Σελίδες

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

O "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"


O "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

Δημοσιεύθηκε στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ (2000)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΗΧΟΣ

Αφιερωμένο στον πρόσφατα ανανήψαντα σύντροφο Γιώργο Ρούσση, ο οποίος με τη συνεργασία του με ότι άλλοτε είχε καταδικάσει έσπειρε τη σύγχυση και οδήγησε συνειδήσεις σε παρωχημένα ιστορικά σχήματα εθνικής ανάπτυξης αγκαλιά με τους "νεο-ορθόδοξους" εθνικιστές.

Παρουσιάζοντας το κινηματογραφικό έργο "Γη και Ελευθερία" που προβλήθηκε στην ΕΤ3 την προπερασμένη Τρίτη ο "Ριζοσπάστης" γράφει: "...Θα λέγαμε ότι ο εξαιρετικός αυτός κινηματογραφιστής (σ.σ. ο Κεν Λόουτς) είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικός παραχαράκτης της Ιστορίας. Το κάνει από δόλο, το κάνει επειδή το πιστεύει, μας είναι παγερά αδιάφορο, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ότι ο σκηνοθέτης μετατοπίζει τον Εμφύλιο Πόλεμο, σε εμφύλιο Πόλεμο των Κομμουνιστών ενάντια στους Αναρχικούς και δείχνει τους "κακούς" κομμουνιστές και τους "καλούς" ρομαντικούς αναρχικούς. Ο Φράνκο δεν απειλεί την Ισπανία, ο φασισμός δεν αρχίζει να απλώνεται πάνω από τη χώρα επικινδύνως. Η πέμπτη φάλαγγα δεν σκορπίζει τη φρίκη. Οχι δεν υπάρχει τίποτε από όλα αυτά μέσα στο μυαλό του Λόουτς, μόνον οι αναρχικοί υπάρχουν που υπερασπίζονται τη Γη και την Ελευθερία".

Παρακάτω ο ανώνυμος αρθρογράφος του "Ριζοσπάστη" που επιμελείται τη σελίδα για την τηλεόραση, συνεχίζει: "Η τελευταία σκηνή της ταινίας είναι συγκλονιστική και δείχνει καθαρά την "αλήθεια" του σκηνοθέτη, που εστιάζει το φακό του στις μπότες του αμερικανού εθελοντή, που έχει προσχωρήσει στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Μπότες, που συνειρμικά παραπέμπουν σε άνδρα των ΕΣ-ΕΣ. Θα λέγαμε πώς είναι αμαρτία ένα τέτοιο ταλέντο, όπως αυτό του Λόουτς, να πηγαίνει χαμένο, αλλά δεν το λέμε. Διότι πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο ταλέντο, όταν θίξει αυτά τα θέματα, κάνει καλά τη δουλειά του και γίνεται πολύ επικίνδυνο. Είναι όπως το χειρουργικό νυστέρι, που στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού δίνει ζωή, ενώ στα χέρια ενός δολοφόνου, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, σκοτώνει με δεξιοτεχνία την ιστορία και την αλήθεια. Καλό θα ήταν, με αυτή την αφορμή, να ξαναδιαβάσουμε ότι έχει γραφτεί σχετικά με αυτή την τραγική, αλλά και επική περίοδο του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου".

Ε, λοιπόν αρκετά πια. Ακόμα και σήμερα, το 2000 εκεί στο ΚΚΕ δεν ξεχνούν, όπως φαίνεται, τα διδάγματα της σταλινικής σχολής της συκοφαντίας. Αντί να παραθέσουν ιστορικά στοιχεία για να αντικρούσουν τον Κεν Λόουτς παρουσιάζουν σαν αλήθεια όχι αυτό που πραγματικά συνέβη αλλά αυτό που συμφέρει το ΚΚΕ. Ετσι έκαναν πάντα, από το 1936 που ο σταλινισμός συκοφαντούσε, φυλάκιζε και εκτελούσε την Αριστερή Κομμουνιστική Αντιπολίτευση στην ΕΣΣΔ, στην Ισπανία και σ΄ ολόκληρο τον κόσμο. ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δίκες της Μόσχας ή τη δολοφονία του Λέον Τρότσκι στο Μεξικό από τον πράκτορα της μυστικής αστυνομίας του Στάλιν; Αλλά μήπως ότι παρουσιάζει ο Λόουντς στην ταινία του είναι ψέματα; Πόσοι αλήθεια κομμουνιστές και αναρχικοί δεν εκτελέστηκαν στην Ισπανία από τις ομάδες δολοφόνων των Στάλιν;

Οσοι είδαν τώρα ή παλιότερα στους κινηματογράφους το εξαιρετικό αυτό φιλμ "Γη και Ελευθερία", να ζωντανεύει, με τις φόρμες της κινηματογραφικής τέχνης, την επανάσταση και να καταγγέλλει το σταλινισμό θα κατάλαβαν ότι πρόκειται για μια ταινία που αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια.

Στον Περισσό πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πώς πέρασε ο καιρός που σ΄ ολόκληρο τον κόσμο οι Τροτσκιστές συκοφαντούνταν σαν σοσιαλφασίστες και χιτλεροφασίστες. Σήμερα, ύστερα από 65 χρόνια ιστορικού ψεύδους και αφού ο σταλινισμός οδήγησε τη χώρα του Οκτώβρη στην κατάρρευση, νομίζουμε πώς ήλθε επιτέλους η ώρα να ειπωθεί ολόκληρη η αλήθεια. Ολόκληρη χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις και μασημένα λόγια που διαιωνίζουν το ψέμα και την απάτη. Γιατί αυτό που σκοτώνει την Ιστορία και την Αλήθεια σύντροφοι δεν είναι το φιλμ του Κεν Λόουντς αλλά οι νεκροθάφτες της επανάστασης, οι δήμιοι της ιστορίας, όπως τους χαρακτήρισε ο Λ. Τρότσκι, τα κακέκτυπα του πατερούλη που ευτυχώς σήμερα δεν μπορούν να εφαρμόσουν την πολιτική δολοφονία στους διαφωνούντες κομμουνιστές, γιατί οι εποχές έχουν πλέον αλλάξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου