Σελίδες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΛΑΚΩΝΙΑ 

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ; 

Δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στις 15 Σεπτεμβρίου 2001
ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Τι συμβαίνει, λοιπόν, στη Νοτιοανατολική Λακωνία και γιατί οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι και αγανακτισμένοι; Μιλώντας μαζί τους στο νέο μας αυτό ταξίδι στη Λακωνία μάθαμε ότι την αγανάκτηση αυτή των κατοίκων του νομού την προκαλούν οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να παραδώσει την περιοχή σε ιδιωτικές εταιρίες προκειμένου αυτές να χαράξουν δρόμους που θα τους επιτρέψουν να έχουν πρόσβαση στις κορυφογραμμές για να στήσουν ανεμογεννήτριες. Η αναστάτωση προέρχεται μετά την αποκάλυψη των σχεδίων μεγάλων εταιριών να μετατρέψουν την περιοχή σε βαριά βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας αιολικά πάρκα σε όλο το μήκος και πλάτος του ποδιού.
Οι αιτήσεις που έχουν καταθέσει ξένες και ελληνικές εταιρίες μέχρι αυτή τη στιγμή, για ολόκληρο το Νομό, ξεπερνούν τις 120, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 3.500 ανεμογεννήτριες περίπου. Έως το τέλος Σεπτέμβρη θα κατατίθενται αιτήσεις ιδιωτών, για να δραστηριοποιηθούν, αδρά επιδοτούμενοι, στην αιολική ενέργεια. Το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων, μόνο για το Νομό Λακωνίας, ανέρχεται στα 75 δισεκατομμύρια δραχμές. Η μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την υπονόμευση των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η κτηνοτροφία, η γεωργία, η μελισσοκομία, ο τουρισμός. Και όλα αυτά στο βωμό διαφόρων οικονομικών συμφερόντων, χωρίς να λύνεται το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας. Τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τη θέλησή τους να μην επιτρέψουν την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, μας δήλωσαν οι κάτοικοι της περιοχής.
Στους Μολάους τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής μας μίλησαν για το πρόβλημα. Όπως και όλος ο πληθυσμός της Νοτιοανατολικής Λακωνίας, οι εκπρόσωποι της Επιτροπής εκφράζουν τη ριζική τους αντίθεση στις μεθοδεύσεις που γίνονται στα πλαίσια της απελευθέρωσης ηλεκτρικής ενέργειας. "Ο κόσμος δεν είναι μόνο ανάστατος", μας λέει ο Μιχάλης Καρούνης, "αλλά και εξαγριωμένος. Όπου πηγαίνουμε στα χωριά και ενημερώνουμε τους κατοίκους για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή μας η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών έχει τη διάθεση να αγωνιστεί".
"Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών γίνεται στο βωμό του ιδιωτικού οικονομικού συμφέροντος και χωρίς να λύνεται το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας - μας λέει ο Γιώργος Κόκκορης - χωρίς κανένα όφελος για το περιβάλλον, τον τόπο, τους κατοίκους. Αντίθετα, θα αποβεί μοιραία. Άλλωστε, η εμπειρία που μας μετέφερε ο δήμαρχος Αμαρύνθου Ευβοίας, κ. Στρουμπουλής, ήταν τραγική. Και ο άνθρωπος δε μιλάει θεωρητικά. Βιώνει μαζί με τους κατοίκους τις συνέπειες από πρώτο χέρι, αφού η περιοχή έχει γεμίσει από αιολικά πάρκα. Η διαβίωση εκεί έχει γίνει μαρτυρική μια και το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, αλλά είναι κύρια πρόβλημα σημαντικής ηχορύπανσης και αλλαγής του μικροκλίματος". "Ο νομός μας έχει πάρα πολλά προβλήματα και το τελευταίο που χρειάζεται είναι οι ανεμογεννήτριες", συμπληρώνει η Αννα Κόκκορη. "Τα προβλήματα έχουν σχέση κύρια με την υποδομή, αλλά και τις χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα όπως αυτές διαμορφώνονται τα τελευταία χρόνια".
Ένας άλλος σταθμός στο ταξίδι μας στη Λακωνία ήταν η όμορφη Νεάπολη όπου κι εκεί συναντήσαμε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. Κι αυτοί είχαν την ανάλογη ανησυχία και οργή, για τις επιλογές της κυβέρνησης. "Οι αρμόδιοι είχαν πει πως δε θα προχωρήσουν σε καμία ενέργεια για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, χωρίς να υπάρχει ομόφωνη απόφαση των κατοίκων. Ήδη υπάρχουν περισσότερες από 4.500 υπογραφές που αντιτίθενται σε αυτή την προοπτική", αρχίζει την κουβέντα ο Νίκος Μιχαλάτος και συμπληρώνει: "Όσα χωριά προχώρησαν σε γενικές συνελεύσεις η απόφαση που πήραν ήταν αρνητική. Η κυβέρνηση οφείλει να μας δώσει το δικαίωμα της επιλογής".
Και οι κάτοικοι; Δε θα ωφεληθούν; Δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα; Ρωτάμε. "Για ποιο όφελος μπορεί να γίνει λόγος;", απαντάει ο Λάμπης Μπιλίνης. "Θέλουν να δημιουργήσουν μια βιομηχανική ζώνη, χωρίς κανένα απολύτως όφελος. Η βάναυση προσβολή του φυσικού περιβάλλοντος και η συνολική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, θα αποτελέσουν μια θυσία στο βωμό της δήθεν ανάπτυξης. Άλλωστε, η διεθνείς εμπειρία δείχνει πως το εγχείρημα έχει αποτύχει".
"Το ιδιωτικό κεφάλαιο έχει ως κίνητρο τις επιδοτήσεις που θα εισπράξει από την ενδεχόμενη εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, τόνισε η Φιλιώ. Η δημιουργία αιολικών πάρκων στο νοτιοανατολικό όγκο του Ορεινού Πάρνωνα, που ξεκινά από το ιστορικό τοπίο της Μονεμβασιάς και καταλήγει στην πολυθρύλητη Χερσόνησο του Κάβο-Μαλέα, θα επιτρέψει τον κατακερματισμό ενός τοπίου, που λόγω της ιστορίας του και της σπάνιας φυσικής ομορφιάς του αποτελεί τον κύριο τουριστικό πόλο έλξης της περιοχής. Ένα άλλο ζήτημα που ανακύπτει είναι πως εκχωρεί χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων στους ιδιώτες, για να κατασκευάσουν τις ανεμογεννήτριες. Εδώ έχει σχέση και το άρθρο 24, που αναφέρεται στις προϋποθέσεις αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων".
Οι συνέπειες που έχει για το Ελληνικό Μονεμβασιάς η εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική, έχουν σαν αποτέλεσμα για την περιοχή - όπως και τις περισσότερες περιοχές του νομού - την οικονομική υποβάθμιση και την εξαθλίωση. Το αρνητικό αυτό σκηνικό έρχεται να συμπληρώσει και η προοπτική της ζωής κάτω από τους έλικες των ανεμογεννητριών. "Η κυβέρνηση και η ΕΕ θέλουν να εφαρμόσουν μια πολιτική επιδοτήσεων, από την οποία θα κερδίζουν οι μεγάλες εταιρίες, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του λαού - επισημαίνει ο Παναγιώτης Κοντάκος. Η βιομηχανική ζώνη που θέλουν να επιβάλλουν στον τόπο μας θα πλήξει τις παραγωγικές τάξεις του νομού και κύρια όσους ασχολούνται με την κτηνοτροφία, αφού θα είναι τέτοια η επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον που δε θα υπάρχει βοσκή. Έχουμε επιλέξει να ζούμε σε ένα αυθεντικό φυσικό περιβάλλον. Δεν θα αφήσουμε να μας το καταστρέψουν. Ζητάμε να ανακαλέσουν όλες τις αδειοδοτήσεις και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε δημιουργία βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και αποτελεί ομόθυμη θέληση των κατοίκων να αντισταθούν, ώστε να μην περάσει η αντίληψη ότι είναι εμπόρευμα και να μας επιβάλλουν τις ανεμογεννήτριες".
Στη συζήτηση που έχει ανάψει πήραν μέρος και κάτοικοι του χωριού. "Υπάρχει μεγάλη αδικία", μας λέει ένας από αυτούς. "Το δασαρχείο με μεγάλη ευκολία ανταποκρίνεται θετικά στην αίτηση άδειας των εταιριών για εκμετάλλευση τεράστιων στρεμμάτων. Αντίθετα, εμείς παίρνουμε πάντα αρνητική απάντηση". Ένας άλλος, μας έδειξε μια κορυφογραμμή σε απόσταση 300 μέτρων περίπου από το χωριό, για την οποία έχει κατατεθεί αδειοδότηση. "πώς θα ζήσουμε, αν εγκατασταθούν εκεί οι ανεμογεννήτριες", ρώτησε με αγωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ιδιωτική εταιρία αγόρασε περίπου 20 στρέμματα γης, πληρώνοντας μάλιστα, τρεις και τέσσερις φορές πάνω από την αξία της και στη συνέχεια τα δώρισε στη ΔΕΗ. Τα συγκεκριμένα κομμάτια γης είναι δίπλα ακριβώς από τον υποσταθμό των Μολάων στη Μεταμόρφωση, ο οποίος έχει ισχύ 100 Μεγαβάτ. Ο υποσταθμός των Μολάων για να δεχτεί την ενέργεια των αιολικών πάρκων χρειάζεται χώρο που παλιότερα δεν είχε και τώρα με τη δωρεά τον αποκτά. Αυτός ο χώρος θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν εκείνες οι εγκαταστάσεις που θα επιτρέψουν στον υποσταθμό να δεχτεί την ενέργεια των αιολικών πάρκων.
Να σημειώσουμε ότι στην περίπτωση που οι αιτήσεις αυτές εγκριθούν και τοποθετηθούν οι περίπου 3.500 ανεμογεννήτριες θα πρέπει να δημιουργηθούν άλλοι δύο υποσταθμοί ο ένας στη Ρειχιά και ο άλλος στη Νεάπολη. Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί ένα δάσος από στύλους της ΔΕΗ που θα πηγαίνουν προς τους υποσταθμούς καθώς και πυλώνες υψηλής τάσης που θα διοχετεύουν την ενέργεια προς την υπόλοιπη Ελλάδα.
Σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το ρεύμα από τις ιδιωτικές εταιρίες σε τιμές που να εξασφαλίζει ένα εύλογο πλην σημαντικό κέρδος για τους ιδιώτες. Η τιμή που αγοράζει η ΔΕΗ την αιολική ενέργεια, από τους ιδιώτες, είναι μεγαλύτερη από αυτή που πουλάει την κιλοβατώρα στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα το κόστος να μετακυλύετε στους καταναλωτές. Πέραν τούτου, η ΔΕΗ, είναι υποχρεωμένη να επεκτείνει το δίκτυο, ώστε να εξυπηρετεί τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου