Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

H ΠΕΙΝΑ, Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ Σ΄ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ


H ΠΕΙΝΑ, Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ Σ΄ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ

Η έκθεση του ΟΗΕ και αρκετοί εξ όσων, με βάση τα στοιχεία της, έχυσαν προχθές κροκοδείλια δάκρυα για τους πεινασμένους του πλανήτη, δεν άρθρωσαν όμως λέξη για το σύστημα ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ, για τον ιμπεριαλισμό, που όσο κυριαρχεί θα αναπαράγει κάθε χρόνο εκθέσεις σαν τη φετινή, που θα καταγράφουν ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ολόκληρων λαών και χωρών, παράλληλα με την προκλητική συσσώρευση πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια.

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του ΟΗΕ που δόθηκε προχθές στην δημοσιότητα είναι συγκλονιστικά όσο κι αδιαμφισβήτητα. Το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού συγκεντρώνει μεγαλύτερο πλούτο από το φτωχότερο 57%! Το 10% - περίπου 25 εκατομμύρια - των πλουσιότερων Αμερικανών έχει εισόδημα μεγαλύτερο από 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο! Η συγκέντρωση της απόλυτης χλιδής σε όλο και λιγότερα χέρια συμβαδίζει με την εξάπλωση της απόλυτης ένδειας.

Μπορεί ο παγκόσμιος πλούτος να αυξήθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, οι κοινωνικές ανισότητες όμως διευρύνθηκαν σε σημείο που να αποτελούν σήμερα μία από τις μείζονες αιτίες κοινωνικής και γεωπολιτικής αστάθειας σε μεγάλα τμήματα του πλανήτη. Το συμπέρασμα δεν είναι δικό μας, αλλά της ετήσιας αυτής έκθεσης του ΟΗΕ για την ανάπτυξη. Κι έχει μεγαλύτερη σημασία το γεγονός αυτό, αφού ο διεθνής οργανισμός κυριαρχείται ασφυκτικά, σήμερα, από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ακόμη περισσότερο, γιατί οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν: "Ανάμεσα στο 1970 και τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, ο κόσμος έγινε πιο άνισος από κάθε άλλη φορά μετά το 1950".

Προσέξτε μερικά ακόμη χαρακτηριστικά στοιχεία των εκρηκτικών κοινωνικών ανισοτήτων, που σφραγίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο. Τα 60 εκατομμύρια των πλουσιοτέρων κατοίκων του πλανήτη έχουν μεγαλύτερο εισόδημα αθροιστικά από τα 3,5 περίπου ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ φτωχότερων. 2,8 δισ. άνθρωποι στον κόσμο ζουν με λιγότερα από δύο δολάρια τη μέρα, ενώ 1,2 δισ. διαβιούν με λιγότερο από ένα δολάριο!!! Ανάμεσα στο 1979 και το 1997, το μέσο, πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 38%. Τα εισοδήματα, όμως, του 1% (όπως είπαμε ποιο πάνω) των πλουσιοτέρων αμερικανικών οικογενειών αυξήθηκαν κατά 140% (!), ενώ τα εισοδήματα των οικογενειών μεσαίου οικονομικού επιπέδου βελτιώθηκαν μόνον κατά 9%.

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την ανάπτυξη στάθηκε η αφορμή για να καταλάβει μια θέση στην προχτεσινή επικαιρότητα το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων.Γεγονός που ακόμα και ο ΟΗΕ, που τελεί υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αναγκάζεται να παραδεχτεί, συμπεραίνοντας πως: Αν και ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε με εκρηκτικούς ρυθμούς, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν.

Κανείς δεν αντιλέγει. Το προαναφερθέν συμπέρασμα στηρίζεται σε γεγονότα, που, όπως και να το κάνουμε, "είναι πεισματάρικα πράγματα". Μόνον που ο ΟΗΕ σταματά εκεί. Αυτά που δε λέει η έκθεσή του, είναι και τα σημαντικότερα. δε μας λέει ποιος ευθύνεται για την ύπαρξη και τη συνεχή όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η έκθεση του ΟΗΕ και αρκετοί εξ όσων, με βάση τα στοιχεία της, έχυσαν προχτές κι εχτές κροκοδείλια δάκρυα για τους πεινασμένους του πλανήτη.

Προκλητικός πλούτος όλο και σε λιγότερα χέρια. Η αιτία των "θλιβερών", όπως χαρακτηρίστηκαν, συμπερασμάτων εκθέσεων σαν την προχτεσινή του ΟΗΕ βρίσκεται στην κυριαρχία των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, στην ακόρεση δίψα τους για κέρδη, που δεν ικανοποιείται παρά μόνο μέσω της ληστρικής εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Η έκθεση για την ανάπτυξη και κάθε άλλη παρόμοια προσφέρεται για συμπεράσματα, μόνο που αυτά δεν πρέπει να ξεχαστούν και να επανέλθουν στην επόμενη έκθεση, αλλά πρέπει να αποτελέσουν οδηγό δράσης. Οι πεινασμένοι δε θα χορτάσουν την πείνα τους, όσοι φόροι Τόμπιν κι αν επιβληθούν, όσες διαθέσεις φιλανθρωπίας κι αν επιδείξουν οι ισχυροί του κόσμου. Οι λαοί δεν θα ανασάνουν ελεύθερα και δεν θα ζήσουν σαν άνθρωποι αν δεν ανατρέψουν το καπιταλιστικό σύστημα με την προλεταριακή επανάσταση και δεν εγκαθιδρύσουν την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό.

27 Ιουλίου 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου