Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ;


ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ;

Πάνε τώρα δύο χρόνια από την ημέρα εκείνη που μια φωτογραφία έκανε το γύρο του κόσμου χωρίς να ακουστεί "κιχ" από τους σημερινούς "φιλάνθρωπους" Ευρωπαίους υποκριτές. Ήταν η φωτογραφία ενός τούρκου στρατιώτη που "ποζάρισε" κρατώντας στα χέρια του τα κομμένα κεφάλια τριών Κούρδων, ενώ δίπλα του κείτονταν τα αποκεφαλισμένα πτώματα των θηριωδιών της Άγκυρας στο Κουρδιστάν. Η φωτογραφία έφτασε μέσω του "Ασοσιέιτεντ Πρες" σε κάθε γωνιά του πλανήτη και προφανώς κοινοποιήθηκε στους κυρίους Κλίντον, Κολ, Σιράκ, Πρόντι και άλλων υψηλόβαθμων αρχηγών κρατών. Ουδείς, τότε, εκ των προαναφερθέντων χαράμισε λίγο από τον πολύτιμο (;) χρόνο του για να ασχοληθεί με τις "χίλιες λέξεις" που περιέκλειε η εικόνα που απαθανάτισε ο φακός.

Πριν από ένα περίπου χρόνο, η Τουρκία επανέλαβε μια από τις συνήθεις εκκαθαριστικές της επιχειρήσεις κατά των Κούρδων, εντός και εκτός των νοτιοανατολικών της συνόρων. Ήταν μια ακόμα φορά που, εισβάλλοντας σε μια ξένη χώρα, στο Ιράκ, έσπειρε τον όλεθρο κατά αμάχων Κούρδων. Τότε η Δύση ομίλησε δια του υπουργού των Εξωτερικών της Γερμανίας ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα και την παραίνεση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας να μην τραβήξουν σε μάκρος! Είπε δηλαδή ο κύριος Κίνκελ, απευθυνόμενος στο κατεστημένο της γείτονος και στη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι "ανθρωπιστές" δολοφόνοι, το εξής: "Φάτε τους γρήγορα να τελειώνουμε"...

Σε ότι αφορά τα καθ΄ ημάς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί μια δεκαετία έθετε ως όρο την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την άρση του "βέτο", με το οποίο μπλόκαρε την τελωνειακή σύνδεση ΕΕ - Τουρκίας. Όμως το 1995, και ενώ οι πιέσεις από τους "συμμάχους", που ήθελαν την ενίσχυση της θέσης των πολυεθνικών της Ευρώπης στην Τουρκία, έφτασαν σε οριακό σημείο, η κυβέρνηση προχώρησε στην άρση του "βέτο". Στο μεταξύ, όποιος στην Τουρκία δηλώνει ως αριστερός ή ως Κούρδος, όταν δεν έχει την τύχη των θυμάτων της φωτογραφίας του "Ασοσιέιτεντ Πρες", στέλνεται για "διακοπές" στα ανήλιαγα μπουντρούμια των επικεφαλής του Αττίλα.

Και φτάνουμε στο σωτήριον έτος 1998! Και ώ του θαύματος! Ένας "κατακλυσμός"... ανθρωπιάς σαρώνει την ΕΕ. Το δράμα των Κούρδων, που μεταναστεύουν μαζικά για να σωθούν από τον εξανδραποδισμό τους, γίνεται αντικείμενο ενασχόλησης της Κομισιόν! Γιατί άραγε τόσο "μαύρο" δάκρυ; Τι "ευαισθητοποίησε" τον κύριο Βαν ντε Μπρουκ; Μια εκδοχή είναι ότι αν η Τουρκία δεν είχε κάνει το λάθος να εξάγει το πρόβλημά της - κάνοντας τα στραβά μάτια στο δουλεμπόριο Κούρδων λαθρομεταναστών που διεξάγεται και από τις ακτές της - οι Ευρωπαίοι "ουμανιστές" δε θα είχαν κανένα λόγο να θορυβηθούν. Διότι, οι κύριοι Κολ, Σιράκ, Πρόντι δεν έχουν κανένα πρόβλημα όταν υπάρχουν νεκροί Κούρδοι, ειδικά όταν τα κρεματόρια θανάτωσής τους βρίσκονται εκτός των συνόρων τους. Αντίθετα, έχουν πρόβλημα με τους ζωντανούς Κούρδους. Ειδικά, όταν αυτοί οι ζωντανοί Κούρδοι συρρέουν, εντός των γερμανικών, γαλλικών, ιταλικών συνόρων με την ελπίδα να σωθούν. Έχουν πρόβλημα με τους ζωντανούς Κούρδους, όταν αυτοί "λερώνουν" με την παρουσία τους την "καθαρή" κοινωνία τους. Έχουν πρόβλημα με τους ζωντανούς Κούρδους που "απειλούν" το Μααστριχτικό μοντέλο της κοινωνίας τους, στην οποία προστρέχουν για να σωθούν. Να σωθούν από τα όπλα των Τούρκων, τα οποία, παρεμπιπτόντως, τα πουλάει (και) η Γερμανία στους δολοφόνους που κόβουν κεφάλια Κούρδων.

Την ίδια ώρα, όμως, που η ΕΕ "ανακάλυψε" την αξία του ανθρώπου για άκρως... ανιδιοτελείς λόγους, νάσου και οι ΗΠΑ που βρήκαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τη δική τους "φιλοσοφία" για τον άνθρωπο! Η Τουρκία που σύμφωνα με τον Κλίντον, όπως ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε στον Γιλμάζ κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Ουάσιγκτον, είναι "το προστατευτικό τείχος των δυτικών συμφερόντων και αξιών στην Ανατολική Μεσόγειο"! Και να σκεφτεί κανείς ότι η παραπάνω διαπίστωση των πονόψυχων ΗΠΑ διατυπώθηκε ακριβώς τη στιγμή που οι Κούρδοι γεμίζουν σαν τα τσαμπιά τα πλοία των λαθρεμπόρων για να μη βρεθούν στην ίδια μοίρα με τους συμπατριώτες τους της φωτογραφίας... Τέτοιο αίσχος και βρωμιά. Γιατί άραγε λένε οι αμερικάνοι ότι το καθεστώς της Άγκυρας είναι "το προστατευτικό τείχος των δυτικών αξιών και συμφερόντων"; Μήπως δεν ξέρουν ότι στο Κουρδιστάν συντελείται μια γενοκτονία; Φυσικά και το ξέρουν, όπως το ήξεραν και οι ευρωπαίοι όταν δεν μίλαγαν. Όπως θα το ξέρουν και αύριο οι αμερικανοί, που για τους δικούς τους λόγους, θα το θυμηθούν, όταν η ΕΕ θα το έχει "ξεχάσει" κ.ο.κ.

Με άλλα λόγια στη γειτονιά μας συντελείται μια θηριωδία, η οποία (και αυτή!) έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η μεν ΕΕ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των ζωντανών Κούρδων (για τους νεκρούς δεν ενδιαφέρεται) και αντιδρά κατά της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ αδιαφορούν για τους Κούρδους γενικώς, ενδιαφέρονται όμως να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο τους στην Τουρκία, εκμεταλλευόμενες τις διαταραγμένες σχέσεις της τελευταίας με την ΕΕ. Και γι΄ αυτό είναι και κυνικοί: Λένε με ωμότητα την αλήθεια! Οτι τα περίφημα "δυτικά συμφέροντα" και οι "δυτικές αξίες" είναι ταυτόσημα με τις θηριωδίες. Το ίδιο εξάλλου λένε και οι σύμμαχοί τους, πέραν του Ατλαντικού. Οτι δηλαδή οι θηριωδίες είναι ανεκτές αρκεί "να μη μας παίρνουν τα σκάγια".

Στο μεταξύ οι Κούρδοι εξοντώνονται και το δράμα τους γίνεται ένας επιπλέον λόγος για να παρελαύνουν οι ιμπεριαλιστές στο Αιγαίο. Στο μεταξύ επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι δε θα σταματήσει το δράμα καμιάς χώρας της περιοχής και των εργαζομένων της, αν δεν πάψουν να παρελαύνουν από την περιοχή εκείνοι που το προκαλούν και το αξιοποιούν. Την ίδια ώρα που χύνουν ποτάμια δακρύων για την τύχη των Κούρδων τα αφεντικά της Ευρώπης προειδοποιούν ότι υπονομεύεται η ευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση και απειλείται η εργασιακή ειρήνη εξ αιτίας των κυνηγημένων Κούρδων, των απελπισμένων Αφρικανών κλπ., κλπ. Κινδυνεύει, λένε, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και μολύνεται η "άρια ευρωπαϊκή φυλή"! Από τους απολίτιστους εισβολείς που πέρασαν τις πύλες της "Καρχηδόνας" και απειλούν τη γηραιά ήπειρο!

Οι "απολίτιστοι εισβολείς", τα αδέλφια μας οι Κούρδοι, που, κυνηγημένοι από τα σκυλιά του Καρανταγί και του Σαντάμ, περιφέρουν τον πόθο της ελευθερίας στην Ευρώπη, απειλώντας εφησυχασμένες κι ευνουχισμένες συνειδήσεις. Πίσω τους άφησαν χιλιάδες φυλακισμένους στις "φωλιές του Κούκου", χιλιάδες αγωνιστές που πολεμούν στα κακοτράχαλα βουνά της Ανατολίας, διεκδικώντας πατρίδα. Πολεμιστές που - όπως λέει ο Ναζίμ Χικμέτ - διακηρύσσουν:

"Τους γάντζους της σκαλιάς μας/
τους αγκιστρώσαμε στ΄ αστέρια/
και στα καύκαλα πατώντας
των νεκρών μας/
στον ήλιο ανεβαίνουμε".

Το κείμενο αυτό το έγραψα στις 24/1/΄98 και εδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα που αρθρογραφώ, τη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Εξακολουθεί πιστεύω να είναι επίκαιρο και το κατεβάζω στην Ιστοσελίδα μου για μια νέα ανάγνωση.

Παναγιώτης Βήχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου