Σελίδες

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ξεκίνησαν αυτή τη στιγμή οι χερσαίες επιχειρήσεις στη ΓΑΖΑ




ΈΚΤΑΚΤΟ:
Ξεκίνησαν αυτή τη στιγμή οι χερσαίες επιχειρήσεις στη ΓΑΖΑ




Ισραηλινές χερσαίες
δυνάμεις έχουν αρχίσει να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας
,
κάτι που επιβεβαιώνουν ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στα μεγάλα
τηλεοπτικά δίκτυα



SKY NEWS
,

CNN
,

BBC
,

AL JAJEERA
,
μία εβδομάδα μετά
τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των Παλαιστίνιων. Σύμφωνα με τα portal των
παραπάνω δικτύων, η ισραηλινή στρατιωτική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πρόθεσή τους
ήταν να «αναλάβουν τον έλεγχο» των περιοχών όπου βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι
μαχητές. Ένας δημοσιογράφος του BBC στη Γάζα επιβεβαιώνει την επιχείρηση,
βλέποντας αυτήν την στιγμή 10 έως 15 στρατιωτικά οχήματα να διέρχονται από τα
βόρεια σύνορα.
Ο πόλεμος ξεκίνησε!...


Περισσότερα
ΕΔΩ:





Ξεκίνησαν αυτή τη στιγμή οι χερσαίες επιχειρήσεις στη ΓΑΖΑ




ΒΗΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στρατεύματα χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ κάνουν ήδη την εισβολή τους! Προηγήθηκε βομβαρδισμός και τώρα μπαίνουν τα πρώτα τανκς
Σε κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας προχώρησε πριν από λίγο το Ισραήλ. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, κομάντος και τανκς εισέβαλαν στη Γάζα, σηματοδοτώντας την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων. Νωρίτερα, το πυροβολικό είχε ανοίξει πυρ κατά στόχων της Χαμάς, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις από αέρος.
Όπως μετέδωσαν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το πυροβολικό άνοιξε πυρ στις 16.30 ώρα Ελλάδας, κυρίως στο Μπέιτ Χανούν και την Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και στον τομέα του Χαν Γιουνές στα νότια. Σύμφωνα με το Assosiated Press, μεταξύ άλλων επλήγησαν σπίτια μελών της παλαιστινιακής οργάνωσης, και αποθηκευτικοί χώροι με όπλα.

Η Χαμάς, από την πλευρά της, απείλησε να απαγάγει ισραηλινούς στρατιώτες σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Λωρίδα. "Αν αυτοί (σ.σ.: οι Ισραηλινοί) εισέλθουν στη Γάζα, ο Γκιλάντ Σαλίτ (σ.σ.: ο ισραηλινός στρατιώτης που συνελήφθη στις 25 Ιουνίου του 2006 και κρατείται από τότε στην Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από την Χαμάς) θα έχει νέους φίλους" αναφέρεται σε μήνυμα του που μεταδόθηκε από τον ραδιοσταθμό του κινήματος.

Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ είχε διαμηνύσει ότι εάν το Ισραήλ αρχίσει χερσαίες επιχειρήσεις, το περιμένει «μαύρη μοίρα».

Η ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζιπι Λίβνι διεμήνυσε ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί ξανά στο μέλλον στη Λωρίδα της Γάζας αν δεν καταφέρει με τις τρέχουσες επιθέσεις του να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων από την πλευρά των Παλαιστινίων. «Ελπίζω τα αποτελέσματα της επιχείρησης αυτή να φέρουν την ηρεμία για πολύ καιρό. Τη στιγμή που θα επιτεθούν θα απαντήσουμε δυναμικά» ανέφερε η Λίβνι, η οποία είναι υποψήφια για την πρωθυπουργία στις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, οι επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας – οι οποίες ξεκίνησαν την 27η Δεκεμβρίου - συνεχίστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής (2/1) και το Σάββατο. Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση το βράδυ του Σαββάτου σε τέμενος στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Την ώρα της επιδρομής, στο τζαμί Ιμπραχίμ αλ-Μακαντμέ βρίσκονταν περισσότεροι από 200 πιστοί για προσευχή. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους εξήντα και αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Όπως έγινε γνωστό, σκοτώθηκε άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο Αμπού Ζακαρία αλ Τζαμάλ, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματα που είχε υποστεί από ισραηλινό βομβαρδισμό κατά τις ολονύκτιες επιθέσεις.

«Οι απώλειες της Χαμάς είναι μικρές, πολύ μικρές» δήλωσε, από την πλευρά του, την Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Jazeera ο Χάλεντ Μεσάαλ, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της ισλαμιστικής παράταξης, επεξηγώντας ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να πλήξει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κατά την πρώτη εβδομάδα των επιθέσεων επλήγησαν περισσότεροι από 700 στόχοι στη Γάζα.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών ανέρχεται στους 440 ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τις 2.000. Η Χαμάς έχει εκτοξεύσει περίπου 500 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, από τους οποίους ο ένας ήταν στρατιώτης. Από τις παλαιστινιακές ρουκέτες τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθούν στη Ραμάλα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, όπου θα ταχθεί υπέρ μιας εκεχειρίας στη Γάζα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών Σάεμπ Ερεκάτ.

Απαγόρευση εισόδου σε έλληνες και τούρκους γιατρούς

Οι αιγυπτιακές αρχές αρνήθηκαν το Σάββατο την είσοδο στη Γάζα σε ομάδα ελλήνων και τούρκων γιατρών, επικαλούμενες λόγους ασφάλειας των ιδίων. Το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα παραμένει κλειστό για λόγους ασφαλείας.

Πέντε έλληνες χειρουργοί, μέλη της οργάνωσης "Γιατροί της Ειρήνης" έφτασαν με όλο τον εξοπλισμό τους στη Ράφα και ζήτησαν να περάσουν στη Γάζα με σκοπό να κατευθυνθούν στο νοσοκομείο Σίφα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το ίδιο ζήτησαν και τούρκοι γιατροί.

Στη συνέχεια, τα μέλη και των δύο αποστολών ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία στο συνοριακό φυλάκιο της Ράφα, μέχρι ότου οι αρχές αναθεωρήσουν την απόφασή τους και τους επιτρέψουν την είσοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προφορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, το σύνορο της Ράφα να ανοίγει μετά από συμφωνία και των δυο πλευρών.

Μπους: «Φταίει η Χαμάς»

Στην ισλαμική οργάνωση επέρριψε την ευθύνη της κρίσης στη Μέση Ανατολή ο αμερικανός απερχόμενος πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ενώ προέτρεψε όλους εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πίεση στην Χαμάς ώστε να σταματήσει τις εκτοξεύσεις πυραύλων κατά του Ισραήλ και να επιτρέψει μια εκεχειρία που «θα σημαίνει κάτι» και θα είναι απολύτως σεβαστή τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς.

Στο εβδομαδιαίο μήνυμά του, ο Μπους χαρακτήρισε τις επιθέσεις με πυραύλους «τρομοκρατικές ενέργειες» και διαμήνυσε ότι καμία συμφωνία ειρήνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή εάν δεν υπάρξουν οι μηχανισμοί ελέγχου που να διασφαλίζουν ότι θα σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν διπλωματικές πρωτοβουλίες για μία ουσιαστική κατάπαυση του πυρός που θα γίνει απολύτως σεβαστή. Άλλη μία μονομερής εκεχειρία, που δεν θα αποτρέπει τις επιθέσεις με πυραύλους (από τη Χαμάς) κατά του Ισραήλ, δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Οι υποσχέσεις της Χαμάς δεν αρκούν» ανέφερε.

Και συνέχισε: «Το πρόσφατο ξέσπασμα βίας προκλήθηκε από τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από τη Συρία και το Ιράν και η οποία αποσκοπεί στην καταστροφή του Ισραήλ». Όπως τόνισε, η Χαμάς παραβίασε την εκεχειρία με το Ισραήλ και προχώρησε σε μπαράζ επιθέσεων με θύματα αθώους Ισραηλινούς. «Πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που αντιτίθεται με την πολιτική του δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη των Παλαιστινίων, του προέδρου (Μαχμούντ) Αμπάς» σημειώνει.

Αναφερόμενος στο δράμα των Παλαιστινίων, ο Μπους εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την ανθρωπιστική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωποι, σπεύδοντας ωστόσο να τονίσει ότι «το γεγονός ότι ξοδεύουν τους πόρους τους σε επιθέσεις με πυραύλους και όχι για την ανοικοδόμηση σχολείων, δείχνει ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί να υπηρετήσει τον παλαιστινιακό λαό».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δυστυχώς Παλαιστίνιοι κάτοικοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες»…

«Το Ισραήλ θα πληρώσει ακριβό τίμημα» δήλωσε η Χαμάς μετά την εκδήλωση της χερσαίας επιχείρησης.

«Στόχος είναι η καταστροφή της υποδομής της Χαμάς στην περιοχή των επιχειρήσεων. Θα καταλάβουμε ορισμένες περιοχές εκτόξευσης (πυραύλων) που χρησιμοποιεί η Χαμάς» δήλωσε η ταγματάρχης Αβιτάλ Λίμποβιτς, επιβεβαιώνοντας πως άρχισε η χερσαία επιχείρηση.

Mάλιστα εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι «οι χερσαίες επιχειρήσεις θα κρατήσουν αρκετές ημέρες».

Παράλληλα, συνεχίζονται και οι επιθέσεις από αέρος. Η Χαμάς μετέδωσε ότι το απόγευμα επλήγη τζαμί στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άτομα -μεταξύ αυτών και παιδιά- και να τραυματιστούν τουλάχιστον 50.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών έχουν σκοτωθεί συνολικά 442 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 75 παιδιά και 21 γυναίκες. Χιλιάδες είναι πλέον οι τραυματίες.

Από τις επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερις Ισραηλινοί.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ο. Μπους, ο οποίος ζήτησε ουσιαστική εκεχειρία, απολύτως σεβαστή από Ισραήλ και τη Χαμάς.

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες για την αιματοχυσία στην ισλαμιστική οργάνωση, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις της «τρομοκρατικές ενέργειες».

Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά τις επιθέσεις στη Γάζα. «Ελπίζω τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης να φέρουν ηρεμία μακροπρόθεσμα. Εάν όμως η άλλη πλευρά ανοίξει πυρ, θα απαντήσουμε ανάλογα. Έχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο αγώνα» δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα Διεθνή ΜΜΕ: Συνεχείς είναι οι προσπάθειες των ξένων κυβερνήσεων προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναμένεται στην περιοχή στις αρχές της εβδομάδας, στο πλαίσιο περιοδείας του σε Αίγυπτο, Συρία και Λίβανο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που την 1η Ιανουαρίου παρέδωσε την προεδρία της ΕΕ στην Τσεχία και του οποίου το σχέδιο εκεχειρίας απερρίφθη από το Ισραήλ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Παράλληλα, διπλωματική αποστολή στη Μέση Ανατολή έχει προγραμματίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Σάββατο ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ είχε συνομιλίες με τον γραμματέα του ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, Σαΐντ Τζαλίλι.

Ο τελευταίος συναντήθηκε και με τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάλ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο πρόεδρο εν όψει της άφιξης στην περιοχή και του απεσταλμένου του Κρεμλίνου.

Η Αίγυπτος κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν έχει αντιδράσει στην αιματοχυσία στη Γάζα. «Κανείς δεν πρέπει να αφήνει μια τέτοια επιχείρηση να διαρκεί επτά ημέρες» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμεντ Αμπούλ Γκάιτ.

Στο site της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ αναφέρεται: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/01/2009_261968

Γάζα: Σε εξέλιξη η β' φάση της επιχείρησης «συμπαγές μολύβι»

Συνεχίζεται η αιματοχυσία. Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη Γάζα εκτελώντας τη δεύτερη φάση τω στρατιωτικών επιχειρήσεων. Απαντά η Χαμάς.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης άνοιξαν πυρ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς απάντησε με όλμους, σύμφωνα με μάρτυρες. Σημαντικός αριθμός ισραηλινών δυνάμεων συμμετέχει στην δεύτερη φάση της επιχείρησης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε με την εισβολή των χερσαίων δυνάμεων στο παλαιστινιακό έδαφος, ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Σημαντικός αριθμός ισραηλινών δυνάμεων συμμετέχει στην δεύτερη φάση της επιχείρησης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ξεκίνησε με την εισβολή των χερσαίων δυνάμεων στο παλαιστινιακό έδαφος, ανακοινώθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

«Εδώ και λίγη ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν τη δεύτερη φάση της επιχείρησης 'συμπαγές μολύβι'. Οι χερσαίες δυνάμεις άρχισαν να αναπτύσσονται στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Σημαντικός αριθμός των δυνάμεων συμμετέχει σε αυτήν την φάση της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πεζικού με την υποστήριξη της αεροπορίας, του ναυτικού και της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Στόχος είναι η καταστροφή της υποδομής της Χαμάς στην περιοχή των επιχειρήσεων. Θα καταλάβουμε ορισμένες περιοχές εκτόξευσης (πυραύλων) που χρησιμοποιεί η Χαμάς, τόνισε η ταγματάρχης Αβιτάλ Λίμποβιτς, επιβεβαιώνοντας πως άρχισε η χερσαία επιχείρηση.

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον τεμένους στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν ιατρικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Τα θύματα βρίσκονταν στο τέμενος Ιμπραχίμ αλ-Μακάντνα την ώρα της προσευχής όταν τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το κτίριο.

Τα πυρά πυροβολικού άρχισαν στις 16:30 ώρα Ελλάδας, κυρίως στο Μπέιτ Χανούν και την Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και στον τομέα του Χαν Γιουνές στα νότια. Συγκεκριμένα, ισραηλινά αεροσκάφη και μονάδες πυροβολικού χτύπησαν, όπως μετέδωσε το Associated Press, περισσότερους από 40 στόχους της Χαμάς όπως αποθηκευτικούς χώρους, κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης καθώς και σπίτια στελεχών της οργάνωσης.

Ετοιμοπόλεμη η Χαμάς

«Αν αυτοί (οι Ισραηλινοί) εισέλθουν στη Γάζα, ο Γκιλάντ Σαλίτ (ο ισραηλινός στρατιώτης που συνελήφθη στις 25 Ιουνίου του 2006 και κρατείται από τότε στην Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από την Χαμάς) θα έχει νέους φίλους», αναφέρεται στο μήνυμα.

«Αν διαπράξετε την ανοησία να εξαπολύσετε χερσαία επίθεση, μαύρη μοίρα σάς περιμένει στη Γάζα. Θα είναι η κατάρα σας, η οργή του Θεού θα πέσει επάνω σας», δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης Χαλέντ Μεσαάλ, υπογραμμίζοντας ότι η Χαμάς «δεν θα υποταχθεί στους όρους του Ισραήλ».

Κλειστό για λόγους ασφαλείας, παραμένει το συνοριακό φυλάκιο της Ράφα, όπως γνωστοποίησαν σε ομάδα Ελλήνων και Τούρκων γιατρών οι Αιγυπτιακές αρχές. Συγκεκριμένα, πέντε Έλληνες χειρουργοί, μέλη της οργάνωσης «Γιατροί της Ειρήνης» με όλο τον εξοπλισμό τους, έφτασαν πριν από δυο ώρες ση Ράφα και ζήτησαν να περάσουν στη Γάζα με σκοπό να κατευθυνθούν στο νοσοκομείο Σίφα και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ξεκινώντας άμεσα να χειρουργούν.

Το ίδιο δήλωσαν και οι Τούρκοι συνάδελφοί τους στις αρχές της Αιγύπτου, οι οποίες μετά από διαβουλεύσεις τους αρνήθηκαν την είσοδο στη Γάζα, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας των ιδίων των γιατρών. Αυτή την ώρα, τα μέλη και των δύο αποστολών ξεκινούν καθιστική διαμαρτυρία στο συνοριακό φυλάκιο της Ράφα, μέχρι οι αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να τους επιτρέψουν την είσοδο.

Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προφορική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, το σύνορο της Ράφα να ανοίγει μετά από συμφωνία και των δυο πλευρών. Με δεδομένη τη συμφωνία αυτή, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απίθανο να τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα.

Τουλάχιστον 442 νεκροί

Δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα στη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής που είχε ως στόχο το αυτοκίνητο τους κοντά στο Χαν Γιουνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγινε γνωστό από παλαιστινιακή ιατρική πηγή.

Συνολικά 442 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εδώ και μια εβδομάδα-ανάμεσα τους 75 παιδιά και 21 γυναίκες- από την οποία έχουν επίσης τραυματιστεί περίπου 2300 άτομα, σύμφωνα με νέο απολογισμό του αρχηγού των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για την περιοχή αυτή, Δρ. Μουαϊγια Χασανέιν.

Επίσης, έχουν εκτοξευθεί περίπου 500 ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, που έχουν προκαλέσει το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, από τους οποίους ο ένας ήταν στρατιώτης. Από τις παλαιστινιακές ρουκέτες τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Η ΕΕ σχεδιάζει διπλωματική αποστολή στην περιοχή με επικεφαλής τον Χαβιέ Σολάνα, ενώ την Ιερουσαλήμ θα επισκεφθεί τη Δευτέρα και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Σχέδιο για εκεχειρία αναμένεται να καταθέσει στον ΟΗΕ και η Τουρκία, ως άτυπο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Αίγυπτος ζήτησε από το Ισράηλ να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση, ενώ συζητά με τη Χαμάς προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση.

Ο Τζόρτζ Μπους επέρριψε όλη την ευθύνη για την κρίση στη Χαμάς και απέρριψε μια «μονομερή εκεχειρία» που δεν θα συνοδεύεται από μηχανισμούς επιτήρησης και θα επιτρέπει στην Χαμάς να συνεχίζει τις επιθέσεις με πυραύλους στο νότιο Ισραήλ.

Επιθέσεις

Η Ισραηλινή αεροπορία συνέχισε τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η επιχείρηση εναντίον της Χαμάς που εξαπολύθηκε την 27η Δεκεμβρίου εισήλθε στην δεύτερη εβδομάδα της, ενώ ο εξόριστος ηγέτης της οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ δήλωσε πως εάν «ανοήτως» ο Ισραηλινός στρατός αρχίσει χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα, τον περιμένει «μαύρη μοίρα».

Εκπρόσωπος των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονταν το πρωί του Σαββάτου, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

«Οι απώλειες της Χαμάς είναι μικρές, πολύ μικρές», δήλωσε εντωμεταξύ ο Χάλεντ Μεσάαλ, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Ισλαμιστικής παράταξης, χθες Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο al-Jazeera.

Στην δεύτερη τηλεοπτική του εμφάνιση από την έναρξη της επιχείρησης επτά ημέρες πριν, ο Μεσάαλ υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν κατάφερε να πλήξει σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους.

Την εβδομάδα που πέρασε πάνω από 700 «στόχοι» στη Γάζα επλήγησαν, σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατό. «Ο εχθρός πέτυχε να καταστρέψει τις υποδομές της Λωρίδας, αλλά θα ήθελα να πω στο λαό μας σε όλο τον κόσμο ότι η αντίσταση στη Γάζα είναι μια χαρά», δήλωσε ο Μεσάαλ, ο οποίος ζει στη Συρία.

ΟΗΕ: Ανυπόφορη η κατάσταση στη Γάζα

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, καθώς την Παρασκευή μετά από επτά ημέρες εχθροπραξιών ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, χαρακτήρισε την επισιτιστική κατάσταση στην Γάζα «ανυπόφορη».

«Γνωρίζουμε ότι οι πόροι που διαθέτουμε είναι περιορισμένη, αλλά η θέλησή μας δεν είναι. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση σε αυτήν την μάχη που μας επιβλήθηκε», πρόσθεσε.

επισιτιστική κατάσταση στην Γάζα είναι ανυπόφορη και ο αριθμός των τροφίμων στην βάση έχει μειωθεί», δήλωσε η Κριστίν βαν Νιουγουενχούιζε, εκπρόσωπος του WFP στα Παλαιστινιακά Εδάφη, κατά την διάρκεια επικοινωνίας της με τα κεντρικά γραφεία του προγράμματος στην Ρώμη.

Περίπου 6,4 εκατομμύρια ευρώ χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες σε τρόφιμα στην περιοχή, που προκλήθηκε από τις εχθροπραξίες, σύμφωνα με το WFP.

Για τη στήριξη των οικογενειών, που ζουν στην εμπόλεμη ζώνη, το WFP ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την Πέμπτη ένα πρόγραμμα έκτακτης ανακούφισης στην πόλη της Μπεΐτ Χανούν για 3.000 οικογένειες που αποτελούνται από 15.000 άτομα.

Σύμφωνα με το WFP η έλλειψη σιταριού έχει βάλει λουκέτο στα περισσότερα ελαιοτριβεία και αρτοποιεία της Γάζας, με αποτέλεσμα να μην παράγεται αρκετό ψωμί για τους Παλαιστίνιους.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν, σε όλο τον κόσμο, διαμαρτυρόμενοι για τις ισραηλινές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 430 ανθρώπους μέσα σε επτά ημέρες.

Από την Τζακάρτα στο Ναϊρόμπι και από την Καμπούλ μέχρι την Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές κατέβησαν στους δρόμους μετά την προσευχή της Παρασκευής. Η χθεσινή ημέρα άλλωστε για την Παλαιστίνη είχε κηρυχθεί «ημέρα οργής» κατά του Ισραήλ.

Αλλά και στην Ευρώπη, χιλιάδες ήταν οι μουσουλμάνοι που κατέβηκαν στους δρόμους. Στη Βιένη υπολογίζεται ότι 6.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση, που οργάνωσαν μουσουλμανικές οργανώσεις στο κέντρο της πόλης. Περισσότεροι από 1.000 άτομα διαδήλωσαν και στη Στοκχόλμη, για τρίτη φορά από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, πριν από μία εβδομάδα. «Η Γάζα αιμορραγεί» και «Ισραήλ, δολοφόνε παιδιών», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές οι οποίοι μετέφεραν και ένα λευκό φέρετρο, σκεπασμένο με την παλαιστινιακή σημαία.

Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έχουν αρχίσει να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που επιβεβαιώνουν ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα SKY NEWS, CNN, BBC, AL JAJEERA, μία εβδομάδα μετά τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των Παλαιστίνιων. Σύμφωνα με τα portal των παραπάνω δικτύων, η ισραηλινή στρατιωτική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πρόθεσή τους ήταν να «αναλάβουν τον έλεγχο» των περιοχών όπου βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι μαχητές. Ένας δημοσιογράφος του BBC στη Γάζα επιβεβαιώνει την επιχείρηση, βλέποντας αυτήν την στιγμή 10 έως 15 στρατιωτικά οχήματα να διέρχονται από τα βόρεια σύνορα. Ο πόλεμος ξεκίνησε!...

3 Γενάρη 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου