Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΜΑ ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ "ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΑΚΟΜΑ"


"ΩΣ ΕΡΓΟΝ ΑΤΕΛΕΥΤΗΤΟΝ"

ΜΑ ΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ "ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΑΚΟΜΑ"

Σχετικά με τα γεγονότα στη ΝΕΑ ΚΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ τον Ιούνη του 2000

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΗΧΟΣ


Παράγκες φλέγονται και μικρά τσιγγανόπουλα τρέχουν για να σωθούν. Κάποιοι "λευκοί" κάτοικοι της Νέας Κίου, κρατώντας αναμμένα δαυλιά πυρπολούν τις καλύβες ως νέα "Κου Κλουξ Κλαν" βρίζοντας πρόστυχα. Φωνές πανικού απ΄ τις γυναίκες τσιγγάνες "Μας κάψανε οι Κιώτες, βοήθεια συνανθρώποι", και οι υπάνθρωποι να συνεχίζουν να πυρπολούν με μπιτόνια βενζίνη.

Νέα Κίος 2000 μ.Χ. Στην περιοχή που συμβαίνουν όλα αυτά θα δημιουργηθούν βιομηχανικές ή τουριστικές μονάδες. Τα οικόπεδα σε λίγο θα είναι πανάκριβα. Φτηνή παραμένει μονάχα η ζωή των Τσιγγάνων, των... γύφτων. Νέα Κίος. Το όνομά της μαρτυράει πώς πρόκειται για προσφυγούπολη. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να αρκεί για να είναι η πόλη αυτή ταυτισμένη με έννοιες όπως πρόοδος, προκοπή, φιλοξενία για τους κατατρεγμένους, ανεκτικότητα και αγάπη για τους διαφορετικούς. Κι όμως, ορισμένοι δημοτικοί άρχοντες και κάποια οικονομικά συμφέροντα, κατόρθωσαν το ακατόρθωτο: Να εμφανίζεται η πόλη αυτή σαν πόλη άντρο των ρατσιστών. Τι συμβαίνει λοιπόν; Αφήσαμε τους Αλβανούς και πιάσαμε και πάλι τους αιώνιους ύποπτους, τους Τσιγγάνους;

Αλήθεια αρκούν κάποια προβλήματα "συμβίωσης" για να οργανωθεί ένα τέτοιο πογκρόμ κατά μιας κοινωνικής ομάδας, όπως είναι οι Τσιγγάνοι της Κίου; Τι συνέβη λοιπόν και σε διάστημα λίγων ωρών ένα χωριό να βρίσκεται σε κατάσταση εξέγερσης;

Λοιπόν ας είμαστε ειλικρινείς. Πίσω από όλη αυτή την άθλια κατάσταση κρύβονται οικονομικά συμφέροντα. Η περιοχή όπου για δεκαετίες διαμένουν οι συγκεκριμένοι Τσιγγάνοι - και που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης - πρόκειται να μπει στο σχέδιο και αποκτά μεγάλη αξία. Όμως ιδιοκτήτες νομιμότατοι πολλών από αυτά τα οικόπεδα, από αυτή την περιοχή, είναι Τσιγγάνοι, οι οποίοι, εκτός των άλλων, είναι και καλοί έμποροι, άρα στέκουν εμπόδιο για κάποιους "έξυπνους" που έχουν δικά τους σχέδια για την περιοχή και τα συμφέροντά τους.

Η επιχείρηση "έξω οι γύφτοι", "έξω οι Τσιγγάνοι" χρειάζονταν μια αφορμή. Κι αυτή η αφορμή κατασκευάστηκε από τους επιτήδειους. Το σχέδιο - με τη συμπαράσταση του ελεγχόμενου τοπικού Τύπου - εφαρμόστηκε με ακρίβεια όπως είχε συμφωνηθεί σε ειδική σύσκεψη που έγινε υπό την υψηλή εποπτεία ανώτερου στελέχους του κυβερνητικού κόμματος! Μπροστάρης σ΄ όλη αυτή τη βρώμικη ιστορία ο δήμαρχος της Νέα Κίου, ο Γ. Κατριλιώτης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μανινής, στέλεχος του Συνασπισμού...

Προκήρυξη του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει: "Καλούμε την αστυνομία να εκκενώσει τις υπό κατάληψη ιδιοκτησίες εντός 48 ωρών, απομακρύνοντας σκηνές και παραπήγματα (...) Ζητούμε την άμεση κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών (...) Δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε την παρουσία, διέλευση και παραμονή Τσιγγάνων στο δήμο μας (...) Καταγγέλλουμε και θεωρούμε ηθικούς αυτουργούς όσους πούλησαν χωράφια σε Τσιγγάνους"!!!

Οι Τσιγγάνοι της περιοχής, που φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην πόλη και οι οποίοι έχουν γίνει επανειλημμένως στόχος επίθεσης από νεαρούς και διάφορα φασιστοειδή της Νέας Κίου, όπως δήλωσε ο ίδιος ο αστυνομικός διευθυντής Αργολίδας Ν. Καπέλος, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες σε πρόχειρο καταυλισμό 15 παραπηγμάτων στη θέση "Σκουφάκι" ή Βάλτος που βρίσκεται σε τμήμα περιοχής που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Ν. Τίρυνθας. Στα πλαίσια της βρώμικης επιχείρησης απομάκρυνσής τους από αυτή την περιοχή για να καρπωθούν κάποιοι ημέτεροι τα κτήματά τους τώρα που η περιοχή θα μπει στο σχέδιο πόλης, το δημοτικό συμβούλιο Νέας Τίρυνθας αξιοποίησε το έγγραφο 100324/24-9-1999 του υπουργείου Δικαιοσύνης που παραχωρεί την έκταση, για να αξιώσει την απομάκρυνση των Τσιγγάνων!

Πρόκειται για μια βρώμικη μεθόδευση κυβέρνησης και δημοτικών αρχόντων της περιοχής για να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα δικών τους ανθρώπων. Δεν τους πήρες ο πόνος - όπως λέει ο δήμαρχος της Ν. Τίρυνθας Κ. Νικολάου - για τις άθλιες συνθήκες ζωής των Τσιγγάνων. Δεν νοιάζονται που η περιοχή αυτή που βρίσκεται απέναντι από το Πέραμα, είναι βάλτος που πλημμυρίζει μετά από κάθε νεροποντή και που τα ποντίκια κοιμούνται αγκαλιά με τα παιδιά, ενώ το πυρηνελαιουργείο με την κάπνα του ρυπαίνει μεγάλο τμήμα της. Σιγά μη στεναχωρηθούν τα ανθρωποειδή για τους Τσιγγάνους.

Ο καταυλισμός είναι σε μια ζώνη έντεκα στρεμμάτων, κοντά στις αγροτικές φυλακές, σε μια περιοχή που συνδέονται οι δυο παράλληλοι οδικοί κόμβοι Ναυπλίου - Νέας Κίου και Ναυπλίου - Αργους. Εκεί ο δήμος Ν. Τίρυνθας σχεδιάζει να εκτελέσει έργα διαπλάτυνσης της δημόσιας οδού που συνδέει την εθνική οδό Ναυπλίου - Αργους με την επαρχιακή οδό Ναυπλίου - Νάς Κίου και έργα πεζοδρόμησης. Εχουν ήδη αποφασίσει να μετεγκαταστήσουν σε άλλη περιοχή τους Τσιγγάνους μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2000, ώστε οι μπουλντόζες να γκρεμίσουν τον καταυλισμό.

Θα ακολουθήσει περίφραξη της περιοχής με... συρματόπλεγμα, όπως προβλέπει σχετική μελέτη. Επίσημη δικαιολογία είναι πώς όλα αυτά γίνονται και για την προστασία των Κυκλώπειων Τειχών της αρχαίας Τίρυνθας. Όταν όμως κατασκευάζονταν οι νέες πτέρυγες των αγροτικών φυλακών, τόσο ο δήμαρχος Κ. Νικολάου, όσο κι όλοι αυτοί που πρωτοστατούν σε όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στη Νέα Κίο, ήταν υπέρ του... έργου!

Όλοι αυτοί οι "καθαροί" απειλούν κιόλας ότι αν η πολιτεία ολιγωρήσει, τότε "...θα είμαστε κι εμείς αυτοί που θα πάρουμε το λόγο στα χέρια και με καταλήψεις ή οτιδήποτε άλλο θα προβούμε σε άλλες διαδικασίες, διότι πρέπει να φύγει ο καταυλισμός των Τσιγγάνων από εκεί"!!!

Να αναφέρουμε εδώ ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει πώς η κυβέρνηση και ορισμένοι άλλοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν το ρατσισμό. Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της αναφέρεται ότι ρατσισμός και αντικομμουνισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο "Ριζοσπάστης" φιλοξένησε αρκετά ρεπορτάζ στις σελίδες του που υπερασπίζονταν τους Τσιγγάνους αλλά οι δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Κίου του ΚΚΕ ψήφισαν την απαράδεκτη απόφαση μαζί με τους προσκυνημένους στο ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το Συνασπισμό. Η απόφαση ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ!

Mπροστά σ΄ αυτή την κατάσταση που ντροπιάζει τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας, που ντροπιάζει ακόμα και τη νοημοσύνη μας, πολίτες της Αργολίδας συγκεντρώνουν υπογραφές και κυκλοφορούν κείμενο στο οποίο αναφέρεται: "Σήμερα που οι κάτοικοι της Ν. Κίου βγαίνουν στους δρόμους με την προτροπή και καθοδήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου, εμείς οι κάτοικοι της Αργολίδας που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, απορούμε, διαφωνούμε και θέλουμε να προτείνουμε. Γιατί τέτοια αντίδραση για τους Τσιγγάνους; Όλοι ανεξαιρέτως αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Λύνεται όμως με προγραφές, τελεσίγραφα και απειλές; Γιατί τέτοιος λαϊκισμός; Είναι εύκολο να καταδικάζεις τους συμπολίτες σου (γιατί οι περισσότεροι Τσιγγάνοι είναι και δημότες των δήμων της περιοχής μας), δύσκολο να δουλέψεις συστηματικά για τη δική τους ξεχωριστή ιδιαίτερη προσέγγιση στους "κανόνες" της δικής μας "πολιτισμένης" καθημερινότητας. Μήπως αντί να ρίχνουμε τις ευθύνες στους Τσιγγάνους συνολικά, στις υπηρεσίες και στους διευθυντές, στα μέσα ενημέρωσης που διαφωνούν, πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί και να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν και όχι να αναζητούμε και να τονίζουμε τα σημεία που μας χωρίζουν. Οταν η κοινωνία δεν είναι ανεκτική, τότε διαμορφώνει συνειδήσεις που εύκολα βρίσκουν τις ευθύνες της πιθανής δικής τους κακής κατάστασης στους "διαφορετικούς" συμπολίτες τους ή στις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Είναι επικίνδυνο να παίζεις με τη φωτιά και μάλιστα σε εποχές που τα μηνύματα όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και από τη μέχρι σήμερα - όπως λένε - ανεκτική Ελλάδα, είναι ανησυχητικά. Το περιθώριο, η απομόνωση ή αποπομπή κοινωνικών ομάδων οδηγεί στην εγκληματικότητα. Κάνουμε έκκληση να πέσουν οι τόνοι, να φύγουν τα τελεσίγραφα. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για μια προοπτική καλύτερης συμβίωσης".

Είναι ανάγκη να γίνει γνωστό τι πραγματικά συμβαίνει στη Νέα Κίο και ποιοι είναι αυτοί που πρωτοστατούν στα πογκρόμ κατά των Τσιγγάνων και τι επιδιώκουν. Όσο για τους γονείς ή τους δασκάλους που διαδηλώνουν να φύγουν οι... γύφτοι, γιατί φοβούνται μπας και μολυνθούν τα παιδιά τους, τα παιδιά που οι ίδιοι δηλητηριάζουν με το φοβερό και ταχύτατα μεταδοτικό ιό του ρατσισμού, θα πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους να αγαπούν τα Τσιγγανόπουλα. Να τα πάρουν στα σχολεία να μάθουν γράμματα. Να πάψει ποια αυτή η ρατσιστική κτηνωδία κατά των Τσιγγάνων. Αυτοί που ντροπιάζουν το ανθρώπινο είδος να απομονωθούν και να δαχτυλοδειχτούν. Όχι στο φασισμό και στο ρατσισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου