουλευτές, αιρετούς τοπικής αυτοδιοίκησης και μετακλητά στελέχη (γ.γ., διοικητές οργανισμού κλπ.), η εισφορά θα φτάνει το 5%.Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, Ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος στα 300 ΕΥΡΩ το χρόνο μεσοσταθμικά, ανάλογα με τις περιοχές, μη συμψηφιζόμενο με τη φορολογική υποχρέωση.Το αφορολόγητο μειώνεται στα 8.000 ευρώ, με συντελεστή 10% έως τα 12.000 ευρώ. Εξαιρούνται οι νέοι μέχρι 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 και όλα τα άτομα με αναπηρία.
Παρά τη ρητορική περί συναίνεσης και τις δηλώσεις συμπαράστασης στον ελληνικό λαό, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ακόμα σκληρότερα μέτρα, στα πλαίσια του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Είχαν προηγηθεί πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τους αξιωματούχους της τρόικας, που απαίτησαν επώδυνες αποφάσεις που προμηνύουν ακόμα πιο δύσκολες ημέρες για τον ελληνικό λαό.
Ανακοινώνοντας τα μέτρα ο υπουργός αναγνώρισε ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα και όχι για ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα βάλει τέλος στις αδικίες.
Συγκεκριμένα:
*Ανακοινώθηκε μείωση του αφορολόγητου στα 8.000 ευρώ. Συγκεκριμένα θα εφαρμοστεί επιβολή φόρου 10% στο τμήμα του εισοδήματος από 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ για όλους τους φορολογούμενους με εξαίρεση τους νέους έως 30 ετών - εξετάζεται να εξαιρεθούν και τα μπλοκάκια των 700 ευρώ- τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών με εισόδημα έως 12.000 ευρώ και τα άτομα με αναπηρία.
*Για την έκτακτη εισφορά τόνισε ότι παραμένει η κλιμάκωση από 1-5% στο σύνολο του εισοδήματος.
Αναλυτικότερα σε ότι αφορά την εισφορά αλληλεγγύης αυτή θα κλιμακώνεται ως εξής: Για ατομικό εισόδημα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ θα υπολογισθεί με συντελεστή 1%, από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ με συντελεστή 2%, από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ με συντελεστή 3% και από 100.000 ευρώ και άνω με συντελεστή 4%. Επιβάλλεται εισφορά 5% για Βουλευτές, αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και γενικούς γραμματείς.
"Όταν επιβάλουμε μέτρα στον ελληνικό λαό πρέπει να υποστούμε πρώτοι την μεγαλύτερη περικοπή" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
*Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης μικρή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αυτή τη χρονιά και εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης για τις επιχειρήσεις. Η αύξηση του φόρου θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής 6 λεπτά το λίτρο.
*Σε σχέση με τα ακίνητα, μετά τη μείωση του ορίου από τις 400.000 στις 200.000, δεν θα γίνει άλλη παρέμβαση και δεν θα γίνει παρέμβαση μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
*Επίσης ανακοινώθηκε έκτακτη εισφορά στους επιτηδευματίες και τους επαγγελματίες, που θα αγγίζει τα 300 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιείται ο επαγγελματίας.
Δικαιοσύνη στο... μέλλον
"H μέρα είναι έντονη καθώς έχουμε να χειριστούμε κρίσιμα θέματα και εμείς εδώ και ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες", είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας ότι το κρίσιμο είναι να έχουμε ψηφίσει μέχρι τις 30 Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τον Εφαρμοστικό νόμο.
Σημείωσε ότι από την περασμένη εβδομάδα έχουν συμβεί δυο σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και η συμφωνία ΝΔ και ΛΑΟΣ για το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου.
"Έγινε μια προσπάθεια να πάρουμε αποφάσεις δίκαιες αλλά και αποδεκτές από τους εταίρους μας και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τη θέση μας, τον συσχετισμό δυνάμεων και τη συγκυρία -λίγο πριν την εκταμίευση της 5ης δόσης" είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνοντας εισαγωγή για την ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι πρόκειται για έκτακτα μέτρα και όχι για ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα που θα βάλει τέλος στις αδικίες.
Σημείωσε ότι έχει δοθεί εντολή να υπολογιστεί το βάρος που έχουν αναλάβει τα νοικοκυριά από τον Οκτώβριο του 2009 και να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη, όταν αυτό καταστεί δυνατό στο μέλλον.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας οριστικοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος γίνονται επιλογές ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Βασικός στόχος, είπε ο Ε. Βενιζέλος, είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστίας μας και να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση του δημοσιονομικού μας προβλήματος και συγκεκριμένα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας τους χρέους μας.
Είναι κρίσιμο, τόνισε ο Ε. Βενιζέλος μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουμε ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο γιατί το Μεσοπρόθεσμο είναι η προϋπόθεση για την 5η δόση.
Οι συναντήσεις με Τρόικα
Ο Ε. Βενιζέλος προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις του με τους ελεγκτές αποφάσισε να μη μεταβεί στις Βρυξέλλες, για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής.
Η πρώτη συνάντηση έγινε σήμερα το πρωί, ακολούθησε νέα το απόγευμα ενώ και μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα ξανασυντάται με την Τρόικα για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του εφαρμοστικού νόμου (φορολογικά μέτρα, αποκρατικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές).
Την Παρασκευή στη Βουλή, παρουσία του Ε. Βενιζέλου, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών, για τη δεύτερη ανάγνωση του Μεσοπρόθεσμου. Την ίδια ημέρα, θα δοθεί στα κόμματα το κείμενο του εφαρμοστικού νόμου, ώστε να μπορέσουν να το επεξεργαστούν έως την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Τη Δευτέρα και την Τρίτη, 27 και 28 Ιουνίου, το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ την Τρίτη θα αρχίσει στη Διαρκή Επιτροπή η συζήτηση του εφαρμοστικού νόμου, ο οποίος πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 30 Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, «ηλεκτρισμό» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. «Ήταν σε εξέλιξη μία διαπραγμάτευση, όπου και οι δύο πλευρές πρόβαλαν θέματα. Βέβαια υπάρχει ηλεκτρισμός. Εδώ πάμε να δεσμευτούμε όλοι ως χώρα και να δεσμευθούν και πολλές άλλες χώρες απέναντί μας με μία συμφωνία πολυετή. Αυτά δεν είναι αστεία. Βεβαίως υπάρχει ένταση. Αλίμονο» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης: «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος (για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης), για τον πολύ απλό λόγο ότι υπάρχει για πρώτη φορά μία πρόβλεψη στο γενικότερο σχήμα -που έχει γίνει σαφές ότι θα περάσει, διότι προέρχεται και από δηλώσεις της άλλης πλευράς- ότι ένα σκέλος της χρηματοδότησης της χώρας θα αφορά αποκλειστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις δηλαδή, και έχει προταθεί και ο τρόπος χρηματοδότησης. Στο βαθμό λοιπόν που εμείς εγκαίρως είμαστε εντάξει με το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, νομίζω ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουν εγκριθεί και τα πρώτα χρηματοδοτικά βήματα στη βάση αυτής της νέας στρατηγικής χρηματοδότησης της χώρας».
Ερωτηθείς αν «βγαίνει» το Μεσοπρόθεσμο, είπε: «Κάνει το υπουργείο Οικονομικών μία πρόβλεψη. Η πρόβλεψη αυτή στερείται της εξής βασικής πληροφορίας -για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν υπήρχε αυτή η πληροφορία- ποιο θα είναι το σχήμα; Το σχήμα, το οποίο θα διαμορφωθεί για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και άλλων χωρών ενδεχομένως, αυτό ακριβώς το θέμα συζητείται τώρα και αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το πλαίσιο αυτό είναι υπό διαπραγμάτευση».
Το βασικό θέμα που συγκεντρώνει τις ενστάσεις της Τρόικας αφορά στις εγγυήσεις που ζητούν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είπε ο κ. Οικονόμου και τόνισε: «Η μείζων ένσταση είναι αυτή με τις εγγυήσεις, αλλά αυτό είναι μια μάχη την οποία θα δώσει ο πρωθυπουργός και εκτός Ελλάδας σήμερα και το άλλο είναι με ποιόν αξιόπιστο τρόπο θα μπορούμε να πετυχαίνουμε τις επιδόσεις που θέλουμε και από την άλλη πλευρά να μην έχουμε περαιτέρω οχλήσεις στο βαθμό που συμβαίνει αυτό. Η έννοια των μέτρων ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος έχει τεράστια σημασία. Δηλαδή, εμείς θα κάνουμε ένα φορολογικό νόμο για να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους και να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Δεν θα είναι το μόνο μέτρο αυτό, αλλά θα γίνει κι αυτό το φθινόπωρο. Αν αυτό μου φέρει εμένα καλύτερα αποτελέσματα, γιατί να πρέπει να είμαι υποχρεωμένος να προβώ σε ορισμένες πράξεις τις οποίες δεν τις θέλω και τις έχω βάλει στη σύμβαση γιατί τις απαιτούν οι αντισυμβαλλόμενοι;».
Την κήρυξη 48ωρης απεργίας την Τρίτη 28 και την Τετάρτη 29 Ιουνίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του «νέου μνημονίου» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
Την Τρίτη 28 Ιουνίου τα σωματεία προγραμματίζουν απεργιακή συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως και στην περιφέρεια σε χώρο και ώρα που θα προσδιορίσουν τα Εργατικά Κέντρα.
Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην κοινωνική εξαθλίωση», η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίση, καταγγέλλοντας παράλληλα ψήφιση την ψήφιση «του αντιλαϊκού μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού Νόμου» με «συνοπτικές, αντισυνταγματικές και εκβιαστικές διαδικασίες». «Ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης δεν ήταν παρά ένα ακόμη παιχνίδι στην τακτική και την προπαγάνδα για να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Με το νέο μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν θα μείνει τίποτα όρθιο», προειδοποιεί η ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα την ΓΣΕΕ, κεντρικά αιτήματα των συνδικάτων είναι η ακύρωση «των αντεργατικών, αντιαναπτυξιακών και αντικοινωνικών μέτρων» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των μνημονίων Ι και ΙΙ, η ανάσχεση του κλίματος των απολύσεων και διόγκωσης της ανεργίας, ο σεβασμός των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και «η απόκρουση του ξεπουλήματος και της εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων».
Με ξεχωριστή ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει ότι με το άρθρο 3 της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) από 1ης Ιουλίου 2011 αυξάνονται τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων σε ποσοστό ίσο με το ποσοστό της ετήσιας μεταβολής του Ευρωπαϊκού πληθωρισμού του έτους 2010.
Σύμφωνα με την Eurostat το ποσοστό της μέσης ετήσιας μεταβολής του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή για το 2010 είναι 1,6%.
ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ – ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ.
ΌΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου