Σελίδες

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Ο Α Ε Δ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ


Ο Α Ε Δ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Ρεπορτάζ από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΗΧΟ

ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 29/9/2001

Αλλαγές για την προσφορά της πιο φτηνής εργατικής δύναμης στο κεφάλαιο

Διακόσια τριάντα έξι εκατομμύρια δραχμές, από τα λεφτά των εργαζομένων, θα δώσει η κυβέρνηση σε διαφημιστική εταιρία, προκειμένου να στήσει προπαγανδιστικό μηχανισμό, με στόχο να αμβλύνει τις αντιδράσεις συνδικάτων και εργαζομένων ενάντια στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, που θα προετοιμάζει "ευέλικτους" και "απασχολήσιμους" εργαζόμενους, σύμφωνα με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου. Προκειμένου να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι προς όφελός τους (!) η αφαίρεση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους, ο ΟΑΕΔ προκήρυξε διαγωνισμό (αρ. διαγ. 59/2001) για να βρει μια διαφημιστική εταιρία που θα αναλάβει το "Σχεδιασμό και Υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση λειτουργίας του ΟΑΕΔ", κλπ., κλπ.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με το στήσιμο μιας καλά οργανωμένης προπαγάνδας, που όπως αποκαλύπτεται από το Ρεπορτάζ που κάναμε ρωτώντας δεκάδες εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, μιας προπαγάνδας που στοχεύει να κάνει πλύση εγκεφάλου στους εργαζόμενους και στο λαό, ώστε να αμβλυνθούν σε τέτοιο βαθμό οι αντιδράσεις τους, που να μην μπορέσουν να αποτελέσουν εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης. Και μάλιστα, με τα δικά τους λεφτά!!!

* * *

Στην πλήρη σύζευξη του ΟΑΕΔ με τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και στη μετατροπή του σε απόλυτο όργανο στήριξης της αντεργατικής πολιτικής, στοχεύει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Με το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται τα δουλεμπορικά ιδιωτικά γραφεία που "νοικιάζουν" εργαζόμενους, ενώ ο ΟΑΕΔ παραχωρεί σε τρεις νεοσύστατες Ανώνυμες Εταιρίες σημαντικές δραστηριότητες για να υλοποιούνται καλύτερα οι επιταγές και οι επιθυμίες των εργοδοτών. Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης απαντώντας στην κριτική που του έγινε είπε ότι δεν μπορεί να του δίνει κανένας "μαθήματα ευαισθησίας" και πως δεν γυρίζουμε στο Μεσαίωνα! Οι αλλαγές στον ΟΑΕΔ είναι αντιδραστικές και υπηρετούν ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και για λογαριασμό του επιδιώκουν να κάνουν τον οργανισμό ακόμα πιο αποτελεσματικό. Αυτό το νόημα έχει η προσαρμογή του ΟΑΕΔ στις κατευθύνσεις της ΕΕ, που με την οδηγία 641 καθορίζει το σχετικό πλαίσιο για την αλλαγή του χαρακτήρα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Η οδηγία βγάζει μάτι: "Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν τις σωστές συνθήκες για τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, ώστε να εργάζονται σε μια αγορά με αυξανόμενο αριθμό φορέων που παρέχουν υπηρεσίες απασχόλησης. Τώρα οφείλουν να επιτύχουν σε ένα ανταγωνιστικότερο περιβάλλον και να οικοδομήσουν τη θέση τους στην αγορά, εξυπηρετώντας τους πελάτες τους"!!!

Το συμπέρασμα για την αντιδραστική κατεύθυνση των αλλαγών στον ΟΑΕΔ και τον ταξικό τους χαρακτήρα εξάγεται εύκολα, εάν αντιμετωπιστεί ο ΟΑΕΔ ως ένας κρίκος προώθησης της αντεργατικής πολιτικής, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον τομέα της εργασίας και των εργασιακών σχέσεων. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά των στόχων της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ είναι τα άρθρα 1 και 8. Στο άρθρο 1, όπου παρουσιάζονται οι ορισμοί, γίνεται ξεκάθαρο ότι τα πολυδιαφημισμένα "Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ)", που εγκαινιάζει σταδιακά σε όλη τη χώρα το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί η "σύζευξη της αγοράς με τη ζήτηση εργασίας". Η κύρια μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί από τα ΚΠΑ για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, είναι η εξατομικευμένη παρέμβαση που, ουσιαστικά, σημαίνει ότι ο άνεργος θα υποχρεούται να έρχεται σε μια συγκεκριμένη συμφωνία με τον ΟΑΕΔ, με την οποία θα του επιβάλλονται συγκεκριμένοι όροι και τους οποίους θα πρέπει να αποδεχτεί, προκειμένου να πιάσει δουλειά. Η συμφωνία αυτή, που ονομάζεται "Ατομικό σχέδιο δράσης", αποβλέπει όχι στην εξυπηρέτηση των αναγκών του άνεργου ή του εργαζόμενου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά στην απόλυτη προσαρμογή του στις απαιτήσεις και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Αυτό φαίνεται καθαρά και από το άρθρο 8, όπου περιγράφονται οι στόχοι και οι λειτουργίες της εταιρίας "Υπηρεσία Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού ΑΕ". Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται ότι αυτή η εταιρία θα επιδιώξει να προσανατολίσει επαγγελματικά τον άνεργο με τέτοιο τρόπο, ώστε να συνδυάζονται "τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε ατόμου ικανού προς εργασία με την οικονομική πραγματικότητα και τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές, όπως διαμορφώνονται στις ζητούμενες ειδικότητες και επαγγέλματα".

Βρισκόμαστε, λοιπόν, απέναντι σε μια ολομέτωπη επίθεση, που ανατρέπει το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις και επιβάλλει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, μετατρέποντας χιλιάδες εργαζομένων σε "απασχολήσιμους", θύματα της πιο βάρβαρης εκμετάλλευσης της εργοδοσίας. Αντιμετωπίζουμε μια πολιτική, που χτυπάει, μειώνει την τιμή της εργατικής δύναμης και προσφέρει στο κεφάλαιο φτηνότερο εργατικό δυναμικό. Βιώνουμε μια πολιτική, που, αντί να διαθέτει τα κονδύλια του ΟΑΕΔ και άλλα κονδύλια για τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, δίνει δισεκατομμύρια στους εργοδότες και πριμοδοτεί τα κέρδη τους.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η καθήλωση των επιδομάτων ανεργίας σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα και η άρνηση κάλυψης εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Ζούμε μια πολιτική, που παραδίνει τον τομέα της κατάρτισης, αλλά και της εξεύρεσης εργασίας, στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω των ιδιωτικών σχολών και των δουλεμπορικών γραφείων. Μέσα, λοιπόν, σ΄ αυτό το πλαίσιο, προωθούνται οι αλλαγές στον ΟΑΕΔ για να προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Να διαμορφωθούν ακόμα πιο στυγνοί όροι και να προσφερθεί στο κεφάλαιο ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Αποκαλυπτικότερα, των αντεργατικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης, είναι τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των δουλεμπορικών εταιριών "ενοικίασης εργαζομένων". Αυτές οι εταιρίες θα έχουν το δικαίωμα να ενοικιάζουν εργαζόμενους σε άλλες εταιρίες, προάγοντας έτσι την "απασχολησιμότητα" και καταργώντας εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, αμοιβές κ.ά. Η συνεχής αλλαγή κλάδου και ειδικότητας των "ενοικιαζόμενων" εργατών τους αφαιρεί τη δυνατότητα να συνδεθούν με συνδικαλιστικές οργανώσεις με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να διαπραγματεύονται μόνοι τους την αμοιβή τους και τους όρους εργασίας τους. Ετσι, λοιπόν, καταργούνται στην πράξη οι συλλογικές κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας αλλά και η δυνατότητα συνδικαλιστικής δράσης του εργαζόμενου.

Ενδεικτικό παράδειγμα για την "ενοικίαση" και τον τρόπο που την αξιοποιούν οι εργοδότες, σαν νέα μορφή "απασχόλησης", είναι ατό των ξενοδοχείων που "ενοικιάζουν" κυρίως καμαριέρες, οι οποίες απασχολούνται για μικρά χρονικά διαστήματα. Σε αντίθεση με τις άλλες καμαριέρες που αμείβονται με βάση την κλαδική συλλογική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων οι "ενοικιαζόμενες" καμαριέρες αμείβονται ως ανειδίκευτοι εργάτες, δεν ασφαλίζονται στο Ταμείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, δεν υπάγονται στα βαριά και ανθυγιεινά, δε δικαιούνται επιδόματα, δώρα, μισθολογικές ωριμάνσεις.

Για την αντιμετώπιση και αυτής της αντεργατικής επίθεσης της κυβέρνησης χρειάζεται συσπείρωση ταξικών δυνάμεων γύρω από ένα αγωνιστικό πλαίσιο, καλή οργάνωση, συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους τόπους δουλειάς, ενεργοποίηση, μαζικοποίηση των σωματείων, σύγκρουση με τη λογική της "κοινωνικής συναίνεσης", πάλη για τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος. Ακόμα περισσότερο λαϊκός ξεσηκωμός για την ανατροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ από τα αριστερά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου