Τρίτη, 10 Μαΐου 2011

ΣΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ


ΣΤΙΣ ΜΑΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

ΝΑΝΑ ΒΗΧΟΥ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΗΧΟΣ

Δημοσιεύτηκε στη ΝΠ το Μάη του 1998


Η Μέρα της Μητέρας γιορτάστηκε φέτος από την "Εστία της Γυναίκας" στο Πέραμα και αφιερώθηκε στη Μάνα Μετανάστρια. Στην πολύ ωραία εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη 14 Μάη στον πεζόδρομο, στο χώρο του ΗΣΑΠ, μητέρες από τις Φιλιππίνες, την Αλβανία και το Κουρδιστάν μίλησαν με τις ελληνίδες μητέρες και τόνισαν πόσο σκληρό και οδυνηρό είναι να μεγαλώνεις μέσα σε συνθήκες ρατσισμού και ξενοφοβίας παιδιά σε ξένο τόπο.

Στην εκδήλωση - που παρακολούθησε η εφημερίδα μας "ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ" - η Μάτα Παπαοικονόμου, πρόεδρος της "Εστίας της Γυναίκας", τόνισε ότι οι γυναίκες μετανάστριες πλήττονται διπλά και τριπλά από την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι άνδρες μετανάστες, από τα εξευτελιστικά μεροκάματα μέχρι και το φόβο της απέλασης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός, οι έλληνες εργαζόμενοι, που έχουν ανάλογα βιώματα μετανάστευσης, αντιστέκονται στο ρατσισμό.

Μιλώντας εκ μέρους της ΟΓΕ η Ελπίδα Μαλαγαρδή, τόνισε ότι σήμερα στην Ελλάδα η φροντίδα για την υγεία και τον οικογενειακό προγραμματισμό είναι υποτυπώδης, ενώ η ανατροφή των παιδιών και ο τοκετός αφήνονται στην αποκλειστική ευθύνη της οικογένειας. "Η υπογεννητικότητα είναι σημάδι του τεράστιου οικονομικού βάρους που απαιτεί το μεγάλωμα ενός παιδιού", υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι σε όλα αυτά προστίθεται για τη μετανάστρια μάνα η ανεργία, η παντελής έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, η δυσκολία πρόσβασης στην παιδεία. Η κυρία Ελπίδα Μαλαγαρδή κατέληξε πως πρέπει να εκδηλωθεί έμπρακτα η αλληλεγγύη προς τις μάνες μετανάστριες.

Στην εκδήλωση, όμως, μίλησαν και αλλοδαπές μάνες, όπως η Αλόνα Παπαγεωργίου, από τις Φιλιππίνες η οποία είπε πώς οι μετανάστες παλεύουν - μαζί με τους Έλληνες μέσα από τα σωματεία και αγωνίζονται για τη διαφύλαξη της γλώσσας και της κουλτούρας τους.

Η δημοσιογράφος Βιολέτα Τάνκα, από το Φόρουμ Αλβανών Μεταναστών, κατήγγειλε το γεγονός ότι δημοσιεύονται αγγελίες που ζητούν γυναίκες για διάφορες δουλειές και στις οποίες αγγελίες αποκλείονται ρητώς οι Αλβανίδες εργαζόμενες!

Η Ελίνα Κατσαρού, εθελόντρια στην κουρδική Ερυθρά Ημισέληνο μίλησε για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κούρδες μητέρες στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, είπε ότι τα κρατικά νοσοκομεία έχουν κλειστές τις πόρτες τους για τις ετοιμόγεννες Κούρδες και τις δέχονται μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, ενώ τα προβλήματά τους διογκώνονται με την αναγκαστική μεταφορά των κατασκηνώσεών τους κάθε τρίμηνο ή εξάμηνο.

Την εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία της η Χαρά Μαρούλη, από την ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, η οποία τόνισε ότι πρέπει να καταπολεμηθούν οι αιτίες που οδηγούν στην ανεργία και την εξαθλίωση και όχι οι μετανάστες που γίνονται θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Περάματος, Σταύρος Μιχαλάκος.

Διάχυτη ήταν η γνώμη σ΄ όλους τους παρευρισκόμενους ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν απειλεί απλά την κοινωνία, αποτελεί πλέον πραγματικότητα, αφού ένα τμήμα της είτε συνειδητά (ιδεολογικά) είτε ασυνείδητα (από φόβο) έχει υιοθετήσει ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Ο έξαλλος και τρομοκρατικός λόγος των ΜΜΕ πείθει και ανατροφοδοτεί το φόβο. Το αίτημα για μεγαλύτερη αστυνόμευση, διατυπώνεται μαζικά και η δημόσια ασφάλεια αναδεικνύεται σε ύψιστο αγαθό! Εγκαλείται το κράτος, όχι γιατί είναι απόν απ΄ την κοινωνική του λειτουργία (δουλειά, υγεία, μόρφωση, κλπ), αλλά γιατί είναι απόν (σικ) απ΄ τη διοικητική του λειτουργία (ασφάλεια σήμερα, τάξη αύριο). Ο κίνδυνος απουσίας ακροατηρίων που να αποδέχονται τον ριζοσπαστικό λόγο, τη διεκδίκηση χώρων ελευθερίας και τις ιδέες για πολιτική και κοινωνική χειραφέτηση, είναι υπαρκτές. Μπροστά σ΄ αυτήν την κατάσταση όπου η κοινωνία απειλείται με αποσύνθεση, χρειάζονται απαντήσεις στο πεδίο της ηθικής, της ιδεολογίας, της κοινωνικής και πολιτικής δράσης.

Αξίζει ένα μπράβο σε όσους διοργανώνουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις, γιατί εκτός των άλλων σέβονται τη μνήμη. Εκείνη που πολλοί ελληναράδες έχουν πετάξει στα σκουπίδια ξεχνώντας τι σημαίνει και για τους Έλληνες μετανάστευση, προσφυγιά, πείνα και δυστυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου