Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΗΜΕΡΕΣ ΚΡΑΧ ΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ


ΗΜΕΡΕΣ ΚΡΑΧ ΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

BHXOΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ


Hμέρες κραχ ζουν τα διεθνή χρηματιστήρια. Η κυβέρνηση Μπους κήρυξε γενική επιστράτευση προκειμένου να σταματήσει ο κατήφορος της Γουόλ Στριτ και να τονωθεί η ψυχολογία των απελπισμένων Αμερικανών. Τα κεφάλαια επαναπατρίζονται κακήν κακώς προκειμένου να δώσουν ανάσα ζωής στις αγορές, οι επιχειρηματίες εξαναγκάζονται να αγοράσουν τις μετοχές των εταιρειών τους μήπως και σταματήσει ο κατήφορος, ενώ παράλληλα ανακοινώνεται νομοσχέδιο που προβλέπει ποινές πολλών δεκαετιών για τα στελέχη επιχειρήσεων που θα συλληφθούν να παρανομούν.

Εις μάτην, όμως. Διότι οι επιχειρήσεις που "παρανομούν" δεν είναι εξαίρεση στον κανόνα, αλλά ο κανόνας του ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Οι απάτες και τα πλαστά συμβόλαια, όπως άλλωστε και οι μαζικές απολύσεις, οι πάσης φύσεως Ενρον, Γουόρλντκομ και Βιβέντι, αλλά και οι πολιτικοί αστέρες που είναι βουτηγμένοι στη διαπλοκή και λειτουργούν ως άμεσοι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, είναι φαινόμενα σύμφυτα με το ίδιο το σύστημα. Ευδοκιμούν δε όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την περιφέρεια. Όσο για τη σημερινή κρίση, η οποία τείνει ήδη να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας δεύτερης συνεχόμενης ύφεσης, δεν είναι παρένθεση - μαρτυρά τις δομικές, εγγενείς αδυναμίες ενός συστήματος εγκλωβισμένου ανάμεσα σε αξεπέραστα αδιέξοδα και άλυτες αντιθέσεις, παρά τα εκάστοτε φτιασιδώματα και την αδυναμία των "κάτω" να αρθρώσουν μια ολοκληρωμένη και πειστική πρόταση εξουσίας.

Φυσικά, στην προσπάθεια επιβίωσής του, ο καπιταλισμός θα θυσιάσει και μερικά δικά του παιδιά, τους πιο αδύναμους κρίκους. Ο βασικός στόχος όμως θα είναι πάντα τα παιδιά της εργατικής τάξης.



Η κατακρήμνιση των δεικτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη διαψεύδει τις εκτιμήσεις περί ανάκαμψης. Η ύφεση συνεχίζεται και βαθαίνει. Η αλυσίδα των "λογιστικών σκανδάλων" μεγαλώνει

Συνεχίστηκε και την εβδομάδα που μας πέρασε η πτώση των δεικτών στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Η χρηματιστηριακή κρίση προβληματίζει τώρα τους ιθύνοντες, οι οποίοι σπεύδουν να ανασκευάσουν τις εκτιμήσεις τους για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά, ο δείκτης "Ντάου Τζόουνς" σε διάστημα δύο μηνών έπεσε από τις 10.500 στις 7.500 μονάδες, ενώ ο "Νάσντακ" στο ίδιο διάστημα έπεσε από τις 1.800 στις 1.250 μονάδες. Όσον αφορά στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η πτώση από τις αρχές του χρόνου υπολογίζεται σε 31%, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα σημειώθηκε πτώση κατά 19%.

Οι συνεχείς αποκαλύψεις "λογιστικών σκανδάλων", η αδυναμία των αρχών να "βάλουν τάξη" και οι δυσοίωνες προβλέψεις των αναλυτών, είναι τρεις από τους λόγους που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, την οποία ορισμένοι παρομοιάζουν με "κραχ". Ο Μαρκ Φάμπερ, ένας φημισμένος αναλυτής των χρηματιστηριακών εξελίξεων, σε συνέντευξή του στη "Γουόλ Στριτ" δηλώνει ότι "δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα ενίσχυσης των αμερικανικών μετοχικών αξιών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα". Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διαπιστώνεται ότι οι δείκτες έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν στην καθοδική πορεία τους. Η εταιρία "Μόργκαν Στάνλεϊ" εκτιμά ότι ο "δείκτης κινδύνου" στην Ευρώπη είναι στα επίπεδα του χρηματιστηριακού κραχ του 1987 και της κατάστασης που επικρατούσε αμέσως μετά την 11η Σεπτέμβρη του 2001.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ μοιάζει με "σκοτσέζικο ντους". Τη στιγμή που οι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Πολ Ο΄ Νιλ, ισχυρίζονται ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ύφεση είναι παρούσα ακόμη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν, τον περασμένο μήνα, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά μηνών. Έτσι, τον Ιούνη, σημειώθηκε πτώση των παραγγελιών κατά 3,8% ενώ οι οικονομικοί αναλυτές προσδοκούσαν αύξηση της τάξης του 0,7%. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα συμπεράσματα από την έρευνα του τηλεοπτικού δικτύου NBC όπου το 68% των Αμερικανών πιστεύει ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και δε συμμερίζεται τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για ανάκαμψη.

Παράλληλα, συνεχίζεται στη Γερουσία η συζήτηση για το νόμο που προβλέπει αυστηρές ποινές στα στελέχη των επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε "λογιστικές απάτες". Η συζήτηση γίνεται στη βάση των προτάσεων του προέδρου Μπους για την "εταιρική διακυβέρνηση". Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί γερουσιαστές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της κρίσης στα θεμέλια του καπιταλιστικού συστήματος. Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού κόμματος, Πολ Σαρμπάνις, δήλωσε: "Είμαστε εδώ για να ξαναφτιάξουμε τον καπιταλισμό", ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ απέδωσε σε έλλειψη ηθικής διαπαιδαγώγησης τα πρόσφατα φαινόμενα. "Μια μολυσματική αρπακτικότητα φαίνεται να έχει πιάσει μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής μας κοινότητας", είπε ο Αλαν Γκρίνσπαν. Η απάντηση ήρθε από τη "Γουόλ Στριτ", εν ονόματι των κεφαλαιοκρατών: "Τα σκάνδαλα είναι γνώρισμα κάθε ελεύθερου συστήματος, διότι ένα ποσοστό των ανθρώπων παντού θα κάνει απάτες. Για να διορθωθεί ο καπιταλισμός δε χρειάζεται περισσότερους κανονισμούς. Καλύτερα να τον αφήσουμε να διορθωθεί μόνος του".

Τέλος, στην αλυσίδα των "λογιστικών σκανδάλων" προστέθηκε την προηγούμενη βδομάδα ο μεγαλύτερος Οργανισμός Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον κόσμο η AOL Time Warner, έπειτα από την υποβάθμισή του εκ μέρους υπηρεσιών αξιολόγησης της δανειοληπτικής αξίας εταιρειών και κρατών και έπειτα από τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι διεξάγονται έρευνες στους λογαριασμούς του. Η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς ανακοίνωσε ότι ερευνά "τη λογιστική πρακτική της AOL". Η έρευνα αποφασίστηκε μετά τη δημοσίευση άρθρων στην εφημερίδα Washington Post", με τα οποία ετίθεντο πολλά ερωτήματα ως προς την "επιθετική λογιστική πρακτική" της AOL. Η μετοχή του κολοσσού έχει απωλέσει πάντως το 65% της αξίας της από τις αρχές του έτους, ενώ έχει καταρρεύσει σε ποσοστό 80% απ΄ το Γενάρη του 2000, όταν η πρωτοπόρος στον κλάδο του internet, AOL, εξαγόραζε την Time Warner, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αξίας 106,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γράφτηκε το 2.000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου