Σελίδες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ "ΒΙΤΡΙΝΑ"

Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ "ΒΙΤΡΙΝΑ"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ
Δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις 13 Οκτωβρίου 2001
ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ζάκυνθος: Ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ιονίου, με μεγάλη τουριστική κίνηση και κατοίκους με ψηλό εισόδημα! Έτσι, περίπου, παρουσιάζουν το νησί τα τουριστικά φυλλάδια, και τα ταξιδιωτικά γραφεία. Είναι όμως έτσι;

Πίσω, όμως, από τη βιτρίνα, κρύβεται ένας νομός με έντονα προβλήματα, όχι μόνο οικονομικά. Σημαντικοί τομείς της οικονομίας της Ζακύνθου όπως είναι η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός και οι μικρές επιχειρήσεις ασφυκτιούν κάτω από την αντεργατική ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πλήττει εξίσου τους πάντες, εργάτες και υπαλλήλους, αγρότες και μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες. Ο τουρισμός συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στις μεγάλες πολυεθνικές ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες εκμεταλλεύονται τα ωραιότερα κομμάτια των νησιών. Μεγάλοι χαμένοι οι κάτοικοι του νησιού και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό, που η εργατική τους δύναμη γίνεται θυσία στο βωμό των κερδών των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, αφού οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν σχεδόν αντικατασταθεί από ατομικές συμφωνίες του εργαζόμενου με τον εργοδότη. Εφτά μέρες τη βδομάδα με 7.000 δραχμές τη μέρα, χωρίς σταθερό ωράριο, πληρωμή των υπερωριών, καταβολή ελάχιστων ενσήμων, όπου βασιλεύει η εργοδοτική τρομοκρατία και η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης, είναι το "υλικό" που συνθέτει το "μωσαϊκό" των ξενοδοχείων στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση δέχονται οι αλλοδαποί, οι οποίοι με την απειλή της απέλασης, δουλεύουν έτσι όπως κάνει κέφι ο εργοδότης. Με άλλα λόγια η Ζάκυνθος έχει μετατραπεί σε γκέτο των πολυεθνικών, που μπροστά στη συσσώρευση του κέρδους δε διστάζουν επίσης να καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον, να μολύνουν τη θάλασσα με λύματα, να αλλοιώσουν με τον τρόπο τους τα ήθη και τα έθιμα του νησιού...
Οι αγρότες της Ζακύνθου πλήττονται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Προϊόντα που μέχρι πριν λίγο αποτελούσαν σημαντικό έσοδο για την οικονομία του νησιού, όπως το λάδι, η σταφίδα και τα σταφύλια, χτυπιούνται άγρια. Οι απογοητευτικές τιμές που υπάρχουν στα εσπεριδοειδή, η απώλεια των 2/3 της τιμής του λαδιού σε σχέση με λίγα χρόνια πριν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τις αμπελοκαλλιέργειες είναι καταδικαστικές για τη συνέχιση της αγροτικής παραγωγής. Η ανεργία - ιδιαίτερα στους νέους - έχει φτάσει σε ψηλά επίπεδα, ενώ ο αυταρχισμός και η καταστρατήγηση του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων κοντεύει να γίνει καθεστώς. Με την πολιτική που ακολουθείται, οι εργοδότες αποθρασύνονται και οι εργαζόμενοι συνθλίβονται. Οργιάζουν οι παράνομες απολύσεις και η τρομοκρατία σε χώρους, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των ΚΤΕΛ, των οικοδομών.
Εκρηκτική είναι η κατάσταση της Παιδείας, καθώς ο νομός Ζακύνθου διεκδικεί τα πρωτεία πανελλαδικά σαν νομός με τα περισσότερα παιδιά που σταματούν μετά την αποφοίτηση από το δημοτικό, ενώ είναι ο 3ος νομός (με ποσοστό 60%) σε αποτυχία μαθητών (κυρίως αγροτικών και ορεινών περιοχών) από τη Β΄στη Γ΄Λυκείου το 47% των οποίων εγκατέλειψε το σχολείο και οι υπόλοιποι προτίμησαν την Τεχνική Εκπαίδευση.
Επιεικώς άθλια χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο χώρο της υγείας καθώς η έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού είναι το κύριο πρόβλημα, που σε συνδυασμό με την έλλειψη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής αποτελούν την αιτία των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας της υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ζακύνθου. Το νοσοκομείο έχει 45 κενές θέσεις προσωπικού, από τις οποίες οι 22 είναι νοσηλευτικό προσωπικό. Προκειμένου να καλύψουν τις πάγιες αυτές ανάγκες προσλαμβάνουν εκπαιδευόμενο προσωπικό από τον ΟΑΕΔ με 11μηνη σύμβαση. Φτάνει να αναφέρουμε ότι όπως διαπιστώσαμε ακόμη και στην Παιδιατρική Κλινική δεν υπάρχει καμία νοσοκόμα και οι ανάγκες καλύπτονται απο τη Νευρολογική Κλινική. Την ίδια στιγμή κωλυσιεργούν για την πρόσληψη νοσηλευτών. Όσον αφορά στην κάλυψη των οργανικών θέσεων των γιατρών, παραμένουν κενές μία θέση ορθοπεδικού, μία ακτινολόγου, μία χειρουργού και μία πνευμονολόγου. Το Νοσοκομείο Ζακύνθου δεν έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεύτερη αίθουσα χειρουργείου και αυτοτελές τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με την απότομη αύξηση του πληθυσμού λόγω του τουρισμού επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο η ήδη προβληματική κατάσταση του νοσοκομείου, αφού η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις άδειες των εργαζομένων επιτείνουν το πρόβλημα. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το ΙΚΑ Ζακύνθου από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ανάλογα προβλήματα έχουν και οι διοικητικές υπηρεσίες του οργανισμού αφού η έλλειψη προσωπικού - από 30 οργανικές θέσεις που απαιτούνται για να στελεχωθεί υπάρχουν μόνο 14 - αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για τη σωστή λειτουργία του...
Τελειώνοντας το σύντομο οδοιπορικό μας στο όμορφο αυτό νησί της Ζακύνθου δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε πώς με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Για τη χρηματοδότησή τους θα διατεθούν περίπου 176 δισεκατομμύρια δραχμές. Το μεγαλύτερο τμήμα από αυτά θα διατεθεί μέσω του αναπτυξιακού νόμου 2601/98, από τον οποίο αποκλείονται ουσιαστικά όλες οι μικρές επιχειρήσεις και ενισχύεται η ίδρυση και η επέκταση ξενοδοχείων πολυτελείας Α΄ και Β΄ κατηγορίας. Χαρακτηριστικό είναι τα νέα ήθη που επικρατούν τον τελευταίο καιρό στον τουρισμό από τις μεγάλες εταιρίες τουρισμού - TOYR OPERATOR΄ S - που εμπορεύονται πλέον τον τουρισμό ανενόχλητοι και μπορούν κάθε φορά να καθορίζουν πού θα πάει ο κόσμος για διακοπές! Αυτές οι εταιρίες συνεργάζονται με τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι προσελκύουν κόσμο και τους προσφέρουν πακέτα διακοπών, στα οποία όλα είναι κανονισμένα (εισιτήρια, ξενοδοχεία), με το αζημίωτο φυσικά. Αυτές οι εταιρίες διαχειρίζονται τις διακοπές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και όπως είναι φυσικό μπορούν να καταποντίσουν κυριολεκτικά περιοχές που ζουν αποκλειστικά από τον τουρισμό. Φέτος τα μεγάλα αυτά γραφεία επέλεξαν κατά κύριο λόγο τα παράλια της Τουρκίας για να στείλουν διακοπές όσους επιθυμούσαν.
Φαίνεται λοιπόν καθαρά πως πίσω από τη βιτρίνα, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από ότι την παρουσιάζουν και συγχρόνως εκρηκτική. Έτσι οι εργαζόμενοι αρχίζουν να συσπειρώνονται αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν από κοινού αυτή την κατάσταση. Όπως μας είπε εργαζόμενος ξενοδοχοϋπάλληλος "ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός όπως και οι αιτίες που τον δημιουργούν", καθώς "δεν περιορίζεται απλά στη διεκδίκηση κάποιων επιμέρους αιτημάτων", αλλά "στρέφεται αναγκαστικά ενάντια στη συνολική πολιτική που δημιουργεί και αναπαράγει τα προβλήματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου