Σελίδες

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Ο
ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Είναι παλιός και γνωστός ο μύθος ότι η επιστήμη
κατέχει μια εσωτερική δική της αντικειμενική λογική – άρα είναι ιδεολογικά και
πολιτικά ουδέτερη – που «αγνοεί» το πώς μορφοποιήθηκε και αναπτύχθηκε η
επιστήμη από την άρχουσα τάξη των καπιταλιστικών κρατών προς όφελός της, έτσι
ώστε να είναι σύμφωνη με την κυριαρχία της, να επιτρέπει την αναπαραγωγή της
και πολλές φορές την ενίσχυσή της.

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ,
Φωνή της Δευτέρας, 23/5/88, Φύλλο 140.


Είναι παλιός και γνωστός ο μύθος ότι η επιστήμη κατέχει μια εσωτερική δική της αντικειμενική λογική – άρα είναι ιδεολογικά και πολιτικά ουδέτερη – που «αγνοεί» το πώς μορφοποιήθηκε και αναπτύχθηκε η επιστήμη από την άρχουσα τάξη των καπιταλιστικών κρατών προς όφελός της, έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με την κυριαρχία της, να επιτρέπει την αναπαραγωγή της και πολλές φορές την ενίσχυσή της.

Πάνω σ’ αυτόν τον μύθο στηρίζουν με…αισιοδοξία και πολιτική μυωπία και αφέλεια (;) το μέλλον της ανθρωπότητας όλοι όσοι εξαγγέλλουν ότι η επανάσταση στην πληροφορική θα φέρει και την κοινωνική απελευθέρωση.

Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι με την ανάπτυξη της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών όλοι θα έχουμε πρόσβαση σε κάθε είδους γνώση και κοινωνική εμπειρία, σε όλα τα πεδία όπου εκφράζεται η κοινωνική δραστηριότητα.

Για να καταρρίψουμε αυτόν τον νέο μύθο – γιατί περί μύθου πρόκειται που εξυπηρετεί και αποκρύπτει, όπως κάθε μύθος κάποιους σκοπούς – πρέπει να δούμε από ποιους προβάλλεται και γιατί, και τι εννοούν μ’ αυτόν.

Παρακολουθώντας καθημερινά στον διεθνή χώρο τον ξέφρενο ρυθμό των επενδύσεων στον τομέα της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών τους πρωταγωνιστές αλλά και τους φτωχούς κομπάρσους (βλέπε την προγραμματισμένη δαπάνη των 26 δισεκατομμυρίων δολλαρίων από τις ΗΠΑ για το χρονικό διάστημα 1985 – 1990 ή την συμμετοχή της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά προγράμματα που προσπαθούν να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα Γιαπωνέζικα και Αμερικάνικα) δεν χρειάζεται να αναρωτηθούμε πολύ για το ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτήν την…επανάσταση.

Ο δρόμος της σπαρμένος με οθόνες όπου ο καθένας μας (;) με το πάτημα απλά ενός κουμπιού θα μπορεί σε ασύληπτο χρόνο – αφού όλα θα μεταδίδονται όχι πια με τις συμβατικές ταχύτητες των ηλεκτρονίων αλλά με αυτή των φωτονίων, η νέα πραγματικότητα της οπτικοηλεκτρονικής – να έρχεται σε «άμεση» επαφή είτε με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, είτε με τον οδοντογιατρό του!

Νέα προϊόντα εξειδικευμένα και στα πιο προσωπικά γούστα, ελεύθερος χρόνος αφού με την αυτοματοποίηση και τη ρομποτική ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία θα λειτουργεί χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα!

Βρισκόμαστε στη φάση όπου το όραμα της κοινωνικής απελευθέρωσης αρχίζει να διαγράφεται στον ορίζοντα του ιστορικού προτσές όχι με το ξέσπασμα μιας επανάστασης έτσι όπως το είδαμε στο παρελθόν αλλά αναδυόμενο αναίμακτα πίσω από τα πολυδιακλαδωμένα δίκτυα φωτονίων και ηλεκτρονίων της πληροφορικής τεχνολογίας.

Επιτέλους, ο καθένας μας ελεύθερος από την καπιταλιστική εκμετάλλευση θα απολαμβάνει όλα τα κοινωνικά αγαθά σ’ έναν κόσμο όπου «τα κουμπιά θα πατιούνται από μόνα τους»!

Κι ενώ εμείς δεν αμφισβητούμε ότι η υπάρχουσα τεχνολογική βάση επιτρέπει σήμερα την ικανοποίηση όχι μόνο σημαντικών υλικών αναγκών αλλά υπόσχεται πολλά περισσότερα στο επίπεδο αυτό (π.χ. την επίλυση σε παγκόσμιο επίπεδο των προβλημάτων της πείνας, της στέγασης κλπ.), δεν πρέπει να μας διαφεύγει το καθοριστικό γεγονός. Ποια τάξη κατέχει στα χέρια της όλα τούτα; Γιατί η επανάσταση στην τεχνολογία στα χέρια των καπιταλιστών δεν έχει καταργήσει αλλά μεγαλώσει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η επανάσταση στην πληροφορική όχι μόνο δεν θα φέρει την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου και της κοινωνίας αλλά αντίθετα δείχνει ότι ενδυναμώνει και συγκεντροποιεί την εξουσία των κυρίαρχων ομάδων απέναντι στις κυριαρχούμενες, της αστικής τάξης πάνω στην εργατική τάξη.

Το παιχνίδι της εξουσίας αλλάζει με τις νέες δυνατότητες που της προσφέρονται αλλά δεν καταργείται. Θέση μας λοιπόν είναι να προειδοποιήσουμε την εργατική τάξη για τη νέα πραγματικότητα (πρωτού αυτή ολοκληρωθεί) και να της πούμε ότι ο μύθος που λέει ότι η πληροφορική θα την απελευθερώσει από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση είναι εφεύρεση της αστικής τάξης.

Πριν οι νέες τεχνολογίες το ηλεκτρονικό φακέλωμα, ο Μεγάλος Αδελφός και η πληροφορική (στα χέρια της άρχουσας τάξης) μας δέσουν χειροπόδαρα κι επέμβουν ακόμα και στον εγκέφαλό μας, να δημιουργήσουμε τις υποκειμενικές και αντικειμενικές συνθήκες όπου η εργατική τάξη θα πάρει την εξουσία στα χέρια της συντρίβοντας τον αστικό μηχανισμό και χρησιμοποιώντας τις επιτυχίες της επιστήμης για μεγαλύτερες και καλύτερες δυνατότητες για της ζωή όλων των εργαζομένων του πλανήτη και όχι μιας χούφτας εκμεταλλευτών.

ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φωνή της Δευτέρας, 23/5/88, Φύλλο 140.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου