Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ;


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ;

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι απλοί πολίτες της χώρας μας "βομβαρδίζονται" από "ειδήσεις" για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, Αμερική και Ευρώπη υπογράφουν εφιαλτικά κείμενα που στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας σαρώνουν κάθε ίχνος από τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες των λαών της Αμερικής και της Ευρώπης. Μια Παγκόσμια Χούντα έχει απλώσει τα πλοκάμια της και απειλεί με ένα νέο κοινωνικό μεσαίωνα τον πλανήτη.

Χθες λοιπόν παρουσιάστηκε επίσημα στον Τύπο της Αμερικής και σε μέλη του Κογκρέσουν ένα 90σέλιδο εκτρωματικό προσχέδιο του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, που φέρει τον εύσχημο τίτλο "Εθνική Στρατηγική Ασφάλειας για την Προστασία της Πατρίδας".

Το πακέτο προτάσεων δε στοχεύει, παρά τον τίτλο του, στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας αλλά στην περιστολή της δημοκρατίας και της ελεύθερης πρόσβασης του Τύπου σε πληροφορίες και κρατικά αρχέα, στην ασφυκτική παρακολούθηση και τρομοκράτηση των Αμερικανών πολιτών αλλά και όσων αλλοδαπών επιθυμούν να μεταβούν στις ΗΠΑ, στη διεύρυνση των υπερεξουσιών του Προέδρου, σε βάρος του ρόλου του Κογκρέσου, στην αύξηση του ρόλου και της δράσης του στρατού επί του εδάφους της χώρας (!), στην ανάπτυξη και διεύρυνση (όπου υπάρχει η δυνατότητα...) των υπερεξουσιών των ΗΠΑ σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας τρίτων χωρών. Και μόνον η απαρίθμηση μερικών εκ των προτεινόμενων μέτρων "ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας" των ΗΠΑ, όπως τουλάχιστον την καταλαβαίνει το επιτελείο της κυβέρνησης του Μικρού Μπους, προκαλεί τρόμο και ανησυχία για τη συρρίκνωση των ελευθεριών του ανθρώπου σε διεθνές επίπεδο, ως είθισται, τέτοιου τύπου σκληρά κατασταλτικά μέτρα με πρόσχημα την πάταξη της "τρομοκρατίας" μεταδίδονται με την ταχύτητα ιού... κατ΄ αρχάς στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (ΕΕ)...

Την ίδια ώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπογράφτηκε ένα εφιαλτικό κείμενο, που στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας σαρώνει τα πάντα. Στο κείμενο αυτό φτάνουν στο σημείο να ομολογούν ανοιχτά πλέον για περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας την ορολογία του Μπους "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας". "Οταν ένα μέτρο περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει το κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι περιορισμοί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι, να είναι αναγκαίοι και σε αναλογία με το στόχο".

Σταχυολογούμε τα κυριότερα σημεία του κειμένου:

1) Νομιμοποιείται η καταστρατήγηση βασικών υπερασπιστικών δικαιωμάτων του κατηγορούμενου, που φτάνουν ακόμη μέχρι τις επαφές του κατηγορούμενου με δικηγόρο και την πρόσβαση στη δικογραφία!

"Οι ανάγκες του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, ενδέχεται να δικαιολογούν ορισμένους περιορισμούς στο δικαίωμα υπεράσπισης, ιδίως όσον αφορά:

-- Τις ρυθμίσεις για την πρόσβαση και τις επαφές με δικηγόρο.

-- Τη χρήση ανώνυμης κατάθεσης".

2) Σχετικά με τους όρους κράτησης μπορεί να επιβληθούν σοβαρότατοι περιορισμοί στην επικοινωνία του κρατούμενου με τον έξω κόσμο, που φτάνουν μέχρι την επικοινωνία μεταξύ συνηγόρου και κρατούμενου πελάτη.

3) Επανέρχονται τα περιβόητα "λευκά κελιά". Τα άτομα που έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές πράξεις θα τοποθετούνται "σε ειδικά ασφαλισμένους χώρους" και θα γίνεται ο "διαχωρισμός τους μέσα σε μία φυλακή ή σε διάφορες φυλακές".

4) Στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας "η συλλογή και επεξεργασία προσωπικών στοιχείων από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή στον τομέα της κρατικής ασφάλειας μπορεί να περιορίσει το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής", όταν "είναι αναλογική προς το στόχο για τον οποίο προβλέπεται η συλλογή και η επεξεργασία".

5) Επιτρέπεται η παραβίαση του ιδιωτικού απόρρητου (ειδικά σωματικές έρευνες, έρευνες κατοικιών, παγιδεύσεις χώρων και τηλεφώνων, παρακολούθηση της αλληλογραφίας και χρήση μυστικών πρακτόρων), εφόσον προβλέπονται από το νόμο. Στο σημείο αυτό η απόφαση των 44 χωρών της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπεισέρχεται στο σκληρό πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και επιτρέπει στις χώρες που υπέγραψαν το κείμενο να νομοθετούν σε βάρος και των Συνταγμάτων τους, αλλά με βάση το κείμενο της απόφασης.

6) Το κείμενο του Συμβουλίου της Ευρώπης χρησιμοποιεί τον όρο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" και επιτρέπει να γίνονται "προσωρινές εκπτώσεις", χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι προσωρινές εκπτώσεις. "Οταν ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας - αναφέρεται στην απόφαση - πραγματοποιείται στα πλαίσια πολέμου ή καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, που απειλούν τη ζωή ενός έθνους, το κράτος μπορεί να υιοθετήσει μέτρα προσωρινών εκπτώσεων για ορισμένες από τις υποχρεώσεις του που πηγάζουν από τα διεθνή όργανα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Και παρακάτω σπεύδει να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να μπουν υπό έκπτωση το δικαίωμα στη ζωή, τα βασανιστήρια και η αναδρομική ισχύς του ποινικού δικαίου.

7) Μπορεί να ανασταλεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας για πρόσωπα ή οργανώσεις που είναι ύποπτα για τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Εδώ, στη χώρα μας, η τρομολαγνεία καλά κρατεί. Οι εγχώριοι "Ενοματάρχες" στο χώρου του Τύπου ακολουθούν κατά πόδας τις οδηγίες της Ουάσιγκτον και της Ευρώπης. "Χρειάζεται συνήγορο ο Ξηρός;", έγραφε χτες "δημοσιογράφος" σε κάποια εφημερίδα! Η συγκεκριμένη θέση δεν είναι φυσικά προσωπική υπόθεση του εν λόγω "δημοσιογράφου. Ο "ασφαλιτισμός" που διακονούν αυτά τα σαπρόφυτα της δημοσιογραφίας, συνιστά μια ακόμη έκφραση της επιχείρησης του ιδιότυπου μακαρθισμού, που έχει εκδηλωθεί με ένταση στη χώρα μας μετά τα γεγονότα της 11ης του Σεπτέμβρη. Μην ξεχνάμε ότι τότε, όσοι δε στοιχήθηκαν πίσω από το φασιστικό κήρυγμα του Μικρού Μπους ("όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας"), έσπευσαν οι διάφοροι δημοσιογραφίσκοι να τους εξοντώσουν, χαρακτηρίζοντάς τους... Ταλιμπάν!

Οι υμνωδοί των υπηρεσιών που κατασκευάζουν UCKάδες και Μπιν Λάντεν, οι υποτακτικοί του Μίλερ τελικά, είναι αναμενόμενο να μην αναγνωρίζουν δημοκρατικά δικαιώματα. Αλλωστε, αυτή είναι και η εντολή που έχει δώσει ο υπουργός "τους" της Δικαιοσύνης. Οπως έλεγε ο Ασκροφτ (υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) τον περασμένο Οκτώβρη, "δεν πρέπει να αφήσουμε ρομαντικές ιδέες, όπως οι ατομικές ελευθερίες, να μας εμποδίσουν στον πόλεμό μας", κατά της τρομοκρατίας! Ο εκπρόσωπός "τους", ο Μ. Φιτζγουότερ (εκπρόσωπος Τύπου στον πόλεμο του Κόλπου), το λέει ακόμα παραστατικότερα: "Ο πόλεμος αυτός θα απαιτήσει κατάργηση της ελευθερίας και των δικαιωμάτων"...

18 Ioυλίου 2002

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου