Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

H ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ EΠΩΑΖΕΙ ΤΟ "ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ"


H ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

EΠΩΑΖΕΙ ΤΟ
"ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ"





Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
στις 21/6/1997.

"Δε θέλουν μόνο το κορμί σου, δε
θέλουν μόνο το μυαλό σου, το πιο σπουδαίο είναι η ψυχή σου δικέ μου".

Τον στίχο του γνωστού αυτού τραγουδιού φέρνει στο νου η επικύρωση από την
ελληνική Βουλή, εν είδει πρωτοκολλητή των αποφάσεων του Διευθυντηρίου των
Βρυξελλών, της Συμφωνίας Σένγκεν. Και αυτό γιατί μετά την παράδοση της
οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της ασφάλειας και τη σταδιακή άλωση
και των υπόλοιπων τομέων της δημόσιας ζωής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ήρθε η
ώρα της παράδοσης και της ίδιας της προσωπικής ζωής των πολιτών, των
εργαζομένων.
Αυτό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά, ότι "το πιο σπουδαίο είναι
η ψυχή σου δικέ μου".
Ένα νέο φάντασμα τρομοκρατίας προβάλλει. Μιας
τρομοκρατίας που θα σκιάσει την καθημερινή μας ζωή. Το σενάριο που θα
ξετυλιχτεί με την πλήρη εφαρμογή της Σένγκεν, μοιάζει να είναι επιστημονικής
φαντασίας, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για μια ωμή πραγματικότητα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΗΧΟΣ (ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 21/6/1997)

Η εφαρμογή της σημαίνει την πλήρη υποδούλωση χώρας και πολιτών. Ο πολίτης παύει να είναι αυτός ο αποκλειστικός κύριος του εαυτού του. Η ζωή μας πια, όχι μόνο θα φακελώνεται, αλλά και θα προδιαγράφεται, αφού με την επεξεργασία των στοιχείων που θα γίνεται, θα σκιαγραφούνται, υπό τη μορφή πρόβλεψης, και οι μελλοντικές μας συμπεριφορές και θα εντασσόμαστε σε ανάλογες κατηγορίες. Ανά πάσα στιγμή, η ζωή μας θα μπορεί να μπαίνει στο μικροσκόπιο, αυτό που λέγεται τερματικό του ηλεκτρονικού υπολογιστή, και να εξεταζόμαστε σαν να πρόκειται για κάποιον επικίνδυνο επιβλαβή μικροοργανισμό. Στην τράπεζα πληροφοριών θα χωράνε, όχι απλώς τα ονόματα και τα στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών, αλλά και η ίδια η προσωπική ζωή του καθενός. Στοιχεία, δηλαδή, που ακόμα και οι ίδιοι μπορεί μετά από ένα διάστημα να τα έχουμε ξεχάσει, θα μας κυνηγάνε εφ΄ όρου ζωής, όταν αναζητούμε δουλειά, όταν θα κάνουμε αίτηση σε κάποια υπηρεσία, σε οποιαδήποτε δραστηριότητά μας. Στόχος τους είναι η οικοδόμηση ενός νέου καθεστώτος απαρτχάιντ, κοινωνικού και πλήρως ολοκληρωμένου αυτή τη φορά. Ακυρώνεται στην ουσία η θεμελιώδης συνταγματική αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας και στη θέση του μπαίνει το τεκμήριο της ενοχής. Έτσι, στο σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, για όποιον υπάρχουν έστω και υποψίες τίθεται υπό παρακολούθηση, δηλαδή θεωρείται ένοχος μέχρι να αποδείξει ότι είναι αθώος! Οι πολίτες χωρίζονται σε δύο "φυλές", σε ύποπτους και μη ύποπτους (στους ύποπτους εντάσσονται και όλοι οι ξένοι εκτός χωρών Σένγκεν). Αλίμονο σε όποιον έτυχε να "γεννηθεί" ύποπτος, κάτι σαν να γεννήθηκε μαύρος την εποχή του απαρτχάιντ. Η Σένγκεν, βέβαια, είναι ένα λογικό συμπλήρωμα του Μάαστριχτ, του νέου ρόλου του ΝΑΤΟ, αυτού του παγκόσμιου χωροφύλακα, είναι ένα εργαλείο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Η νέα "Ιερά Συμμαχία" που επιστρέφει από το παρελθόν στην Ευρώπη, δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους για να κρατήσει τις ταξικές κοινωνίες του ενός τρίτου στη ζωή.

Η άρχουσα τάξη θέλει να ΄χει ήσυχο το κεφάλι της. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τσάκισμα του εργατικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος. Το μονοπωλιακό κεφάλαιο και οι εκφραστές του επιχειρούν την πλήρη υποταγή των εργαζομένων στα απάνθρωπα αντιδραστικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαρώνοντας κάθε δικαίωμα, που κατακτήθηκε με αίμα και θυσίες χρόνων, μέσα από τους αγώνες του. Θυμάστε την περίφημη παράδοση στην πυρά των φακέλων των αριστερών και άλλων αγωνιστών; Τότε προβλήθηκε ως συμβολική πράξη ταφής του μεσαίωνα της νεότερης ιστορίας της χώρας, όταν ο χαφιές μάς ακολουθούσε, για να προστατέψει και τότε τη δημοκρατία (τους). Η αστική δημοκρατία βλέπεται δεν μας χωράει όλους το ίδιο. Και επειδή ο καπιταλισμός μαστίζεται από την αξεπέραστη κρίση του, επιτίθεται καθολικά στο εργατικό κίνημα. Επιδιώκει τη θωράκισή του, γιατί η επίθεσή του γεννά αντεπίθεση από τον αντίπαλο, από την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους.

Η Συμφωνία Σένγκεν, μαζί με το νόμο 2472/97 που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη Βουλή, για τη νομιμοποίηση του ηλεκτρονικού φακελώματος, συγκροτούν τον εκσυγχρονισμένο γιγάντιο ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό χαφιέ, ανοίγοντας το δρόμο της υλοποίησης της πολιτικής κοινής ασφάλειας, που είναι συνυφασμένη με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Η κύρωση της Συνθήκης Σένγκεν σημαίνει εφαρμογή ενός καθεστώτος μεσαίωνα στα δικαιώματα και τις ελευθερίες της εργατικής τάξης, όσα μπορεί να χωρέσει μια δικτατορία των πολυεθνικών.

Οι εργάτες, οι νεολαίοι, οι πολίτες αυτής της χώρας είναι καιρός να μάθουν αυτά που τους κρύβουν οι εξουσιαστές, τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ της αποβλάκωσης. Δυόμισι εκατομμύρια είναι αυτή τη στιγμή οι καρτελωμένοι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, με άμεση προοπτική να γίνουν δέκα και ακόμα περισσότερα εκατομμύρια. Όλοι αυτοί, εργαζόμενοι και νέοι από χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή μετανάστες, έχουν καταχωρηθεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με βάση την υποψία ότι ο καθένας από αυτούς "προτίθεται να διαπράξει αξιόποινη πράξη". Καταργείται στην πράξη το δικαίωμα στο Πολιτικό Άσυλο σ΄ όσους ανθρώπους προέρχονται από φασιστικά και αυταρχικά καθεστώτα και κινδυνεύει η ζωή τους και η ελευθερία τους. Ταυτόχρονα υψώνονται ανυπέρβλητα τείχη στους οικονομικούς πρόσφυγες. Ναι σύντροφοι, όλα αυτά δεν είναι ένα αστυνομικό θρίλερ. Είναι η θεσμοποίηση του ρατσισμού στο όνομα τάχα της "κατάργησης των συνόρων" και η καταθλιπτική διόγκωση των μηχανισμών καταστολής και παρακολούθησης στο όνομα της "ελεύθερης διακίνησης" των πολιτών. Είναι σκηνές από το εφιαλτικό παρόν που διαμορφώνει ήδη η Συνθήκη Σένγκεν που ψηφίστηκε και από την ελληνική Βουλή.

Καρδιά της Συνθήκης Σένγκεν είναι το SIS, (Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν), ένας γιγάντιος ηλεκτρονικός υπολογιστής, που βρίσκεται στο Στρασβούργο. Στο SIS καταγράφονται αυτή τη στιγμή όλοι οι "ευρωύποπτοι". Ανω όριο δεν υπάρχει και έτσι στους επόμενους μήνες αναμένεται να μετρούν δεκάδες εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρονικού φακελώματος στην ιστορία του πλανήτη.

Εχθρός αλλά και φόβος, πρωτόγονος φόβος, του Σένγκεν είναι τα θύματα του καπιταλισμού, οι άνεργοι, οι φτωχοί, οι καταπιεσμένοι, όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι και οι εργαζόμενοι που αρνούνται αυτή τη ζωή τη μαύρη και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Το Σένγκεν μαζί με τη διαβόητη ομάδα TREVI, την Europol, την ομάδα κ-4 αλλά και τα εγχώρια ΜΑΤ, ΜΕΑ, ΚΥΠ, "αγανακτισμένους" φασίστες διαμορφώνουν την Ευρώπη των μπάτσων, των ρατσιστών. Την Ευρώπη των Πολυεθνικών. Ενα νέο καθεστώς εγκαθιδρύεται, όπου η καθημερινή ζωή του πολίτη θα βρίσκεται υπό το άγρυπνο βλέμμα του αόρατου ηλεκτρονικού υπερδυνάστη του. Η γιγαντιαίων διαστάσεων διεθνής επιχείρηση κατά του "εσωτερικού εχθρού", δηλαδή των εργαζομένων της Ευρώπης, έχει ήδη αρχίσει! Η νέα αυτή κατάσταση δημιουργεί και νέα καθήκοντα πάλης για κάθε άνθρωπο, που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, για κάθε αγωνιστή που θέλει να αλλάξει τον κόσμο για να μην επικρατήσει η βαρβαρότητα, έστω κι αν φοράει ηλεκτρονικό προσωπείο.

Το παγερό ηλεκτρονικό μάτι της εξουσίας των πολυεθνικών, αδίστακτο, καταργεί σήμερα ακόμα και τις ελάχιστες στοιχειώδεις ελευθερίες και δικαιώματα που απόμειναν στον εργαζόμενο από το καπιταλιστικό σύστημα που πεθαίνει και προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή με τη βία και την τρομοκρατία. Αυτό το σύστημα, που η εξουσία του γεννά τον τρόμο, από τον φόβο της εργατικής αμφισβήτησης. Ο αντίπαλος, απαραίτητο και αναγκαίο κοινωνικό στοιχείο για τη λειτουργία αυτού του παρασιτικού συστήματος, πρέπει να υπάρχει απρόσωπος, ισοπεδωμένος και χωρίς συνείδηση. Έρμαιο των διαθέσεων των εξουσιαστών. Μια ύπαρξη αντανακλαστικά "ευαίσθητη", στην απόλυτη κυριαρχία της καπιταλιστικής ισοπέδωσης. Έτσι θέλει τους εργαζόμενους η εκμεταλλεύτρια τάξη, αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο εδραιώνει η Συμφωνία Σένγκεν. Αλλά το σκοτάδι δεν είναι παντοτινό κι ας φαίνεται ότι γίνεται πιο μαύρο. Είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε αυτό το σάπιο σύστημα που μας βαραίνει. Δε σεβόμαστε τη νομιμότητα των καταπιεστικών νόμων. Παλεύουμε για ένα κόσμο και μια Ευρώπη κόκκινη σοσιαλιστική, όπου ύποπτοι δεν θα είναι οι αγωνιστές και οι εργαζόμενοι, οι διαφορετικοί και οι μετανάστες, τα δικαιώματα και οι αγώνες, αλλά, οι πλουτοκράτες, η καταπίεση, η κλεψιά και ο ρατσισμός. Το μέλλον μας δεν είναι αυτό που μας ετοιμάζουν οι καταπιεστές μας. Το μέλλον του πλανήτη είναι κόκκινο και ελεύθερο γι΄ αυτό καλούμε σε κινητοποίηση και σε δράση κάθε αγωνιστή, κάθε εργαζόμενο για να σπάσουμε τη συνομωσία της ψευτιάς και της σιωπής για τα εφιαλτικά τείχη που στήνουν γύρω μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου