Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ


ΣΤΗΝ ΑΥΓΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ

ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 24/12/1999


Η υπανάπτυξη και η εξάρτηση σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, όπως επίσης και η φτώχεια, στην οποία ζει ο μισός πληθυσμός της Γης αποτελούν καρπούς του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος που βρίσκεται σε κρίση...

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Tα στοιχεία που ακούγονται για την εξάπλωση της φτώχειας στα διεθνή φόρουμ και αναγράφονται το διεθνή τύπο είναι συγκλονιστικά και ανατριχιαστικά. Και ακούγονται ακόμη πιο ανατριχιαστικά, όταν περιγράφονται από τους κύριους υπεύθυνους γι΄ αυτήν την φτώχεια, τους πλέον γνήσιους εκπροσώπους διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών - όπως είναι το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα - η δράση και η πολιτική των οποίων είναι καταλυτική στο να αυξάνονται και να πληθύνονται, μέρα με τη μέρα, οι κάτοικοι του πλανήτη Γη, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, απόγνωσης ή και εξαθλίωσης.

Τα στοιχεία που ακολουθούν δόθηκαν από τον κ. Τζέιμς Γούλφενσον, πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Γούλφενσον, "προϊστάμενος" της (ΠΤ) και απ΄ τους βασικούς υπεύθυνους της κατάστασης, την οποία απεικόνισε , με απίστευτο θράσος και υποκρισία, σε ομιλία του, επισήμανε ότι πρέπει από τη διεθνή κοινότητα να οικοδομηθεί μια "νέα αρχιτεκτονική", και με στόχο να "εισακούεται η φωνή των φτωχών εθνών"! Με αφετηρία αυτήν την επισήμανση, απεικόνισε τον πίνακα εξάπλωσης της φτώχειας στον πλανήτη, σημειώνοντας ότι "στα έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους, που είναι ο παγκόσμιος πληθυσμός, τα τρία δισεκατομμύρια μπορούν να ξοδέψουν, όχι περισσότερα από δύο δολάρια ημερησίως", ενώ 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερα από ένα δολάριο!!!. "Σε 15 χρόνια, η αναλογία θα γίνει τέσσερα δισεκατομμύρια σε σύνολο οκτώ". Με τον κυνισμό που διακρίνει τα ηγετικά στελέχη των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και ιδρυμάτων, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας αποκάλυψε επίσης σήμερα ότι:

* Υπάρχουν 100 εκατομμύρια περισσότεροι φτωχοί άνθρωποι, σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.

* Τουλάχιστον 125 εκατομμύρια παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο.

* Στην Αφρική, το Εϊτζ μείωσε το προσδόκιμο ζωής κατά 17 έτη.

* Κοντά στον πυρήνα του προβλήματος της φτώχειας, βρίσκονται και ελλείψεις συνθηκών ασφάλειας, υγειονομικής περίθαλψης, εκπαιδευτικού συστήματος και, τέλος, ευνομίας.

Ο ίδιος Τζέϊμς Γούλφενσον, απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι η παγκόσμια οικονομία ξεπερνά τα προβλήματά της και βρίσκεται σε καλό δρόμο, είπε χαρακτηριστικά ότι "η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Οι προκλήσεις τώρα αρχίζουν", είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν έκρυψε ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα θα μειωθεί φέτος σε όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση τη Νοτιανατολική Ασία.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, με εξαίρεση την Κίνα, 100 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε κατάσταση φτώχειας, σε σχέση με μια δεκαετία πριν. Ενάμισι δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και 2,4 εκατομμύρια πεθαίνουν ετησίως από μολυσμένο νερό. 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από μολυσμένο αέρα. Αναφερόμενος στις προοπτικές είπε ότι με τους σημερινούς ρυθμούς δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος να μειωθεί στο μισό η φτώχεια το 2015, ούτε ο στόχος της καθολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά το ίδιο έτος!

Απ΄ την πλευρά του, ο "προϊστάμενος" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μισέλ Καμντεσί, αν και εξέφρασε... ανακούφιση για τους ρυθμούς με τους οποίους η διεθνής οικονομία ξεπερνά την τελευταία οικονομική κρίση (Ρωσία, Ασία, Λατινική Αμερική), δεν παρέλειψε να διατυπώσει την άποψη - υπόδειξη ότι επείγει να μεταρρυθμιστεί το "ευάλωτο διεθνές οικονομικό σύστημα". Απευθυνόμενος στις αντιπροσωπείες με το τέλος των κοινών ετήσιων εργασιών της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, πριν από μερικές εβδομάδες, ο Μ. Καμντεσί υπογράμμισε επίσης ότι η διεθνής οικονομική κοινότητα, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να εφησυχάσει, ύστερα από την οικονομική κρίση που γεωγραφικά ξεκίνησε - πέρυσι το καλοκαίρι - στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θέματα προτεραιότητας στην "ατζέντα" των ιθυνόντων του ΔΝΤ για τους ερχόμενους μήνες, θα είναι οι μηχανισμοί συναλλαγματικών ισοτιμιών, η παράμετρος του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων, η περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των μετακινήσεων κεφαλαίων κλπ. Οι κοινές ετήσιες εργασίες, του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, κυριαρχήθηκαν από τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τρόπους χρηματοδότησης της διαγραφής σημαντικού τμήματος χρέους των φτωχών κρατών του πλανήτη, από προσεγγίσεις για τη συνδρομή σε χώρες άκρως ευάλωτες από τις θεομηνίες και από το πρόβλημα των αφρικανικών οικονομιών στο σύνολό τους. Αναφερόμενος στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει στην παγκοσμιοποιημένη, πια, οικονομία το πρόβλημα της φτώχειας, ο Μ. Καμντεσί, διατύπωσε την άποψη πως "δεν πρέπει να μετατρέπεται σε υστερόγραφα σημαντικών ανακοινώσεων". Και εμφανίζοντας το ΔΝΤ σαν ένα... "φιλανθρωπικό" ίδρυμα, που όμως έχει ξεμείνει από χρήματα και, άρα, δεν μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική, ο Μ. Καμντεσί:

* Θεώρησε "δεδομένο το ρόλο του ΔΝΤ να συνδράμει τις "προβληματικές" οικονομίες που εποπτεύει και αξαιτίας της διάδοσης αυτής της αρμοδιότητας κατά τα τελευταία έτη", πρόσθεσε, όμως, με νόημα πως "οι πηγές του ΔΝΤ έχουν αναλόγως περιοριστεί"!

* Κάλεσε τους εκπροσώπους, (κυβερνήτες, πρωθυπουργούς, υπουργούς, τραπεζίτες, επιχειρηματίες κλπ), των χωρών - μελών του ΔΝΤ (πάνω από 170 χώρες) να "παραμείνουν βέβαιοι ότι η ενεργητικότητα του Ταμείου θα είναι με δραστικό τρόπο και πρωταρχικά επικεντρωμένη σε μακροοικονομικές κρατικές πολιτικές και θέματα ισοζυγίου πληρωμών, όπως είναι άλλωστε παραδοσιακά και η αποστολή μας".

Βέβαια κανένας από όλους αυτούς δεν αποκάλυψε ότι η υπανάπτυξη και η εξάρτηση σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, όπως επίσης και η φτώχεια, στην οποία ζει ο μισός πληθυσμός της Γης αποτελούν καρπούς του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος που βρίσκεται σε κρίση, για τη στήριξη και την προστασία του οποίου ιδρύθηκαν και το ΔΝΤ και η ΠΤ. Ενός συστήματος, που οι ίδιοι υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν με συνέπεια. Ενός συστήματος που πρέπει να ανατραπεί από την Παγκόσμια Σοσιαλιστική Επανάσταση και την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού σε όλο τον πλανήτη για ν΄ ανασάνει ο κόσμος και να πάρουν εκδίκηση τα όνειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου