Σελίδες

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Να μην αφήσουμε να ψηφιστεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο 10 Ιούνη 2011



Να μην αφήσουμε να ψηφιστεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο – Να
ανατρέψουμε ΤΩΡΑ την κυβέρνηση του

ΠΑΣΟΚ.
Ή αυτοί
ή εμείς!





FREE photo hosting by Fih.gr








ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ! ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ
ΤΩΡΑ!





FREE photo hosting by Fih.gr
ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!!!
Αφού ξεπούλησαν/κατάργησαν ΌΛΑ τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των
εργαζομένων από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα – μέσα σε ένα
χρόνο(!!!) -, αφού κατάντησαν την Ελλάδα και το λαό της μια χώρα πεινασμένων,
εξαθλιωμένων αλλά και αγανακτισμένων, τώρα την πουλάνε κομμάτι – κομμάτι στο
ξένο κεφάλαιο αδιαφορώντας για τον ξεσηκωμό ολόκληρης της χώρας που βρίσκεται
στους δρόμους 17 ολόκληρες ημέρες!!! Δεν μας μένει τίποτα άλλο πια να κάνουμε
από το ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ με κάθε τρόπο. Η ιδιότυπη ΧΟΥΝΤΑ του
Παπανδρέου πρέπει να πέσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Η παράνομη
κυβέρνηση Παπανδρέου-ΔΝΤ-ΕΚΤ, επωφελούμενη από την απουσία δελτίων ειδήσεων
σήμερα και αύριο, κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη βουλή το νέο μνημόνιο
(μεσοπρόθεσμο) χθες το βράδυ στις 9! Νωρίτερα το ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό
συμβούλιο. Προσέχτε: Στο υπό ψήφιση Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνονται: ο
όμιλος του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", τα 29
περιφερειακά αεροδρόμια, τα 4 αεροσκάφη Airbus A340-300, η Εγνατία οδός, οι
ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι, τα λιμάνια, οι υπηρεσίες ύδρευσης- αποχέτευσης, τα
τυχερά παιχνίδια και τα καζίνο, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, η ενέργεια
(ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου "Νότια Καβάλα"), οι
τηλεπικοινωνίες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, άδειες κινητής
τηλεφωνίας, ψηφιακό Μέρισμα και άλλες συχνότητες), οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ,
ΕΛΒΟ), ο τραπεζικός τομέας (ΑΤΕ και οι συμμετοχές της σε επιχειρήσεις,
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετοχές του
Δημοσίου στις τράπεζες), Μεταλλευτικές εταιρείες και μεταλλεία (ΛΑΡΚΟ). ΝΑ
ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής
Στρατηγικής 2012 – 2015

είναι αναρτημένο στο site της

Βουλής των Ελλήνων.
Πρόκειται για ογκοδέστατο κείμενο σε μορφή pdf. Όποιος επιθυμεί να το
μελετήσει, βρίσκεται σε αυτόν το σύνδεσμο:



Όλο το Μεσοπρόθεσμο
.

Όλοι στο Σύνταγμα, όλοι στους δρόμους
και τις πλατείες! Αυτή η κυβέρνηση, με την φανερή ή κρυφή συναίνεση των
προθύμων ΛΑΟΣ, ΝΔ, κ.ά., με τις ευλογίες των τραπεζιτών, του ΣΕΒ, των διεθνών
και ντόπιων τοκογλύφων, περιφρονεί το λαό, καταπατά το Σύνταγμα, σαρώνει εκ
θεμελίων το κοινωνικό κράτος. Είναι παράνομοι και επικίνδυνοι για το λαό και
τη χώρα. Ώρα να τελειώνουμε μαζί τους.

Βήχος Παναγιώτης



Ολόκληρο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα



Η παράνομη κυβέρνηση Παπανδρέου-ΔΝΤ-ΕΚΤ, επωφελούμενη από την απουσία δελτίων ειδήσεων χθες και σήμερα, κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη βουλή το νέο μνημόνιο (μεσοπρόθεσμο) χθες στις 9 το βράδυ! Νωρίτερα το ενέκρινε ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, Προβλέπει μέτρα ύψους 28 δισ. ευρώ για το διάστημα 2011-2015.
Τα μέτρα κατανέμονται ως εξής: το 2011 6,5 δισ. ευρώ ή 23,1% των συνολικών μέτρων, το 2012 6,8 δισ. ευρώ ή 24% των συνολικών μέτρων, το 2013 5,2 δισ. ευρώ ή 18,5% των συνολικών μέτρων, το 2014 5,4 δισ. ευρώ ή 19,3% των συνολικών μέτρων και το 2015 4,3 δισ. ευρώ ή 15,1% των συνολικών μέτρων.
Τα παραπάνω ποσά θα προέλθουν από: τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης (2,2 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ), τις μειώσεις των λειτουργικών δαπανών (0,6 δισ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ), τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων (0,8 δισ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ), την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ (1,3 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ), τη μείωση των αμυντικών δαπανών (0,6 δις. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ), τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας (0,8 δισ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ), τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης (1 δις. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ), τη μείωση των δαπανών ΟΚΑ/ εξορθολογισμό κοινωνικής δαπάνης (4,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ), τη βελτίωση των εσόδων ΟΚΑ και καταπολέμηση εισφοροδιαφυγής (3 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ), την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης (3 δισ. ευρώ ή 1,2% του ΑΕΠ), τη μείωση των φορολογικών εσόδων και τα λοιπά φορολογικά έσοδα (6,1 δισ. ευρώ ή 2,7% του ΑΕΠ), την αύξηση των εσόδων ΟΤΑ (1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ), τον εξορθολογισμό δαπάνης ΠΔΕ (0,5 δισ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ), τα μη εξειδικευμένα μέτρα (1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ) και τα μέτρα για κάλυψη απρόβλεπτων αποκλίσεων (1,2 δισ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ).
Στο Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων.
Όπως διευκρίνιζαν μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση τόσο για τον συντελεστή -που σχεδιάζεται να κυμανθεί από 3% ως 7%- όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα υπολογίζεται -στον κατ' αρχήν σχεδιασμό που υπάρχει λέγεται ότι θα αφορά εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ- καθώς για την έκταση της χρονικής εφαρμογής του.
Στο κείμενο του μεσοπρόθεσμου που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται απλώς πως προβλέπονται παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης κυρίως στους άμεσους, αλλά και στους έμμεσους φόρους (ύψους 6 δισ. ευρώ), χωρίς όμως να υπάρχει εξειδίκευση των μέτρων που θα ληφθούν.
Όπως είχε διαρρεύσει, μετατίθεται η μείωση της φορολογίας σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα, στο μεσοπρόθεσμο σημειώνεται πως η κυβέρνηση δεσμεύεται για την επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης και την επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών με νομοθετική παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2011.
Επιπλέον, προβλέπεται μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, η οποία συνεχίζεται έως το 2015 και της εφαρμογής σημαντικών περιορισμών στις προσλήψεις. Συγκεκριμένα, θα ισχύσει κανόνας 1:10 στις προλήψεις το 2011 και 1:5 τα επόμενα χρόνια χωρίς καμία εξαίρεση. Προβλέπεται ακόμη εξίσωση μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η δαπάνη του δημοσίου για εξοπλιστικά προγράμματα μειώνεται την περίοδο 2010-2015 περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετα 400 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από δράσης για την αναδιοργάνωση και τη μείωση του λειτουργικού κόστους στον τομέα της Αμυνας.
Σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές δαπάνες, προβλέπεται εξορθολογισμός στις λίστες των δικαιούχων των επιδομάτων.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή του πόθεν έσχες για κάθε κατοικία για τα επόμενα δύο χρόνια, με στόχο την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, δεν θα γίνει καμία περαιτέρω αύξηση στις αντικειμενικές αξίες το 2011, ενώ προωθείται παρέμβαση για την οριστική επίλυση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης.
Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις, μεταξύ άλλων, όπως επίσης είχε διαρρεύσει, προβλέπεται πλήρης ιδιωτικοποίση του ΟΠΑΠ από φέτος.
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις, όπως αυτές περιγράφονται στο ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα, έχουν ως εξής:
1. Μισθολογική δαπάνη
* Προβλέπεται μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσω της μείωσης του αριθμού των συμβασιούχων, η οποία συνεχίζεται έως το 2015 και της εφαρμογής σημαντικών περιορισμών στις προσλήψεις (πάγωμα προσλήψεων το 2010, εξαιρώντας τους τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλειας, κανόνας 1:10 στις προλήψεις το 2011 και 1:5 τα επόμενα χρόνια χωρίς καμία εξαίρεση). Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, μόνο με αυτή την πολιτική εκτιμάται ότι ο αριθμός των αμειβόμενων από το δημόσιο και χωρίς καμία απόλυση θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 150.000 άτομα σε σχέση με το 2010 (και περισσότερο από 230.000 άτομα αν συγκρίνουμε με το 2009). Επιπρόσθετα, εφαρμόζεται, για πρώτη φορά ο θεσμός της εθελούσιας μερικής απασχόλησης και προσωρινής αποχώρησης, και οι μετατάξεις θα γίνονται μέσα από αξιολόγηση από τον ΑΣΕΠ εισάγοντας παράλληλα τη δυνατότητα για περιορισμένες χρονικά μεταβατικές περιόδους μετ’ αποδοχών (εργασιακή εφεδρεία) πριν τη διαδικασία της μετάταξης.
* Εξορθολογισμός του μισθολογίου του δημοσίου τομέα.
Από το 2011 ξεκινάει η σταδιακή μετάβαση στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα θεσπιστεί τον Ιούλιο. Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο:
* μεγάλο μέρος των σημερινών επιδομάτων ενσωματώνονται στο βασικό μισθό
* το μισθολόγιο του δημοσίου τομέα εναρμονίζεται με τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα
* οι μισθοί συνδέονται με τους ρόλους και τις θέσεις των υπαλλήλων
2. Λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών στην κεντρική διοίκηση, τους ΟΚΑ, τους ΟΤΑ και άλλους φορείς του δημοσίου.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για πρώτη φορά αξιολογήθηκαν οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, εντοπίστηκαν τομείς που είναι εφικτή η άμεση περικοπή δαπανών (ελαστικές λειτουργικές δαπάνες) ή περικοπή δαπανών μεσοπρόθεσμα μέσα από τη λειτουργία του ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών (που αναμένεται κυρίως να οδηγήσει σε μείωση των τιμών στις προμήθειες του δημοσίου), τη μείωση των δαπανών για ενοίκια, την ενεργειακή εξοικονόμηση στα δημόσια κτήρια, την ένταξη όλου του δημοσίου στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο Σύζευξις.
Περαιτέρω εξοικονόμηση στοχεύεται μέσα από τη συνέχιση της αξιολόγησης όλων των δαπανών και την εφαρμογή ποσοτικών κριτηρίων που θα προκύψουν μέσα από την πλήρη λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσίων Δαπανών (που ξεκίνησε την λειτουργία του για τον Κρατικό Προϋπολογισμό την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα επεκταθεί σε όλο το δημόσιο τομέα).
3. Καταργήσεις - συγχωνεύσεις φορέων
Όπως σημειώνει το υπουργείο, η πολιτική για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και νομικών προσώπων παράλληλα με τη συγκράτηση της δαπάνης για μεταβιβάσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν ελέγχονται για την απόδοσή τους σε όρους παρεχόμενων υπηρεσιών έχει ήδη ξεκινήσει από το 2010 και περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:
* Φορείς που δεν υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση αλλά λαμβάνουν δημόσια επιχορήγηση σε τακτική βάση (π.χ. αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, μουσεία, συλλογές κ.λπ.)
* Φορείς που δεν υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση, αλλά επιχορηγούνται τακτικά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή τους προϋπολογισμούς των άλλων φορέων του δημοσίου, καθώς παρέχουν συμπληρωματικές δραστηριότητες (π.χ. ΟΚΕ).
* Φορείς που η λειτουργία τους συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένους τομείς πολιτικής (π.χ. ΟΤΑ, ΟΚΑ, σχολεία, νοσοκομεία, στρατόπεδα, αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες, προξενεία, γραφεία τύπου εξωτερικού κ.λπ.).
* Φορείς εντός δημοσίου που επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα της Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. ΙΓΜΕ, ΟΔΔΥ κ.λπ.).
Ως προς την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία, η άμεση πολιτική παρέμβαση είναι η μείωση των επιχορηγήσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό κατά 300 εκ. Ευρώ μέσα στο 2011, ενώ το ίδιο προτείνεται και ως δράση σε μια σειρά από άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα π.χ. ΟΤΑ, ΟΚΑ κ.λπ.
Το επόμενο βήμα αφορά σε συγχωνεύσεις σχολείων (σχέδιο δράσης υπουργείου παιδείας), νοσοκομείων (με τον νέο υγειονομικό χάρτη), αστυνομικών τμημάτων, στρατοπέδων κ.λπ. Από τις παρεμβάσεις αυτές αναμένεται η εξοικονόμηση περίπου 225 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015.
Ως προς την τέταρτη κατηγορία, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν καταργήσεις φορέων και δραστηριοτήτων τους ή συγχωνεύσεις φορέων με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 800 εκ. Ευρώ στην περίοδο 2011-2015. Ήδη έχουν καταργηθεί ή συγχωνευθεί 77 φορείς ενώ στον άμεσο προγραμματισμό είναι η κατάργηση και συγχώνευση άλλων 75 φορέων (συμπεριλαμβανομένων 10 μεγάλων).
4. Αναδιοργάνωση ΔΕΚΟ
Η πολιτική για τις ΔΕΚΟ περιλαμβάνει σχέδια αναδιοργάνωσης με στόχο την βελτίωση των αποτελεσμάτων τους κατά 1,5 δισ. ευρώ έως το 2015.
5. Αμυντικές δαπάνες
Η δαπάνη του δημοσίου για εξοπλιστικά προγράμματα μειώνεται την περίοδο 2010-2015 περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθετα 400 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από δράσης για την αναδιοργάνωση και τη μείωση του λειτουργικού κόστους στον τομέα της ’μυνας. Η συνολική μείωση των αμυντικών δαπανών κατά περίπου 1,1 δις ευρώ αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 20% των αμυντικών δαπανών.
6. Δαπάνες υγείας και φαρμακευτική δαπάνη
Η προσπάθεια συνεχίζεται και μέσα στο 2011 με εξοικονομήσεις περίπου 1 δισ. Ευρώ, ενώ οι πρόσθετες παρεμβάσεις που προβλέπονται για τους τομείς της υγείας και της δαπάνης φαρμάκου αναμένεται να προκαλέσουν εξοικονομήσεις πάνω από 1,6 δισ. Ευρώ μεταξύ άλλων μέσα από:
* Την εφαρμογή κεντρικού συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία
* Τον νέο υγειονομικό χάρτη
* Την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων τιμολογήσεων των ιατρικών πράξεων στα νοσοκομεία
* Την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την επέκταση του ελέγχου των συνταγών
* Την καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής για τα φάρμακα
* Τον περαιτέρω εξορθολογισμό στις λίστες φαρμάκων
7. Εξορθολογισμός και στόχευση κοινωνικών δαπανών και ενίσχυση των εσόδων του συστήματος κοινωνικής προστασίας
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στόχος είναι ο εξορθολογισμός και Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις για τη συγκράτηση του κόστους των κοινωνικών μεταβιβάσεων και την ενίσχυση των εσόδων τους μέσα από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και την εφαρμογή εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας ώστε να μπορέσει να στηριχθεί ο πληθυσμός που βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας όσο και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις που αφορούν στη συνολική αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Παράλληλα συνεχίζονται τα προγράμματα ενεργητικής στήριξης του ΟΑΕΔ.
Παράλληλα προβλέπεται εξορθολογισμός στις λίστες των δικαιούχων των επιδομάτων που θα μπορούσε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, να οδηγήσει παράλληλα με τις εξοικονομήσεις ακόμη και σε αυξήσεις σε παροχές προς τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Το υπουργείο σημειώνει επίσης πως με την εξυγίανση του συστήματος κοινωνικών μεταβιβάσεων θα μπορέσει να γίνει εφικτή και η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
8. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ενίσχυση των φορολογικών εσόδων
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει:
* Παρεμβάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (ύψους 3 δισ. ευρώ) που βασίζονται στο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο.
* Παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης κυρίως στους άμεσους, αλλά και στους έμμεσους φόρους (ύψους 6 δισ. ευρώ).
Μεταξύ άλλων σημειώνεται πως η κυβένρηση προχωρά στην αναστολή του πόθεν έσχες για κάθε κατοικία για τα επόμενα δύο χρόνια.
Δεσμεύεται επίσης για την επαναξιολόγηση του συστήματος φορολόγησης και την επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών με νομοθετική παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2011.
9. Τοπική αυτοδιοίκηση
Προβλέπεται αξιολόγηση των δαπανών, κυρίως των ελαστικών λειτουργικών δαπανών, αλλά και σταδιακή ενίσχυση των εσόδων.
Η συνολική βελτίωση που αναμένεται στα αποτελέσματα των ΟΤΑ είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ και θα προέλθει κυρίως από οικονομίες κλίμακας με την υλοποίηση του Καλλικράτη, την αύξηση εσόδων και την ενίσχυση της συμμόρφωσης μέσα από την απαίτηση της δημοτικής ενημερώτητας, αλλά και τη σταδιακή αυτονόμηση μέρους των εσόδων τους από τον Τακτικό Προϋπολογισμό μέσα από την αύξηση των τοπικών τελών και άλλων εσόδων των δήμων.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, στόχος είναι εισπράξεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015 – τα 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2012.
Έχουν ήδη επιλεγεί σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για: ΔΕΠΑ ΕΑΣ, ΔΑΑ ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου.
Έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] , ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ Καζίνο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Περιφερειακά Αεροδρόμια και Λιμάνια.
Δημιουργείται ειδικός φορέας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στον οποίο θα ενταχθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Στο μεσοπρόθεσμο επισημαίνεται πως το δημόσιο διατηρεί μειοψηφικά ποσοστά που διασφαλίζουν έλεγχο σε κρίσιμες δικτυακές υποδομές.
Στα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
2011
Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (OTE)
Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ)
ΟΠΑΠ
Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης
Κρατικά Λαχεία
Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ)
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ)
Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Αερίου (ΔΕΣΦΑ)
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΛΑΡΚΟ
AlphaBank
Εθνική Τράπεζα [NBGr.AT] της Ελλάδος
Οργαν. Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ)
Άδειες Κινητής Τηλεφωνίας
Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας
Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ)
Ελληνικό
Τέσσερα Αεροσκάφη Airbus
Ακίνητα
2012-2015
Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ)
Ελληνικά Πετρέλαια [HEPr.AT] (ΕΛΠΕ)
Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT]
Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ATE)
Αυτοκινητόδρομος «Εγνατία Οδός»
Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)
Λιμάνια
Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
Ακίνητα 2
Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ)
Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι
Περιφερειακά Αεροδρόμια
Ελληνικό 2
Ψηφιακό Μέρισμα
Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης
Μεταλλευτικά Δικαιώματα
Υποθαλάσσιο κοίτασμα/αποθήκη φυσικού αερίου «Ν. Καβάλα»
Συμπερασματικά: Την άμεση δημιουργία Οργανισμού Αποκρατικοποιήσεων (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας) για την προώθηση του προγράμματος διαχείρισης και «αξιοποίησης» των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο περιλαμβάνει, επίσης, αναλυτικό πίνακα με τις αποκρατικοποιήσεις ανά τρίμηνο έως και το 2015.
Στόχος είναι έσοδα 50 δισ.. ευρώ συνολικά, τα οποία κατανέμονται σε 5 δισ. ευρώ το 2011, καθώς και σωρευτικά 15 δισ. ευρώ έως το 2012 και 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
Ειδικότερα, στο Ταμείο θα περιέλθει η ιδιοκτησία των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, προκειμένου να αποκρατικοποιηθούν (εταιρικές συμμετοχές, δικαιώματα καθώς και εμπορεύσιμα ακίνητα του Δημοσίου. Τα περιουσιακά στοιχεία υπό τη διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, τα οποία ανήκουν στη δημόσια κτήση, εξαιρούνται από τις συναλλακτικές δυνατότητες του Ταμείου).
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, το Ταμείο, το οποίο θα διέπεται από το ελληνικό δίκαιο, θα στελεχωθεί από πρόσωπα εγνωσμένης κατάρτισης και εμπειρίας στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και η διοίκησή του θα τύχει της έγκρισης της Βουλής, στην οποία θα διαβιβάζεται τακτικά έκθεση πεπραγμένων με το στάδιο αξιοποίησης κάθε περιουσιακού στοιχείου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης μπορούν να ορίσουν δύο παρατηρητές που δεν θα μετέχουν στη διοίκηση του Ταμείου.
Στο Ταμείο θα μεταβιβαστούν μετοχές και τα συναφή δικαιώματα των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους με βάση τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς. Το Ταμείο θα μπορεί να αντλεί χρήματα μέσω δανεισμού ή παροχή ασφάλειας. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα επαναμεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου, δεδομένου ότι τα καθαρά έσοδα που θα προκύπτουν, θα αποδίδονται στο Δημόσιο για τη μείωση του χρέους.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ο όμιλος του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", τα 29 περιφερειακά αεροδρόμια, τα 4 αεροσκάφη Airbus A340-300, η Εγνατία οδός, οι ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι, τα λιμάνια, οι υπηρεσίες ύδρευσης- αποχέτευσης, τα τυχερά παιχνίδια και τα καζίνο, ο ΟΔΙΕ, ο ΟΠΑΠ, τα κρατικά λαχεία, η ενέργεια (ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου "Νότια Καβάλα"), οι τηλεπικοινωνίες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, άδειες κινητής τηλεφωνίας, ψηφιακό Μέρισμα και άλλες συχνότητες), οι αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), ο τραπεζικός τομέας (ΑΤΕ και οι συμμετοχές της σε επιχειρήσεις, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες), Μεταλλευτικές εταιρείες και μεταλλεία (ΛΑΡΚΟ).
Ειδικό κεφάλαιο αφορά στην ακίνητη περιουσία, με τη δημιουργία επενδυτικών χαρτοφυλακίων ακινήτων και Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στο οποίο θα περιέλθουν, μεταξύ άλλων περιουσιακών δικαιωμάτων, και όλα τα ιδιωτικά ακίνητα του Δημοσίου που μπορούν να αξιοποιηθούν. Περαιτέρω, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός πλήρους μητρώου δημόσιων εμπορικών ακινήτων και για τη διαχείριση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων που θα δημιουργηθούν. Ο πλήρης εντοπισμός, η καταχώρηση και ο χαρακτηρισμός των περιουσιακών στοιχείων, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις ανά εξάμηνο (τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο 2011 και 2012 αντίστοιχα).
Μια δεύτερη, παράλληλη, διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει τον Ιούνιο 2011, μετά την παράδοση της πρώτης κατάστασης αξιοποιήσιμων ακινήτων, η οποία περιλαμβάνει το σχηματισμό χαρτοφυλακίων και την κατάλληλη επενδυτική αξιοποίηση μέσω εξειδικευμένων ΕΕΣ και άλλων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Στην περίπτωση ακινήτων εθνικής σημασίας, η βασική μέθοδος αξιοποίησης περιλαμβάνει την είσοδο ιδιωτικής τεχνογνωσίας και κεφαλαίου μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης ή συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, η όλη διαδικασία θα αποδώσει ώριμες συναλλαγές στην αγορά από το δ΄ τρίμηνο του 2011 έως το τέλος του 2015.
Η κυβέρνηση έχει ήδη επιλέξει συγκεκριμένο αριθμό σημαντικού μεγέθους ακινήτων από την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, τα οποία κατηγοριοποιούνται ως ακολούθως:
Χώροι Γραφείων
* Κτίρια σε μεγάλες αστικές περιοχές, όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
* Ακίνητα που έχουν τη δυνατότητα πρόσθετων χρήσεων (π.χ. γραφεία) πέραν των υφιστάμενων από κυβερνητικούς φορείς
* Επιφάνεια κτιρίων
* Κτίρια με μεγάλη ωφέλιμη ζωή
* Κτίρια, στα οποία το Δημόσιο είναι ο αποκλειστικός χρήστης
Για τα ακίνητα αυτά, θα υπάρξει ειδικό χαρτοφυλάκιο και θα διατεθούν χρεόγραφα έναντι των ακινήτων σε ιδιώτες, με τη μέθοδο του sale and lease back. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το δ΄ τρίμηνο του 2011.
Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου
Περιλαμβάνονται 31 αναξιοποίητα ακίνητα, με συνολική επιφάνεια περίπου 98 εκατ. τ.μ., τα οποία αποτελούν το αρχικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με δυνατότητα αξιοποίησης σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η αναψυχή, η οικιστική ανάπτυξη, καθώς και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα
Έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση 10 ακίνητα, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη δυνατότητα αξιοποίησης.
ΓΑΙΑΟΣΕ
Σε πρώτη φάση υπάρχουν 18 επιλεγμένα ακίνητα από το σύνολο του χαρτοφυλακίου της, που έχουν σημαντική προοπτική αξιοποίησης.
Περιοχή πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Ελληνικού (Ελληνικό)
Θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του fast track και οι σχετικές συναλλαγές, οι οποίες προσδοκάται να λάβουν χώρα μεταξύ δ΄ τριμήνου 2011- δ΄ τριμήνου 2012, θα περιλαμβάνουν διακρατικές συμφωνίες ή/και συμφωνίες με ιδιώτες μέσω διαγωνισμών.
Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στην ενέργεια
Ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το 55 % των μετοχών της ΔΕΠΑ, το 31 % του ΔΕΣΦΑ, το 35,5 % των μετοχών των ΕΛΠΕ (από τα οποία το Δημόσιο αποχωρεί πλήρως), το 17 % της ΔΕΗ με εναλλακτικό σενάριο την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και το υποθαλάσσιο κοίτασμα/αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, είναι οι συμμετοχές του κράτους που θα μεταβιβασθούν στον ιδιωτικό τομέα, από εφέτος ως τις αρχές του 2013.
Η αρχή θα γίνει εφέτος από τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Το Δημόσιο ελέγχει το 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ, το 35% ανήκει στα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η ΔΕΗ έχει «οψιόν» για αγορά του 30 % των μετοχών. Προς πώληση θα διατεθεί το 55 % των μετοχών, ενώ θα προηγηθεί διαχωρισμός της θυγατρικής ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) που έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου.
Το Δημόσιο θα διαθέσει επίσης το 31 % των μετοχών του ΔΕΣΦΑ. Οι αποκρατικοποιήσεις στον τομέα του φυσικού αερίου προβλέπεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2011. Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ διαθέτει πλειοψηφικές συμμετοχές (51 %) στις τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου που λειτουργούν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα - Βόλο.
Για τη ΔΕΗ το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προβλέπει «διάθεση έως 17% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή στην πώληση περιουσιακών στοιχείων, με την παράλληλη διατήρηση του ελέγχου επί της διοίκησής της». Ως περιουσιακά στοιχεία εννοούνται μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Το Δημόσιο ελέγχει σήμερα το 51 % των μετοχών της ΔΕΗ ενώ το υπόλοιπο 49 % έχει πουληθεί μέσω Χρηματιστηρίου. Η ΓΕΝΟΠ έχει αποφασίσει κινητοποιήσεις κατά της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Το χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ως το τέλος του 2012.
Στα ΕΛΠΕ η απόφαση προβλέπει την πώληση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής, δηλαδή του 35,5 % των μετοχών που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο, στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Πλειοψηφών μέτοχος στα ΕΛΠΕ είναι ήδη η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) με 41,3 % ενώ οι υπόλοιπες μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τέσσερα διυλιστήρια (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Σκόπια), τα δίκτυα εμπορίας της ΕΚΟ και της ΒΡ ενώ δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, χημικών και ελέγχουν το 35 % της ΔΕΠΑ.
Τέλος, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 τοποθετείται η πώληση των δικαιωμάτων μετατροπής του υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, το Δημόσιο στοχεύει στη διερεύνηση της δυνατότητας και στην αξιολόγηση των εναλλακτικών τρόπων για την αξιοποίηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του επί του σχεδόν εξαντληθέντος κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» και ειδικότερα στις δυνατότητες μετατροπής του σε αποθηκευτικό χώρο φ.α. μέσω πώλησης μέρους ή όλης της συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρεία στην οποία θα εισφερθεί μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων του.
Αλλά δεν φτάνουν όλα αυτά και λίγες ώρες μετά την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που προβλέπει νέα αφαίμαξη των εισοδημάτων μέσω άμεσων και έμμεσων φόρων ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων, ενώ «έδειξε» ως συνυπεύθυνο της οικονομικής κατάστασης το κίνημα «Δεν πληρώνω». Οι άνθρωποι είναι αχαρακτήριστοι και απίστευτα επικίνδυνοι! Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη – γνωστού ως Καρατζαφύρερ - πρέπει να είμαστε συνεπείς "ακόμα και με διορθωτικά μέτρα", ενώ παραδέχθηκε πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του προκαλουν πόνο μεν, προσωρινό δε. "Αυτός ο πόνος είναι συγκυριακός, εάν δεν τον αντέξουμε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές, αν όμως τα καταφέρουμε θα έχουμε μια διαφορετική Ελλάδα... Θα μπορούμε να μιλάμε για μια Ελλάδα διαφορετική, ποτέ πια σε επιτήρηση..." σχολίασε και πρόσθεσε ότι η χώρα μας πράγματι είναι σε κηδεμονία εδώ και χρόνια.
"Διαχρονικά τους είπαμε ψέματα... πρέπει να είμαστε συνεπείς...μας δίνουν τα δικά τους χρήματα και θέλουν να βεβαιωθούν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω" είπε ο Γ. Παπανδρέου.
Ο Γ. Παπανδρέου εμφάνισε ως βασικό εχθρό τη φοροδιαφυγή αλλά τα... σκάγια πήραν και το κίνημα "Δεν πληρώνω".
"Η μεγαλυτερη κοινωνική αδικία είναι η φοροδιαφυγή που ρίχνει τα βάρη στους χαμηλόμισθους, το κίνημα 'Δεν πληρώνω' είναι βαθιά άδικο..." τόνισε.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ο Γ. Παπανδρέου τού αναγνώρισε ότι "έχει κρατήσει υπεύθυνη και πατριωτική στάση". Εκανε επίσης λόγο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, για προσέλκυση ξένων επενδυτών με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και επιχείρησε να εμφανίσει μια πιο αισιόδοξη εικόνα για την οικονομία αναφερόμενος στην κατά 35% αύξηση των εξαγωγών "το ρεκόρ του αιώνα" όπως ο ίδιος είπε. Παραδέχθηκε το έλλειμμα ευνομίας και τη διαφθορά, ενώ αναφερόμενος στην οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Ελλάδα το τελευταίο 12μηνο σημείωσε πως οι εταίροι θέλουν να είναι βέβαιοι πως δεν θα χάσουν τα λεφτά τους. Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξέπεμψε νέο σήμα για διακομματική συμφωνία ή μιας μορφής συναίνεση. "Ζητώ από όλους συνεργασία στην κατάθεση ιδεών, ακούμε όλες τις θέσεις, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε θετικές προτάσεις..."
Από την πλευρά του ο Γ. Καρατζαφύρερ ζήτησε πάγωμα των τιμών στα καταναλωτικά προϊόντα για διάστημα τριών ετών, τονίζοντας ότι με τον τρόπο που παρεμβαίνει η τρόικα δημιουργούνται "άσχημες σκέψεις ότι μειώνεται η εθνική κυριαρχία".
Αυτό ήταν! Ξεπουλούν όλη τη Δημόσια Περιουσία και μας δουλεύουν και από πάνω! Ή αυτοί ή εμείς! Περιθώρια για μα και μου δεν υπάρχουν. Να τους τελειώσουμε πριν μας τελειώσουν. Να κατέβει ένα εκατομμύριο έξω από τη Βουλή. Να φύγουν με το καλό ή με τις κλωτσιές. ΤΕΛΟΣ.