Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2012

Σε 7.000 ανέρχονται οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια!!!

Σε 7.000 ανέρχονται οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια!!! FREE photo hosting by Fih.gr
Έρευνα πραγματοποίησε ειδική ομάδα του Πολιτικού Καφενείου για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ μιλάνε για 3.000 αυτοκτονίες τα τελευταία αυτά χρόνια. Η αλήθεια είναι ακόμα πιο τρομακτική. Από το ΕΚΑΒ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, διασταυρωμένες πληροφορίες μας ανεβάζουν τους αυτόχειρες στον εφιαλτικό αριθμό των 7.000!!! Όλοι αυτοί έχουν καταλήξει! Μελετώντας όσα στοιχεία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων από τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία (1018), που λειτουργεί η ΜΚΟ Κλίμακα υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα. «Εχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, εάν όχι τριπλασιαστεί», λέει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» ο κλινικός ψυχολόγος της Κλίμακας Αρης Βιόλατζης, αναφέροντας ότι από περίπου μία την ημέρα που ήταν η συχνότητα των αυτοκτονιών το 2009, σήμερα έχουν ξεπεράσει τις δύο. Ακόμα χειρότερα: πρόκειται για τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες, υποπολλαπλάσιες δηλαδή του πραγματικού αριθμού, μιας και οι θάνατοι αυτοί λόγω του ισχυρού ακόμα στίγματος καταγράφονται συνήθως ως δυστυχήματα.
Βήχος Παναγιώτης

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερο ευάλωτη στην αυτοκτονία είναι η ηλικιακή ομάδα των 35-55, ενώ οι άνδρες φαίνεται ότι επιλέγουν πιο «αποτελεσματικούς» τρόπους. Απαγχονισμός, φάρμακα, πυροβολισμός είναι οι τρεις συνηθέστερες μέθοδοι. Η αυτοκτονία πάντως είναι μια πολύ μοναχική πράξη και έχει μεγάλο πόνο, τονίζουν οι ειδικοί.
Σοκάρει, επίσης, η διαπίστωση έρευνας του πρακτορείου Reuters για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα και τις χώρες που μαστίζονται από την κρίση. Αφού γίνεται μία ανάλυση της κατάστασης που διαπίστωσαν οι συντάκτες στην χώρα μας και την απογοήτευση των πολιτών, αναφέρουν χαρακτηριστικά πως…
«πίσω από κάθε αυτοκτονία υπάρχουν μέχρι και 20 άλλοι άνθρωποι που μέσα στην απελπισία τους έχουν προσπαθήσει να δώσουν τέλος στη ζωή τους».
Μάλιστα εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι «εάν και όποτε τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα ξεπεραστούν, θα αφήσουν ως κληρονομιά ψυχικές ασθένειες στη γενιά των νέων ανθρώπων που θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα πάρα πολλά χρόνια, που θα έχουν ζήσει χωρίς καμία ελπίδα».
«Η πολιτική λιτότητας μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε επιδημία. Η απώλεια της εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση των κινδύνων που οδηγούν τον άνθρωπο στην κατάθλιψη ή σε άλλες σοβαρές ψυχικές ασθένειες που είναι δύσκολο να αντιστραφούν – ιδίως εάν δεν έχει ληφθεί η κατάλληλη φροντίδα», σχολιάζει ο David Stuckler, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και μελετητής των επιπτώσεων που έχουν οι περικοπές προϋπολογισμού της ΕΕ στην ανθρώπινη υγεία.
Έχουμε πόλεμο! Ο εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα. Οι υπεύθυνοι αυτών των αυτοκτονιών, τα Μνημονιακά κόμματα πρέπει να δώσουν λόγο γι’ αυτές τις δολοφονίες. Το αίμα των αθώων ζητάει εκδίκηση.