Σελίδες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΡΟΔΟΣ: ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

ΡΟΔΟΣ: ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΗΧΟΣ


Φούλ καλοκαιρινή σαιζόν στη Ρόδο. 70.000 τουρίστες φιλοξενούνται στο νησί, στη συντριπτική πλειοψηφία τους ξένοι. Αγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Σκανδιναυοί κλπ. Τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία του νησιού πλήρη, έντονη κίνηση, μεγάλη νυκτερινή ζωή, χαράς ευαγγέλια για την τουριστική βιομηχανία (ξενοδοχεία, κέντρα κλπ).
Από την άλλη πλευρά του λόφου, οι εργαζόμενοι, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, σερβιτόροι, μαγείροι κλπ. Μια διανυκτέρευση σ΄ ένα από αυτά τα ξενοδοχεία στοιχίζει όσο το 1/4 του μηνιαίου μισθού κάθε ξενοδοχοϋπαλλήλου. Εργασία εποχική, από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με προβλήματα ασφάλισης.
"Διεκδικούμε τη μείωση των ενσήμων για σύνταξη, που σήμερα είναι 4.050 ένσημα, σε 2.500 γιατί εμείς είμαστε εποχικοί εργαζόμενοι - όλο το χειμώνα μένουμε χωρίς δουλειά και δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε τα ένσημά μας", μας είπε ο Γιώργος Ορφανός, πρόεδρος του σωματείου Σερβιτόρων. "Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις", συμπληρώνει ο Γιώργης Πατούνας πρόεδρος του σωματείου Μαγείρων.
Κάτω από την πίεση των προβλημάτων και την αγανάκτηση των εργαζομένων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων αποφάσισε απεργία στις 14-15 Αυγούστου με ταυτόχρονη συμμετοχή των Μαγείρων και Σερβιτόρων. Η κήρυξη της απεργίας αντιμετωπίστηκε με πλήρη εχθρότητα από την παράταξη της Δεξιάς και με τη δημιουργία κλίματος ηττοπάθειας από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού. Από το Συνασπισμό, έφτασε στη Ρόδο η Ελένη Χιόνη, η οποία συμφώνησε να γίνει η απεργία αλλά ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι ο κλάδος δεν... "τραβάει" και καλύτερα θα ήταν να μην γίνει η απεργία!
Από τη δύσκολη θέση τους έβγαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών που κήρυξε την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Παράνομη γιατί τόλμησαν να θίξουν τα συμφέροντα των ξενοδόχων, καταχρηστική γιατί θέλουν να απεργήσουν την περίοδο που εργάζονται και όχι το χειμώνα! Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε αναβρασμό στους εργαζόμενους που ζήτησαν από την ηγεσία της Ομοσπονδίας να πραγματοποιήσει την απεργία και να ανοίξει το μέτωπο με τους ξενοδόχους και την κυβέρνησή τους.
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ του Μανώλη Λέργου, προέδρου του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου με 5.000 μέλη: "Τα προβλήματα των συναδέλφων είναι πολλά και δεν μπορούν να λυθούν ούτε με μία ούτε με δύο απεργίες. Χρειάζεται να ανατραπεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι αν δεν πάρουν οι ίδιοι την εξουσία στα χέρια τους οι λύσεις αν δοθούν θα είναι αποσπασματικές και όχι προς όφελος των εργαζομένων. Εμείς σήμερα παλεύουμε κατά του Πολυνομοσχεδίου και των επιπτώσεων που θα έχει στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Παλεύουμε για συλλογικές συμβάσεις και για την ΑΤΑ του β΄ τετραμήνου. Παλεύουμε να ανατραπεί η κυβέρνηση της ΝΔ".
Και συνεχίζει: "Χρειάζεται αγώνας όλων των εργαζομένων για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ένα μέτωπο των επαναστατικών δυνάμεων με παράλληλη δράση σε ταξικό και συνδικαλιστικό επίπεδο για το κέρδισμα των εργαζομένων. Μόνο η εργατική εξουσία θα δώσει λύσεις στα προβλήματα της εργατικής τάξης και όλων των εκμεταλλευόμενων".
ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1990

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου