Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!


ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!


Θα κάνετε Ολυμπιάδα χωρίς μουσική και μουσικούς άθλιοι πολιτικάντηδες!


Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημοσιεύει σήμερα ένα ρεπορτάζ του σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΗΧΟΥ σχετικά με την κινητοποίηση των 290 απολυμένων μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθήνας, καθώς και τις παράλληλες πορείες διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας των απολυμένων της SISSER PALCO και της ΑΓΝΟ.

Όταν οι εργάτες της Τέχνης κατεβαίνουν στους δρόμους με μουσικά όργανα, εμβατήρια και πολεμικά θούρια, όταν η χορωδία του Δήμου Αθήνας τραγουδάει κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού θούρια αγώνα την ώρα που τα τύμπανα του "πολέμου" δε σταματούν να χτυπάνε στο ρυθμό της καρδιάς όλων αυτών των καλλιτεχνών, τότε κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δαλιμαρκείας!

Όταν μάλιστα την ίδια στιγμή άλλες δύο πορείες απολυμένων εργατριών της Σίσσερ Πάλκο και εργατών της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ συγκλίνουν κι αυτές στο κέντρο της Αθήνας, στο υπουργείο Εργασίας φωνάζοντας συνθήματα όπως "αυτό το υπουργείο δεν είναι εργασίας, είναι του κεφάλαιου και της εργοδοσίας", "Δώστε λύσεις και όχι απολύσεις", "Και άμα δεν μπορείτε να παραιτηθείτε", "Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε", "Ελλάς Ευρώπη, γεμάτη ανεργία, έτσι καταντήσατε αυτή την κοινωνία", και άλλα πολλά, τότε κάποιοι στην κυβέρνηση και στην άρχουσα τάξη της χώρας μας δεν θα πρέπει να αισθάνονται καλά στις θέσεις τους...

Στις 11 το μεσημεράκι από τα γραφεία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ξεκίνησε για το Δημαρχείο της Αθήνας μια μεγάλη πορεία των απολυμένων μουσικών από το Δήμο της Αθήνας, με πανό, μαύρες σημαίες, μουσικά όργανα και τα τύμπανα του "ταξικού πολέμου"! Ο κόσμος στους δρόμους χειροκροτούσε ενώ ένας πωλητής λουλουδιών πέταξε κατακόκκινα γαρύφαλλα στους μουσικούς που έπαιζαν ένα εμβατήριο αγώνα! Οι περισσότεροι ρωτούσαν να μάθουν, βλέποντας το τεράστιο πανό να γράφει Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΑΠΟΛΥΕΙ 200 ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ! Και η απάντηση που παίρνουν είναι πώς ο κλάδος των εργαζομένων στη μουσική τέχνη αντιμετωπίζει τη βάναυση επίθεση από άτομα που καλυπτόμενα πίσω από διορισμένες θέσεις, αποφασίζουν να ορίσουν την τύχη των Μουσικών στην Ελλάδα!

Μαθαίνουν πώς η πλειοψηφία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθήνας, αποφάσισε σε μια..."νύχτα" να αναστείλει τη λειτουργία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου αυθαίρετα και δικτατορικά. Για το λόγο αυτό ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις των Μουσικών Συνόλων σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Κι όλα αυτά χωρίς καν να συζητηθεί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο που είναι ο αντιπροσωπευτικός συνδικαλιστικός φορέας του κλάδου και τους εργαζόμενους. Οι μουσικοί πληροφορούσαν τον απλό κόσμο που ρωτούσε με ενδιαφέρον, γιατί οι καλλιτέχνες μας κατέβηκαν στους δρόμους, πώς τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθήνας συστάθηκαν και λειτούργησαν από επιφανείς ανθρώπους με την αμέριστη στήριξη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και δόθηκαν στους Δημότες της Αθήνας και στον Ελληνικό λαό. Για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι για τη διάλυση αυτών των Συνόλων πρέπει να λογοδοτήσουν στους Πολίτες και να πάρουν και την πολιτική ευθύνη των πράξεών τους.

Η πορεία των μουσικών έφθασε στις 11,30΄ κάτω από το Δημαρχείο της Αθήνας όπου ενώ αντιπροσωπεία της διοίκησης του Π.Μ.Σ. πήγε να συζητήσει με κάποιους ανευθυνουπεύθυνους - γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη δεν ήταν εκεί για να ξεκαθαρίσει τη θέση της - τα τύμπανα χτυπούσαν ασταμάτητα τον πολεμικό τους ρυθμό. Μετά από μιάμιση ώρα κάτω από το λιοπύρι οι μουσικοί πήραν την...υπόσχεση ότι μέχρι τη Δευτέρα η κυρία δήμαρχος, η κυρία Μπακογιάννη που χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους απολυμένους της PALCO, την ώρα που η ίδια απολύει 300 περίπου μουσικούς από το Δήμο, θα... δεχθεί να συζητήσει μαζί μας! Μεγάλη μας τιμή! Ας συζητήσουμε λοιπόν. Να είναι όμως προετοιμασμένη. Γιατί μαζί μας δεν μπορεί να παίζει.

Στη συνέχεια πήγαμε στο υπουργείο Εργασίας όπου κι εκεί λόγο...φόρτου εργασίας δεν μπορούσαν να συζητήσουν το πρόβλημά μας, αλλά θα μας δεχτούν την επόμενη βδομάδα! Ας προετοιμαστούν κι αυτοί. Γιατί θα κάνουν Ολυμπιάδα στα μουγκά. Επειδή δεν είχαν έρθει ακόμα οι πορείες των απολυμένων της PALCO και της ΑΓΝΟ, παρέμεινε εκεί μία αντιπροσωπεία των μουσικών για να τους δηλώσει την συμπαράστασή της και οι υπόλοιποι μουσικοί πήγαν στο σωματείο για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Εν τω μεταξύ σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, με τον δημοσιογράφο κ. Δούκα, ο πρόεδρος του ΠΜΣ με το μέλος της διοίκησης Αντώνη Ποντίκη, που είναι ένας από τους απολυμένους της Συμφωνικής μίλησαν ζωντανά με τον κ. Λουκάκο (Αντιδήμαρχο) σε κάποια στιγμή ο τελευταίος χαρακτήρισε ψεύτες τους μουσικούς, γιατί δεν πρόκειται για απολύσεις αλλά για επανακρίσεις που δε δέχτηκαν! Χαρακτηριστικό του αίσχους που χαρακτηρίζει τόσο την κυρία Μπακογιάννη όσο και τον αντιδήμαρχο κ. Λουκάκο, είναι το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος και δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης της ΝΔ και της Ντόρας Μπακογιάννης κ. Αθανασίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σηκώθηκε, κατήγγειλε τον κ. Λουκάκο για αυτά που λέει στα ΜΜΕ, τα θεώρησε ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ και ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ!

Το μέλος του δ.σ. του ΠΜΣ και μουσικός της Συμφωνικής του Δήμου Αθήνας, εκπρόσωπος των εργαζομένων, Αντώνης Ποντίκης κατήγγειλε και αυτός στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, και δήλωσε στα πρακτικά ότι όλη αυτή η ιστορία και η απόφαση που πάρθηκε είναι στημένη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αντώνης Ποντίκης, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής: "Μετά από πέντε μήνες, κάποιος κύριος Λουκάκος, με κάποιον κύριο Χριστοδούλου και κύριο Κοντογεωργίου, αποφάσισαν πώς μετά από 7 χρόνια προσφοράς και εργασίας, που γι΄ αυτούς τους μουσικούς έχουν μιλήσει με τα καλύτερα λόγια οι μεγαλύτεροι μαέστροι της Ευρώπης, κρίνοντάς τους άξιους για τις 250 θέσεις του Πολιτισμικού Οργανισμού που άνοιξε με αγώνες ο ΠΜΣ, θέλησαν να τους ακυρώσουν σαν καλλιτέχνες, και να τους πουν ότι "κοιτάξτε, θέλουμε να σας ξαναακούσουμε (sik) για να σας δώσουμε μία σύμβαση...τεσσάρων μηνών!!!". Κοροϊδία και αλητεία! Λοιπόν για να τελειώνουμε με όλους αυτούς τους αλήτες! Ζητάμε από την κυρία Δήμαρχο, που κάθεται και κάνει κρίσεις για την ΠΑΡΚΟ, να πάρει θέση και να μας πει: Τελικά απολύει και γιατί; Να μας πει τόσο αυτή όσο και οι διορισμένοι, άσχετοι με το θέμα, πολιτιστικοί σύμβουλοι, γιατί μας απολύουν, γιατί δε μας πληρώνουν. Έτσι θα κάνουν αύριο σαν κυβέρνηση; Και μας κατηγορούν οι άθλιοι για φασισμό; Υπάρχει μεγαλύτερος φασισμός να μη σε πληρώνουν και να σε απολύουν από πάνω; "Για να σας δώσω τις 180.000", λέει ο κύριος Λουκάκος, "θα κάνετε αυτό που θέλω! Όχι κύριε Λουκάκο, όχι κυρία Μπακογιάννη! Δεν είναι τσιφλίκι σας οι εργαζόμενοι μουσικοί...

Κύριοι δημοσιογράφοι η πολιτεία και οι φορείς απαξιώνουν το μουσικό χώρο και τους μουσικούς. Έχουμε να πληρωθούμε από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, παίρνοντας μικρές προκαταβολές, ενώ μας χρωστάνε ένσημα 7 χρόνων!!!

* * * *

Σαν εκπρόσωπος της διοίκησης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και των 290 απολυμένων της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθήνας απηύθυνα σήμερα μήνυμα συμπαράστασης στις απολυμένες εργάτριες της ΣΙΣΣΕΡ ΠΑΛΚΟ και της ΑΓΝΟ: "Σαν μια γροθιά εργάτες του χεριού κι εργάτες της Τέχνης θα διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη δουλειά, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Δε δίνουμε σε κανένα πολιτικάντη και γλείφτη της εξουσίας το δικαίωμα να παίζει με το ψωμί μας και να μας πετάει στο δρόμο σαν άχρηστα σκουπίδια. Η κραυγή των εργατριών της ΠΑΛΚΟ, της ΑΓΝΟ και τα "Τύμπανα του ταξικού πολέμου" των καλλιτεχνών έθεσαν το ζήτημα σήμερα ξεκάθαρα. Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία. Κι αν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε! ΟΛΟΙ. Να φύγετε όλοι. Γιατί την επόμενη φορά εργάτες και καλλιτέχνες θα μπούμε μέσα στα υπουργεία, στους δήμους, στη Βουλή! Καιρός να αρχίσετε να φοβάστε την οργή των αποκάτω".

06/06/2003

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου