Σελίδες

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: "Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΕΙ"


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: "Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΓΙΖΕΙ"

500.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ "ΖΟΥΝ" ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 100.000 ΔΡΑΧΜΕΣ!!!

Συζήτηση του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΗΧΟΥ με τον ΧΡΗΣΤΟ ΤΡΙΑΝΤΗ, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Π.Ο.Σ. - ΤΕΒΕ

ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 7/2/1998

Οι συνταξιούχοι της χώρας μας για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν πώς είναι η "γενιά που δε λύγισε και δε λυγίζει". Τους είδαμε πριν λίγες ημέρες όταν η κατακλυσμιαία βροχή χτυπούσε αλύπητα τα πρόσωπα και τα κορμιά τους αλλά που δεν μπόρεσε να τους αποτρέψει να δώσουν μαχητικό "παρών" στην πλατεία Κάνιγγος και να πραγματοποιήσουν μια συγκλονιστική συγκέντρωση και μια ακόμα πιο μεγαλειώδη πορεία προς το... στρατοκρατούμενο μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός βέβαια για μια ακόμη φορά... απουσίαζε! Μία βδομάδα αργότερα οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας έφυγαν με άδεια χέρια από την προγραμματισμένη συνάντηση με τη διυπουργική επιτροπή, ενώ αναβλήθηκε για τις αρχές Μάρτη η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σε μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να "ροκανίσει" το χρόνο. Κατηγορηματική από την άλλη υπήρξε η άρνηση της κυβερνητικής πλευράς απέναντι στα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων, τα πάντα παραπέμφθηκαν στον... "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό, ενώ δε δόθηκε απάντηση ούτε καν για τις αυξήσεις που θα δοθούν φέτος.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης ξεκαθάρισε ότι "θέμα επανασύνδεσης των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη δεν υπάρχει για την κυβέρνηση, για λόγους οικονομικούς, αντ΄ αυτής επελέγη το ΕΚΑΣ"! Επίσης ότι "το ασφαλιστικό κουβεντιάζεται στον κοινωνικό διάλογο και όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες, θα γίνουν μετά το τέλος του διαλόγουτ". Για τις αυξήσεις που θα ισχύσουν, παρέπεμψε τις απαντήσεις στο τέλος των συναντήσεων... και μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς. Τέλος, ισχυρίστηκε ότι με τη λίστα στα φάρμακα, απ΄ την οποία εξαιρούνται μια σειρά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, δε δημιουργείται πρόβλημα στην ποιότητα της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο Ι. Πασχαλίδης, υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ, ισχυρίστηκε ότι στο επίκεντρο της κυβέρνησης είναι η ¨κοινωνική φροντίδα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη"(!) και αποκαλυπτικά συμπλήρωσε ότι "γι΄ αυτό το ΕΚΑΣ, που βελτιώθηκαν οι προϋποθέσεις χορήγησής του, η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η πολιτική για το φάρμακο, το πρόγραμμα βοήθειας για το σπίτι"! Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο γ.γ. Πρόνοιας Π. Αποσκίτης.

* * *

Δευτέρα μεσημέρι συζητήσαμε απλά, φιλικά, με κατανόηση και διάθεση να ακούσουμε τις απόψεις των εκπροσώπων των συνταξιούχων της χώρας μας, στα γραφεία τους στην Σωκράτους. Συνομιλιτής μας ο Χρήστος Τριάντης πρόεδρος της Π.Ο.Σ. - ΤΕΒΕ που απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας και συζήτησε μαζί μας γύρω από τα προβλήματα των συνταξιούχων της χώρας μας.

Παν. Βήχος: "Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε ποιά είναι η πρώτη γεύση από τις απαντήσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα των συνταξιούχων της χώρας μας.

Χρήστος Τριάντης: "Η πρώτη γεύση απ΄ τις απαντήσεις του υφυπουργού Ν. Φαρμάκη, που δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, είναι απογοητευτική. Απέρριψε μια σειρά κύρια και βασικά μας αιτήματα, που γι΄ αυτά παλεύουμε. Αυτή είναι δυστυχώς σήμερα η κατάσταση. Πιστεύω ότι κύρια είναι ο αγώνας, που αυτός μπορεί να πιέσει και να υποχρεώσει την κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα".

Παν. Βήχος: "Πείτε μας σας παρακαλώ ποιά είναι τα "πρώτης ανάγκης" αιτήματα, τα άμεσα που ζητάτε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".

Χρήστος Τριάντης: "Ακόμα δεν προλάβαμε να βάλουμε στο χέρι αυτή την πενιχρή αύξηση του 2+1/2% και ο συνταξιούχος του Γενάρη πήρε τη Δεκεμβριανή σύνταξη του ΄97 μειωμένη κατά 5.000! Αυτό το πράγμα είναι πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει χρήματα. Ποιός την πιστεύει; Χρήματα υπάρχουν και δίνει πακτωλούς φορολογικών και χρηματοδοτικών κινήτρων στο μεγάλο κεφάλαιο, στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στο μονοπωλιακό κεφάλαιο και στους οικονομικά ισχυρούς όταν στην αναδιανομή της "πίττας" κάθε χρόνο η φορολογική πολιτική είναι πάντα προς όφελος των οικονομικά ισχυρών και σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων. Εμείς βγήκαμε στους δρόμους, όπως κι άλλα κοινωνικά στρώματα, ενάντια στην καταστροφική λαίλαπα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης που υπαγορεύεται από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, τις προτάσεις Σπράου και του προγράμματος σύγκλισης. Διεκδικούμε την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη και το 80% του μισθού του εν ενεργεία, για όλα τα Ταμεία. Η μειωμένη σύνταξη μετά τη συμπλήρωση των 58 χρόνων πρέπει να γίνει ίση με την κατώτερη, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα.

Παν. Βήχος: "¨οπως τονίζετε σε τελευταία ανακοίνωσή σας η κυβέρνηση προχωρεί - και αυτό το βλέπουν όλοι οι εργαζόμενοι σ΄ αυτή τη χώρα - προκλητικά στον κατήφορο του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας και της ανάλγητης αντεργατικής - αντικοινωνικής πολιτικής σε βάρος συνταξιούχων, εργαζομένων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, ισοπεδώνοντας κοινωνικά δικαιώματα, ανατρέποντας εργασιακές σχέσεις, υπηρετώντας αποκλειστικά την οικονομική ολιγαρχία και τα πολυεθνικά μονοπώλια της ΕΕ. Τι έχετε να πείτε γι αυτά;".

Χρήστος Τριάντης: "Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ κύριε Βήχο διατηρούν το θλιβερό προνόμιο διαιώνισης της κατάφωρης αδικίας σε βάρος τους, καθώς εξαιρούνται από τις ρυθμίσεις των συντάξεων του δημοσίου. Εξακόσιες πενήντα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι των ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ ζουν με συντάξεις 70.000 το πολύ 80 ή έστω και 90.000 δραχμές που είναι κάτω από το πιο τραγικό όριο φτώχειας, ενώ οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ βιώνουν το φοβερό εφιάλτη της μη καταβολής των συντάξεών τους, εξαιτίας της ολέθριας ναυτιλιακής πολιτικής που διέλυσε το ισχυρότερο Ταμείο. Λοιπόν, για την ενημέρωση των αναγνωστών σας εμείς αγωνιζόμαστε για: Επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Ολες οι συντάξεις των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου να είναι στο 80% των μισθών των εν ενεργεία υπαλλήλων, αναπροσαρμοζόμενο με τις εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις. Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων στο 20% και αφορολόγητο όριο συντάξεων στα 2 εκατ. δρχ. Ριζική τροποποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων 1902, 1976, 2084. Θέλουμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας. Ζητάμε επίσης να μη γίνει η μείωση των επικουρικών συντάξεων. Εξασφάλιση του κοινωνικού πόρου και της επιχορήγησης στα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων. Λέμε όχι στη λίστα των φαρμάκων και ζητάμε φτηνό και καλής ποιότητας φάρμακο και μείωση της συμμετοχής στην αγορά τους, στο 10%".

Παν. Βήχος:" Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης σε μια δήλωση "φαρμάκι" είπε δεν υπάρχει περίπτωση επανασύνδεσης των κατώτερων συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη, που ζητάτε εσείς και αντιπρότεινε το ΕΚΑΣ. Τι έχετε να πείτε γι΄ αυτό;".

Χρήστος Τριάντης: "Εμείς ξεκαθαρίσαμε στους υπουργούς ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι η πανάκεια επίλυσης των συνταξιουχικών προβλημάτων και καταθέσαμε ψήφισμα με τα αιτήματά μας. Αν τώρα, αν και στη φάση αυτή δεν προσεγγίσει η κυβέρνηση τα βασικά καθοριστικά μας προβλήματα για την επίλυσή τους, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, ενώνοντας τη φωνή μας με τους αγρότες, όλους τους εργαζόμενους, με τα άνεργα νιάτα, που βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα, όλοι μαζί μια γροθιά, μια θέληση, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης".

Παν. Βήχος: "Γιατί όχι και εναντίον της κυβέρνησης που εφαρμόζει αυτή την πολιτική και κατ΄ επέκταση και του κοινωνικού συστήματος του καπιταλισμού για μια άλλη κοινωνία ποιό δίκαιη και κατ΄ εμάς Κομμουνιστική. Αλλά θα ήθελα να μας πείτε μερικά πράγματα ακόμη γύρω από το περίφημο ΕΚΑΣ που η κυβέρνηση το παρουσιάζει σαν τη "λύση" για κάθε πρόβλημα των συνταξιούχων".

Χρήστος Τριάντης: "Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ είναι γύρω στους 800.000. Οι 500.000 από αυτούς παίρνουν συντάξεις από 55.000 μέχρι 104.000 δρχ. το μήνα. Οι 150.000 παίρνουν μισθό από 104.000 μέχρι 140.000 δρχ. το μήνα. Οι υπόλοιποι 150.000 παίρνουν μισθό από 140.000 μέχρι 300.000 δρχ. το μήνα. Περιττό να σας πώ ότι αυτοί που παίρνουν 300.000 δρχ. είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχασαν μέσα σε 5 χρόνια γύρω στο 1.160.000 δρχ. με βάση τα κατώτερα όρια μισθού. Αυτοί που παίρνουν μεγαλύτερες συντάξεις έχασαν περισσότερα. Εχουμε φτάσει, οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, στα επίπεδα του 1980. Η κυβέρνηση, λοιπόν, προκειμένου να ξεγελάσει τους συνταξιούχους και να τους πάρει και την ψήφο παραμονές των εκλογών του 1996, έδωσε αυτό το περιβόητο ΕΚΑΣ που ήταν τότε 11.400 δρχ. το μήνα. Ομως και αυτό το πενιχρό ποσό δεν το πήραν όλοι οι συνταξιούχοι. Από τους 800.000 συνταξιούχους μόνον οι 193.000 πήραν αυτές τις 11.400 δραχμές. Η κυβέρνηση έβαλε τέτοιες προϋποθέσεις, ώστε να μην μπορούν να την πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι. Για πρώτη φορά παραβίασε την ασφαλιστική αρχή συνυπολογίζοντας στα έσοδα ενός ασφαλισμένου και κάποια άλλα έσοδα που μπορεί να είχε από μικροεργασίες ή στην καλύτερη περίπτωση από ένα ενοίκιο κάποιας γκαρσονιέρας που απέκτησε με 40 χρόνια δουλιά. Ετσι από όλους αυτούς τους "προνομιούχους" έκοψε το ΕΚΑΣ! Και βέβαια η κυβέρνηση κι αυτό το μικρό βοήθημα δεν το έδωσε από την καλή της καρδιά αλλά από την πάλη και τον αγώνα που έκαναν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι. Τελειώνοντας τη συζήτησή μας κύριε Βήχο θα ήθελα να σας διαβάσω το τελευταίο Δελτίο Τύπου που εκδόσαμε μετά τη συνάντηση που είχαμε με τη Διυπουργική Επιτροπή της κυβέρνησης... Κατά την συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων με την Διυπουργική Επιτροπή στις 11-2-΄98, τέθηκαν κωδικοποιημένα με υπομνήματά μας τα σοβαρά προβλήματα των συνταξιούχων μας πού εκρεμούν χωρίς καμμιά ουσιαστική προσέγγιση για την επίλυσή τους από το 1990 που ψηφίστηκαν οι τρείς αντιασφαλιστικοί νόμοι από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ από θέση αντιπολίτευσης υποσχέθηκε την κατάργησή τους. Παρά το γεγονός ότι: Η συνάντησή μας είχε την έννοια να δοθούν υπομνήματα και δια ζώσης να αναπτυχθούν τα βασικά θέματα που καλύπτουν όλους τους φορείς μας, προκειμένου να τεθούν ενώπιον του κ. πρωθυπουργού σε λίγες μέρες μαζί μας, δυστυχώς κατά το κλείσιμο της σύσκεψης, η Διυπουργική Επιτροπή κυριολεκτικά προχώρησε από μόνη της σε αποφάσεις και έρριξε τη βόμβα της απογοήτευσης όταν ουσιαστικά διέγραψε κάθε συζήτηση για επίλυση στα βασικά καθοριστικά μας προβλήματα προσδιορίζοντας έτσι: για το τί θα βγεί από τη συνάντησή μας με τον κ. πρόεδρο της κυβέρνησης που θα γίνει σε λίγες μέρες.

Παν. Βήχος: "Να με συγχωρείται κύριε Τριάντη αλλά νομίζω ότι κι εσείς έχετε κάνει φετίχ τη συνάντηση με τον κύριο Σημίτη. Αν σας δεχθεί, δηλαδή, λύθηκαν και τα προβλήματα;".

Χρήστος Τριάντης: "Εμείε γνωρίζουμε πολύ καλά το σκεπτικό της κυβέρνησης. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε κάποιες διαδικασίες. Αν οι συναντήσεις καταλήξουν σε φιάσκο με σκοπό τη διαιώνιση των σοβαρών προβλημάτων που συγκλονίζουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους μας και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, θα συνεχίσουμε την Πανελλαδική κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Το μαχαίρι μπήκε βαθιά στο κόκκαλο. Ο αυταρχισμός, η κοινωνική αναλγησία και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου