Σελίδες

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

ΙΔΟΥ ΤΟ "ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΕΡΓΟ" ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


ΙΔΟΥ ΤΟ "ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΕΡΓΟ" ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Τέσσερα σχόλια του Παναγιώτη Βήχου

ΑΜΥΘΗΤΗ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Η ιστορία με την εκκλησιαστική περιουσία δεν είναι καινούργια, ξεκινά, ήδη, από το 1829. Κανείς όμως μέχρι σήμερα δεν μας είπε ποιο είναι το μέγεθος αυτής της περιουσίας για να ξέρουν και οι πιστοί, που οι περισσότεροι είναι φτωχοί, τι ακριβώς συμβαίνει. Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία" (8/5/99), πάνω από 1.300.000 στρέμματα ελληνικής γης βρίσκονται, επισήμως, στην κατοχή της εκκλησίας, και προέρχονται (κατά τον Ιωάννη Πέτρου, καθηγητή στον τομέα Ηθικής και Κοινωνιολογίας της Θεολογικής Σχολής του Παν/μίου Θεσσαλονίκης.

α) από την αριστοκρατική τάξη, ακόμα και της εποχής του Βυζαντίου, που δώριζε εκτάσεις στην εκκλησία, β) από την τουρκοκρατία, όταν το οθωμανικό δίκαιο αναγνώριζε τα βακούφια, δηλαδή την κατοχή από την εκκλησία "ιερών κτημάτων" και γ) από δωρεές πιστών.

Η εκκλησία όμως - ο τελευταίος μεγαλοτσιφλικάς στην ελληνική επικράτεια - έχει και μετρητά, μετοχές, ακίνητα, τίτλους Δημοσίου κλπ. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" (Φεβρουάριος 2000) αναφέρεται ότι η εκκλησία έχει:

* Μετοχές Εθνικής Τράπεζας - 2.200.000

* Ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου - 1,8%

* Διαθέσιμα, καταθέσεις - 5 δισ. δρχ.

* Τίτλοι Δημοσίου - 2,5 δισ. δρχ.

* Ενοίκια από οικήματα - 1,9 δισ. δρχ.

Μόνο στην Αθήνα τα κτίρια που ανήκουν στην εκκλησία και ενοικιάζονται ανέρχονται στα 345, ενώ στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν τα 100. Επίσης η εκκλησία κατέχει συγκρότημα 24 κατοικιών στη Βουλιαγμένη, κτίριο 24 γραφείων στον Πειραιά, μεζονέτες, καταστήματα, διαμερίσματα!

Τι δουλειά έχει ο γλυκύς Ναζωραίος με όλους αυτούς τους τσιφλικάδες που εμπορεύονται το όνομά του και τη διδασκαλία του; Τι δουλειά έχει με όλους αυτούς του χριστέμπορους ο φτωχός εργαζόμενος που τρέχει στις... λαοσυνάξεις τους; Είναι καιρός να απαλλοτριωθούν τώρα τα εκκλησιαστικά τσιφλίκια χωρίς αποζημίωση και να εθνικοποιηθεί η ακίνητη και χρηματιστηριακή περιουσία της εκκλησίας και να δοθούν αντίστοιχα στους φτωχούς καλλιεργητές γης και για ανακούφιση των ανέργων, άστεγων και των φτωχών που όλο και πληθαίνουν στις μέρες μας.

ΙΔΟΥ ΤΟ "ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΕΡΓΟ" ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Μια από τις συνήθεις αναφορές της εκκλησίας όταν τίθεται το θέμα της περιουσίας, είναι ότι της χρειάζεται για να επιτελεί το "κοινωφελές έργο" της. Ας δούμε λοιπόν, πρόσφατα "κοινωφελή" έργα της. Ως γνωστόν ο Χριστόδουλος είχε δηλώσει ότι θα εκταμιεύσει 300 εκατομμύρια δραχμές για ανακούφιση των σεισμοπαθών. Η εκκλησία έδωσε 20 εκατομμύρια από το παγκάρι της αλλά ποτέ δεν εκταμίευσε ούτε μία δραχμή για τους σεισμόπληκτους. Τα χρήματα δηλαδή τα έδωσαν φτωχοί άνθρωποι και όχι η εκκλησία. Στο φετινό προϋπολογισμό της εκκλησίας τα προϋπολογισθέντα έξοδά της ανέρχονται στα 4,1 δισ. δραχμές! Από αυτά τα χρήματα 726 εκατομμύρια δραχμές θα διατεθούν για έξοδα προβολής, διαφημίσεων, χορηγιών, επιδείξεων, γιορτών, θεαμάτων, αμοιβών συμβούλων και καλλιτεχνών. Μόνο για έξοδα προβολής και διαφήμισης οι "άγιοι" ιεράρχες θα σπαταλήσουν 62 εκατ. δρχ. Σε ότι αφορά την επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας της εκκλησίας - για "κοινωφελές έργο" δηλαδή - το κονδύλι που έχει προσδιοριστεί ανέρχεται μόλις στα 20 εκατ. δραχμές! Έτσι σκέφτονται και έτσι πράττουν τα κοράκια του Χριστόδουλου και καιρός είναι το παπαδαριάτο που τους ακολουθεί να ανοίξει τα μάτια του. Αρκετά το "δουλεύουν" αιώνες τώρα. Καιρός είναι αυτή η "παράδοση" να σπάσει κύριε Χριστόδουλε...

ΣΤΟ "ΣΤΟΧΟ" ΟΙ "ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ"!

Είναι γνωστό ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αρθρογραφούσε στον "Ελεύθερο Κόσμο" (χουντική φυλλάδα) στην επταετία και στην εφημερίδα "Στόχος" μέχρι που η τελευταία έκλεισε ελλείψει αναγνωστών. Ανατρέχοντας στο αρχείο μου το μάτι μου έπεσε σε ένα γραφτό του "στρατιώτη του Χριστόδουλου" - όπως ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του - Αμβρόσιου, μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, γνωστού ελέω Θεού μεσεγγυούχου και άρα ισόβιου διαχειριστή του "συμβούλου της παλιγγενεσίας" στην Αγία Λαύρα. Το γραφτό αυτό ήταν δημοσιευμένο στην εφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ, πριν δύο χρόνια, είχε τίτλο: "Τώρα όλα αλλάζουν" και αναφέρονταν στον "απεσταλμένο του Θεού" Χριστόδουλο!!! Έγραφε λοιπόν το άρθρο: "Στο κάστρο της Εκκλησίας στέκεται πλέον επί των επάλξεων γενναίος στρατηγός! Κανόνι μεγάλου διαμετρήματος και μεγάλου βελινεκούς. Καιρός, λοιπόν, να σιγήσουμε εμείς τα λιανοτούφεκα και τα καριοφίλια. Και θα σιγήσουμε. Καιρός να ξεσκουριάσουμε τώρα"!

Όταν το "αυγό του φιδιού" ζεσταίνεται υπό το φως τηλεοπτικών προβολέων, ήχους γελώτων από ανέκδοτα για μαύρους και Ποντίους, και σαχλαμαρίτσες του στιλ "σας πάω" και "με πάτε", τότε μεγαλώνει και σπάει. Και βγαίνει από μέσα ο Χριστόδουλος και όλα τα κατακάθια της ιστορίας...

ΑΛΛΟ ΕΡΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Τον Έρασμο του Ρότερνταμ, θυμήθηκε ο Χριστόδουλος, για να συστήσει σε "όσους τον πολεμούν" να πάψουν να τα βάζουν με τη Θρησκεία και την εκκλησία, γιατί το "ιερό Ευαγγέλιο" έχει "όλες τις αλήθειες" και δεν χρειάζονται άλλες "γήινες γνώσεις" για να ανακαλύψεις την αιώνια αλήθεια που σώζει. Καλό θα ήταν όμως ο κύριος Χριστόδουλος να διάβαζε και λίγο ιστορία για να μην εκτίθεται στο ποίμνιό του και στους υπόλοιπους εκτός "μαντριού" πολίτες. Έτσι θα μάθαινε ότι όλοι οι ιερωμένοι δεν διαβάζουν απαραίτητα μόνο "Στόχο" και "Χρυσή Αυγή" εκτός από το Ευαγγέλιο, όπως και ο γλυκός Έρασμος του Ρότερνταμ που έγραψε το 1504 "Αφιέρωσα τα νιάτα μου μελετώντας με πάθος τ΄ αρχαία γράμματα, όχι από ματαιοδοξία, αλλά για να ομορφύνω το ναό του Κυρίου, που τον ντροπιάζουν η αμάθεια και η βαρβαρότητα". Βλέπετε και τότε υπήρχαν Καλλίνικοι και Χριστόδουλοι που ντρόπιαζαν το ναό του Κυρίου που υποτίθεται υπηρετούσαν. Ο Έρασμος παραμένει γνωστός μέχρι σήμερα, οι άλλοι, οι άθλιοι σκοταδιστές, ξεχάστηκαν και η ιστορία τους ξέρασε ντροπιασμένη...

Από τις ΒΟΛΕΣ στη ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 2001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου